Доступність посилання

ТОП новини

​Євросоюзе, не підігруй «Газпрому»: Рада закликає дотримуватись Угоди про асоціацію


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Верховна Рада закликала парламенти країн Євросоюзу блокувати будівництво газопроводів Росії в обхід України. Засудили і розширення доступу «Газпрому» до газогону OPAL. Таким чином Євросоюз порушує Угоду про асоціацію, тож Україна планує оскаржувати це рішення, анонсували в Міністерстві закордонних справ напередодні. Утім, деякі експерти критично налаштовані щодо шансів Києва у цьому питанні. Адже санкцій за неврахування енергетичних інтересів Києва в Угоді про асоціацію не прописано.

Незважаючи на військову агресію з боку Росії, Україна залишається надійним партнером у питанні транспортування природного газу до Європейського союзу. Тож Верховна Рада закликає європейських партнерів проявити солідарність у відповідь та не допускати енергетичних проектів Кремля, що є політично вмотивованими.

Рада закликала ЄС не грати на руку «Газпрому» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Така ухвалена парламентом постанова стала певним чином відповіддю на рішення Єврокомісії розширити доступ російського концерну «Газпром» до газогону OPAL, що його ухвалили наприкінці жовтня. Такий дозвіл суперечить стратегії енергетичної безпеки ЄС, заявила голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

Для України це будуть втрати близько двох мільярдів доларів щороку
Ганна Гопко

«Для України це будуть втрати близько двох мільярдів доларів щороку. Такі подвійні стандарти, які застосовує Євросоюз, коли «Газпрому» дозволяється порушувати європейські (антимонопольні – ред.) закони, якраз говорить про те, що Європа заради короткострокових фінансових інтересів частки компаній західноєвропейських країн підриває верховенство права», – сказала вона.

Протяжність OPAL – 470 кілометрів. І це дозволяє транспортувати газ від німецької частини узбережжя Балтійського моря до кордону з Чехією. Він з'єднує газогін «Північний потік» зі споживачами російського газу в Східній і Центральній Європі в обхід України.

«Газпром», найбільшим акціонером якого є російська держава, вже давно домагався від ЄС винятку з вимог Третього енергопакету для газопроводу OPAL, 50% потужності якого раніше не використовувались. Рішення Єврокомісії значною мірою задовольнило вимоги «Газпрому»: він зможе транспортувати від 7,7 до 10,2 додаткових мільярдів кубометрів газу до Євросоюзу територією Німеччини. 10–20% потужності газогону OPAL має бути зарезервовано для інших постачальників газу. Але якщо на них не буде попиту, «Газпром» зможе використовувати і їх.

Це спрощує лобіювання Росією нового газопроводу «Північний потік-2», адже OPAL дозволяє транспортувати російський газ далі вглиб Європи, вважають експерти.

Санкцій за неузгодження інтересів не існує – експерт

У Міністерстві закордонних справ України вже заявили, що оскаржуватимуть таке рішення Євросоюзу. Про те, що це рішення «не відповідає духові Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і договору про Енергетичне співтовариство», висловився і президент Петро Порошенко під час телефонної розмови з комісаром ЄС Йоганессом Ганом.

Однак такі звернення до Євросоюзу навряд матимуть успіх, вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Адже Україна у своїх претензіях апелює до 274 статті Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, що передбачає взаємний облік сторонами потенціалу і можливостей енергетичної інфраструктури один одного.

«Написано, що ЄС і Україна як підписанти Угоди про асоціацію мають узгоджувати свій інтерес.

Якихось санкцій за неузгодження не існує. Можна піти до суду, але, мені здається, наслідки будуть не дуже втішними для Києва
Дмитро Марунич

Але жодних інших, більш конкретних положень не існує, якихось санкцій за неузгодження теж не існує», – каже він.

В цілому «Газпром» виконав угоди щодо доступу третіх осіб, вважає Марунич.

«Це внутрішня справа Євросоюзу, передусім. Ну, можна піти до суду, але, мені здається, наслідки будуть не дуже втішними для Києва», – припускає експерт.

Раніше переговори між «Газпромом» і Брюсселем щодо збільшення квот на транспортування газу щодо OPAL були перервані в 2014 році через російсько-український конфлікт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG