Доступність посилання

ТОП новини

Українці обурені діями влади у боротьбі з корупцією і готові допомогти – Transparency International


Ілюстративне фото. Гасла на пікеті у Києві, березень 2015 року
Ілюстративне фото. Гасла на пікеті у Києві, березень 2015 року

Українці найбільше з усіх європейців обурені діями уряду щодо боротьби з корупцією. Згідно з результатами дослідження міжнародної організації Transparency International, українці вважають корупцію однією з трьох найголовніших проблем країни, а дії уряду щодо боротьби з нею цілком невідповідними. Українцям так остогидили побори і хабарі, що вони і самі готові допомогти владі у боротьбі з корупцією – для цього майже 30% українців готові відмовитися від сплати хабарів. Також українці більше схильні повідомляти про випадки корупції, сподіваючись, що викриття у ЗМІ все ж змусить антикорупційні органи до дій.

ЗАВАНТАЖИТИ

Україна зберігає статус однієї з найбільш корумпованих країн Європи, де уряд робить надто мало, щоб побороти цю суспільну недугу, мовиться у дослідженні «Барометр світової корупції» за 2016 рік, який готує міжнародна організація Transparency International. Абсолютна більшість українців не помічає результатів дій уряду щодо боротьби з корупцією, це – найбільший в Європі показник – 86%. Також 72% українців відповіли, що рівень корупції за останні чотири роки не знизився. Серед найбільш корумпованих вони вважають своїх державних службовців (65%), парламент (64%), працівників податкової сфери (62%), суддів (61%), президента та прем’єр-міністра (60%), представників місцевих органів влади (55%), поліцію (54%), керівників бізнесу (46%), релігійних лідерів (32%).

Розчарування українців важко не побачити і важко не зрозуміти, вважає журналіст-розслідувач програми «Схеми» Радіо Свобода Наталя Седлецька.

«Я думаю, що українці відчувають величезний контраст, особливо після Революції гідності. Бо їм обіцяли, що суспільство буде очищене від високопосадової корупції, з іншого боку, вони бачать абсолютно протилежний результат, вони відчувають розчарування від того, що кожен новий генеральний прокурор, який приходить керувати Генеральною прокуратурою, обіцяє гучні викриття, натомість він одну за одною «здає» кримінальні справи, і вони не доходять до вироків суду», – наголошує журналіст-розслідувач.

Українці налаштовані рішучо

Не маючи впливу на найвище керівництво держави у цьому питанні, українці готові протистояти корупції доступними для них засобами. Якщо три роки тому, коли було проведене попереднє дослідження «Барометр світової корупції» 2013 напередодні Революції гідності, дані свідчили про те, що кожен третій українець готовий задля антикорупційної боротьби вийти протестувати на вулицю, то нині 29% громадян України готові відмовлятися платити хабар, 9% готові повідомляти про корупцію, 6% будуть голосувати за доброчесних кандидатів та партії, 7% готові вголос обговорювати проблему корупції.

Така активність громадян вирізняє Україну з-поміж інших країн регіону. Адже в опитуванні, що проводилося серед понад 60 тисяч респондентів у 42 країнах Європи та Центральної Азії, українці є серед тих, хто найбільше повідомляє про корупцію. І цим вони допомагають її викривати, додає журналіст-розслідувач Наталя Седлецька. Українці стали менше боятися і таких випадків, за її словами, стає чимраз більше.

«Якщо порівняти ситуацію з часами президентства Віктора Януковича, то на той момент було менше людей, які приходили до журналістів і були готові виносити на загал інформацію про якісь оборудки і схеми, наприклад з бюджетними грошима. Наразі таких викривачів, навпаки, побільшало», – говорить журналіст-розслідувач Наталя Седлецька.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG