Доступність посилання

ТОП новини

Великі рахунки за опалення можуть бути помилкою – керівництво «Київенерго»


Кияни почали отримувати платіжки за опалення за півмісяця подачі тепла. Суми шокували українців. У квартирах із однаковим метражем рахунки за опалення різняться від 55 до 2000 гривень за два тижні роботи радіаторів. У Київраді радять звертатися на гарячу лінію. Та й фахівці кажуть про помилки в розрахунках. Подібна проблема стосується й інших регіонів країни, та проявилась вона в столиці, бо кияни одними з перших масово почали отримувати рахунки і обурюватися ними. Тож, що робити українцям і чому виникли такі розбіжності?

За однакової площі квартир рахунки за опалення в киян мають величезну різницю.У деяких випадках за два тижні тепла у квартирі в 60 квадратних метрів нараховано від 1000 до 2200 гривень. За місяць ця сума, за логікою, має бути вдвічі більшою. Через такі цифри серед споживачів наростає обурення, адже виходить, що за відсутності теплолічильника на будинку рахунок був би меншим.

У мережі кияни діляться своїми враженнями від платіжок.

«1930 гривень за опалення за 11 днів. Наш рахунок чемпіон чи у когось більше?» –пише Петер.

«Нам довелося витратитися лише на лічильник тепла: на той час, у 2014-му, він нам обійшовся у 4000 гривень. За весь минулий опалювальний сезон ми заплатили неповних 500 гривень. З цікавістю чекала цьогорічної першої платіжки. І 15 днів жовтневого теплого комфорту нам коштували 55 грн!!!» – зауважує Олеся.

«912 гривень за опалення за жовтень, який лише частково застав тепло від батарей. Дуже скромне тепло для скромної квартири, площею 54 м2. Що ж чекати за листопад?» – пише Артем.

«Прийшов на пошту рахунок за опалення. Добре, що є будинковий лічильник –опалення за жовтень майже не було, тож цифри не смертельні», – зазначає Ірина.

«Отримала опалення. За 17 днів – 745 гривень (це 39 квадратних метрів), немає цензурних слів...» – обурюється Анна.

«На «мило» прийшла платіжка за опалення за жовтень. Чесно кажучи, думав, що сума буде значно більша, навіть морально готувався зустріти шок від трьохзначної суми. Субсидію не оформлював», – пише Олександр.

«Рахунок опалення за півжовтня – 2265 гривень. Просто цікаво, кому які рахунки приходили? Маю надію, що це непорозуміння і прикра помилка», – дивується Андрій.

«Прийшла платіжка за опалення. За 13 днів 113 гривень. Не такий страшний чорт, як його малюють)). Правда, розумію, що в наступні місяці буде холодніше й оплата зросте. Але розстрочку брати не будемо – справимося!» – радіє Ярослава.

Чи це реальні цифри, чи масові помилки?

У Київській міськадміністрації рекомендують звертатись на гарячу лінію 15-57, повідомляти про можливі помилки в розрахунках, що буде перевірено.

Переважна більшість киян отримує тепло від ПАТ «Київенерго».

Голова наглядової ради цього підприємства Іван Плачков, коли почув від нас про проблему, відразу ж заявив, що це помилка в розрахунках, що не може квартира у 60 квадратів мати рахунок за опалення в три тисячі гривень на місяць.

«Такого дива, як в Україні, в усьому світі немає, коли постачальник тепла заключає угоду безпосередньо зі власником квартири. Як у світі роблять: є власник будівлі, так от власник будівлі визначає організацію, яка є виконавцем послуг. І вже ця компанія працює з мешканцями, розподіляє це тепло за різними алгоритмами: якщо є лічильник – за лічильником, якщо немає – за квадратними метрами. А в нас зробили так, що кожну квартиру вивели напряму на «Київенерго». А якщо мільйон договорів, уявляєте, як відразу обробити таку кількість квартир? Раніше це було в ЖЕКах, кооперативах, а зараз це робить «Київенерго», і тому можливі такі помилки. Це кардинальна, системна помилка», – зауважує Іван Плачков.

Голова наглядової ради «Київенерго» зауважив, що вважає встановлені тарифи на енергоносії алогічними. Іван Плачков додає, що не може досі ознайомитися зі складовими тарифів, щоб зрозуміти, чому сформована саме така ціна енергоносія, яку затвердили в НКРЕ, бо, за його словами, в Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики не надають відповідний документ.

Що робити?

Не радить поспішати погоджуватись із надвисокими рахунками директор Асоціації управителів багатоквартирних будинків Андрій Нікончук. Він так само отримав платіжку, яка різко відрізняється від платіжок його сусідів.

«Проблема може бути в тому, що в цьому будинку існує лічильник, і через нього була пропущена відповідна кількість теплової енергії, а вже після цього були якісь пориви або втрати теплоносія. Це все індивідуально і це ненормально, і так бути не повинно. Тут треба розбиратися в кожному випадку окремо. У якісь квартири пішло 1700 гривень на 58 метрів – це нонсенс, це неможливо», – наголошує Андрій Нікончук.

Тим, хто отримав величезні рахунки, Андрій Нікончук радить звернутися до голови ОСББ, якщо в будинку він є, і разом скласти звернення до теплопостачальної організації з вимогою роз’яснень, із наданням показників лічильника до 10 жовтня і після 31 жовтня. Якщо немає ОСББ, то до керуючої компанії або приватних ЖЕКів, які обслуговують будинок. У будь-якому разі Андрій Нікончук радить розбиратися і вимагати пояснень.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG