Доступність посилання

ТОП новини

Заступник міністра Дєєва: що кажуть її друзі, опоненти і соцмережі


Анастасія Дєєва
Анастасія Дєєва

Київ – Не вщухає резонанс навколо призначення 24-річної Анастасії Дєєвої на посаду заступника міністра внутрішніх справ України. Хто знає її особисто, розповідають про комунікабельність, працездатність та професійні якості дівчини. Проте значна частина суспільства ставить запитання: звідки у молодої дівчини 10-річний стаж роботи, чому вона кілька років тому працювала помічником депутатів-регіоналів та чи впливає на імідж держслужбовця публікація оголених фото?

Анастасію Дєєву призначили заступником міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції. Свій євродосвід дівчина почала отримувати в Англії, де жила в дитинстві. Згодом уже в Києві закінчила Кловський ліцей і вступила на факультет політології КНУ імені Шевченка.

У 18 років отримала першу роботу – помічника депутата Леоніда Кожари від Партії регіонів. Коли той очолив Міністерство закордонних справ в уряді Миколи Азарова, почала допомагати іншій регіоналці – Олені Нетецькій. Деякий час працювала в Міністерстві закордонних справ. Після цього Анастасія була помічником Еки Згуладзе, допомагаючи «запустити» патрульну службу.

Арсен Аваков та Анастасія Дєєва у Дніпрі:

Свого часу Дєєва (за дівочим прізвищем – Шмалько) жила у Стокгольмі й працювала директором із розвитку міжнародного бізнесу в місцевій компанії. В одному з інтерв’ю дівчина розповідала, що займалась там зеленими технологіями і мала комунікувати з клієнтами й партнерами компанії.

«Я так рада, що маю змогу займатись справою, яку люблю» – Дєєва

Анастасію Дєєву призначили на посаду 26 жовтня, відповідне рішення Кабінету міністрів опублікували 10 листопада. Радіючи цьому, дівчина написала на своїй сторінці у Facebook:

«Я з нетерпінням чекаю початку роботи, бо є про що розказати, бо є чим пишатись і є над чим працювати, – писала вона. – Я не зможу заснути сьогодні, але я така рада, що маю змогу займатись справою, яку люблю».

А коментуючи свій робочий візит до Японії разом із Аваковим, написала:

«Я дуже пишаюся тим, як сприймають главу нашого міністерства, пишаюся його сильною непохитною і мудрої позицією. Що санкції повинні бути не тільки де-юре, але й де-факто».

«Ті, хто кажуть про порушення, не розібрались» – Аваков

Упродовж вихідних посадовці, депутати й пересічні українці коментували це призначення. Зокрема, багато обговорювали вік дівчини; прописаний у біографії 10-річний досвід роботи; спосіб, у який її призначили, та особисті фото, які знайшлись у мережі.

Роман Насиров на посаді голови Державної фіскальної служби повинен турбувати українців більше, ніж Анастасія Дєєва на посаді заступника міністра внутрішніх справ. Про це сказала Хатія Деканоїдзе, оголошуючи про свою відставку з посади голови Національної поліції.

Українське суспільство дарма обурюється молодістю Дєєвої, адже на своїй комунікативній посаді вона ефективніша від 50-річних колег. Так прокоментував резонанс навколо призначення Дєєвої міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, на своїй сторінці у Facebook. Анастасія володіє іноземними мовами, може вести міжнародні проекти для євроінтеграції відомства і вже зарекомендувала себе у колективі, додав він. У Дєєвої за плечима «півтора року чорнової роботи у проектному офісі реформ», каже Аваков.

​Зрештою, саме на її кандидатурі зупинились після переговорів із ключовими партнерами, додав міністр. І призначення пройшло через Кабінет міністрів та спеціальні перевірки: «...ті, котрі кажуть про порушення, не розібрались», – додає він.

А що стосується «пікантних фото», існування яких засудили соцмережі, то це взагалі не має обговорюватись, пише міністр.

«Студентка не має права на приватні фото? Святенництво. Або ви безтілесні, або безстатеві, моралізуєте на яскравий одяг і оголені лінії? Нікого не цікавить звичайно, що частина фото – непристойні вульгарні фальшивки.. Лицеміри, червоніючи від праведності, кричать «Ату!!», ліберальні ви наші», – йдеться у пості.

То чи було порушення процедури?

Коментарі міністра щодо фото не мають стосунку до справи: процедура призначення Дєєвої була все ж із порушеннями, наполягає віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. Зокрема, каже вона, кандидатуру не узгодили з профільним віце-прем'єром з питань євроатлантичної інтеграції.

Відповідно до закону, Кабінет міністрів призначає перших заступників і заступників міністрів за поданням прем’єра, а кандидатури вносить міністр. Це означає, що якщо людина відповідає вимогам закону і пройшла спеціальну перевірку, то міністр може вносити будь-кого, пише на своїй сторінці у Facebook представник молодіжної організації YEPP Рустам Савранський.

«Єдине питання, що, відповідно до процедури подання кандидатури, проводиться співбесіда, в даному випадку з віце-прем'єр-міністром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Я особисто не знайшов норми, яка б ставила таку співбесіду за необхідну вимогу», – пише він.

Скандал навколо призначення боляче зачепив Анастасію та її родину, написав на своїй сторінці у Facebook її чоловік Георгій Дєєв.

«Ви можете оцінювати досвід, професіоналізм, проекти (шкода, що в МВС не ознайомили громадськість з профайлами Анастасії Дєєвої) і, чорт з ним, оцінюйте навіть вік. Ви також можете обговорювати папірець, на якому чиїсь руки надрукували «10 років стажу», але ви не будете вдиратися в наш особистий простір», – написав він.

Він планує подати позов на тих, хто «реалізував цю травлю, що базується на системному зливі, і на міксі особистих фотографій з фейковими».

«Не треба судити людей за статтю, віком, національністю» – знайомий Дєєвої

Анастасія Дєєва – це цінна людина для системи МВС, прокоментував для Радіо Свобода Віктор Загреба, голова громадської організації Vision Zero for Ukraine. Каже, знайомий із дівчиною близько року.

За словами Віктора, це дуже системна і тверезомисляча людина, яка швидко вчиться і вміє слухати. І в контексті її роботи з європейськими партнерами вік – це саме перевага, а не недолік.

На думку знайомого Анастасії, не слід підмінювати поняття: робити висновки про дівчину потрібно за результатами роботи, які вона ще не мала змоги продемонструвати на публіку.

«Не треба судити людей за статтю, віком, національністю. Її професійний рівень такий зараз, якого я не бачив у багатьох людей в Нацполіції, яким 45-50 років. Я не знаю, які там у нас у законі про державну службу вимоги до цієї посади, але я особисто як громадянин, платник податків, не бачу проблеми», – сказав він.

​Багато інших її знайомих та колег вступились за Дєєву. Серед них і Денис Казван, який відповідає за комунікації в «Альфа-Банк Україна»:

«Якби призначили полковника в формі, чи були б до нього настільки критичними?» – Леухіна

Член експертної ради з реформування МВС Анастасія Леухіна сказала Радіо Свобода, що неоднозначно ставиться до призначення Дєєвої, проте їй «однозначно бридко спостерігати її публічну травлю».

Леухіна розповідає, що працювала з дівчиною упродовж двох років. Характеризує її як «хорошого комунікатора і дуже амбітного проектного менеджера».

«У МВС давно напрям міжнародної співпраці «провисав», і він дійсно потребує підсилення. І вона хороший кандидат для цього. Чи на рівні заступника міністра, чи на якомусь іншому – окреме питання», – каже вона.

Якби на посаду Дєєвої призначили «якогось полковника в формі, який не говорить англійською», то чи були б українці до нього настільки ж прискіпливими й вимогливими, «як до молодої жінки, яка вирішила ризикнути», каже Леухіна.

Кампанія проти Дєєвої може мати на меті усунути Авакова – Казанжи

Питання призначення Анастасії Дєєвої давно вийшло за рамки обговорення її віку та фото, і скандал, насправді, має політичний підтекст. Про свою гіпотезу розказала Радіо Свобода консультант із комунікацій Зоя Казанжи.

Зоя Казанжи
Зоя Казанжи

Вона звертає увагу на те, що рядок про «10 років стажу» в офіційній біографії називає підробкою лише чоловік Анастасії. Міністр Аваков та його оточення про це мовчать і переводять розмову в площину фото, які, мовляв, не мають стосунку до професійних якостей людини.

Таким чином, каже Казанжи, якщо це дійсно підробка, і в МВС зараз думають, як це пояснити, то виходить, що на затвердження Кабінету міністрів можуть потрапити неправдиві й неточні документи. Відповідно, потрібно зрозуміти, хто має доступ до цих документів.

Скандал навколо Дєєвої є насправді операцією навколо міністра внутрішніх справ, вважає Казанжи. І фінальна його мета – дискредитувавши Авакова, усунути його з посади, припускає експерт.

«Я думаю, що Аваков буде захищатись до останнього. Симптоматичне і звільнення Деканоїдзе. Власне, не забувайте, що євроінтеграція – це гроші в тому числі. Там дуже багато різного зійшлось», – каже Казанжи.

Вигідний цей скандал є тим, хто хоче усунути «Народний фронт» та Авакова зокрема, припускає вона. Сам міністр внутрішніх справ, судячи з усього, не може коментувати якісь глобальніші речі, от і критикує суспільство за реакцію на фото-ню. А, власне, Дєєвій, найімовірніше, дали інструкцію уникати коментарів, щоб не поглиблювати проблему, каже Казанжи.

Зрештою, може виявитись, що призначення Дєєвої, як і її саму, просто використали для політичних ігор, резюмує експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG