Доступність посилання

ТОП новини

Політичні партії мають подавати фінансові звіти в електронному вигляді – ЦВК


Київ – Майже рік минув відтоді, як парламент ухвалив зміни до закону, згідно з якими держава перебрала на себе фінансування політичних партій. Окрім цього, депутати зобовязали партії звітувати про свій фінансовий стан. У липні цього року набули чинності деякі останні положення. За словами експертів, за рік існування закону, парламентські партії привели свої статути у відповідність до нового законодавства. Проте поки що зарано очікувати, що ті звіти, які надсилають партії, будуть цілком достовірними, кажуть у Центрі політико-правових реформ.

​За перший квартал 2016 року до НАЗК було надано 195 звітів із 349 зареєстрованих партій. Другий квартал – 200 звітів, третій – 225. Такі дані, станом на 15 листопада, озвучив керівник департаменту з питань запобігання політичної корупції НАЗК Роман Смик. Всі партії, які не подали звіт про свою фінансову діяльність, порушують вже чинний закон, каже він. Проте представників деяких політичних партій неможливо знайти, бо вони вказали недостовірні контакти

Цього року право фінансування за рахунок держави отримали:

«Народний фронт» – 50 мільйонів 272 тисячі гривень;
«Блок Петра Порошенка» – 49 мільйонів 549 тисяч гривень;
«Самопоміч» – 24 мільйона 907 гривень;
«Батьківщина» – 6 мільйонів 448 тисяч гривень.

Проте «Опозиційний блок» від державного фінансування відмовився, аргументуючи це тим, що ідея хороша, але невчасна.

«Ми відмовилися з однієї простої причини – в країні, де люди жебраки, фінансувати політичні партії – це злочин», – сказав у парламенті депутат від «Опозиційного блоку» Микола Скорик.

Є проблема з так званими «мертвими партіями» – експерти

За словами заступника голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслана Радецького, цей закон можна вважати одним із найбільш якісних, порівняно з актами інших європейських країн. Хоча й запровадження закону в дію ще потребує вдосконалення.

Голова Центральної виборчої комісії, яка є одним із контролюючих органів за фінансами політичних партій, Михайло Охендовський зауважує, що за час існування закону виявилися певні проблеми.

Михайло Охендовський
Михайло Охендовський

Можна вже сьогодні говорити про необхідність переходу до подання партіями своїх фінансових звітів в електронній формі, що дозволить більш ефективно виявляти порушення
Михайло Охендовський

«Можна вже сьогодні говорити про необхідність переходу до подання партіями своїх фінансових звітів в електронній формі, що дозволить більш ефективно виявляти порушення у відповідній сфері, систематизувати надану інформацію, проводити системний, а головне – громадський контроль за фінансуванням партій і передвиборних агітацій на загальнодержавних виборах. Адже головним контролером має бути не держава, а суспільство», – каже голова ЦВК.

Він також додає, що необхідно звернути увагу на передбачену законодавством систему адміністративних стягнень за порушення, пов’язані із поданням політичними партіями фінансових звітів.

Водночас і ЦВК, і експерти кажуть – є велика проблема із так званими «мертвими партіями», які існують лише на папері. Вони не виконують чинного законодавства про запобігання і протидію корупції, не надсилають звітів, та не надають своїх достовірних контактів. Відтак, їх не можуть знайти й застосувати штрафні санкції. Розмір яких – 6800 гривень.

Достовірність та система санкцій

Згідно зі змінами у законодавстві, за рахунок коштів державного бюджету України фінансується статутна діяльність політичних партій, а також відшкодовуються витрати політичних партій, пов’язані з фінансуванням їхньої передвиборної агітації під час чергових та позачергових виборів народних депутатів України. Водночас, у Кодексі про адміністративні правопорушення та у Кримінальному кодексі України діють штрафи за порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії. Накладаються санкції й на подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Згідно з моніторингом, оприлюдненим Центром політико-правових реформ спільно з Радою Європи, переважна більшість політичних партій не привела свої статути у відповідність до вимог нового законодавства; не всі партії відкрили окремі рахунки для приватних внесків, а також абсолютна більшість місцевих організацій політичних партій, які після реєстрації набули статусу юридичної особи, не має окремих банківських рахунків. Водночас, все це не стосується парламентських партій, оскільки вони привели свої статути у відповідність до нового законодавства. Однак поки що зарано очікувати, що ті звіти, які надсилають партії, будуть цілком достовірними, каже експерт Центу політико-правових реформ Юлія Кириченко.

«Очевидно, вони не містять достовірної інформації про всі фінанси і видатки політичних партій. Але очікувати, що це буде відразу, неможливо. Є купа організаційних моментів з утворенням осередків, наданням їм статусу юридичних осіб, відкриттям їхніх рахунків, які партії повинні були зробити у зв’язку із новим законом, і що не було зроблено. А все це нам потрібно для прозорих фінансів політичних партій. Тому щодо достовірності, на цей період, на мій погляд, навіть НАЗК не може проаналізувати і говорити про це», – каже вона.

Штрафні санкції, які мали б запобігти неправді у фінансових звітах – складають 6800 гривень. Ця сума недостатня, щоб «налякати» партії, додає Юлія Кириченко.

Щоб закон запрацював у повну силу, органи, які займаються контролем за фінансовою діяльністю, повинні мати спільне бачення й співпрацювати. Проте, за словами експерта «Реанімаційного пакету реформ» Ярослава Юрчишина, єдиного підходу у контролюючих органів – НАЗК і Рахункової палати – немає.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

У НАЗК говорять про потребу мати достатньо широкі можливості для політичних партій використовувати свої фінанси, якщо ці можливості не заборонені законом
Ярослав Юрчишин

«У НАЗК говорять про потребу мати достатньо широкі можливості для політичних партій використовувати свої фінанси, якщо ці можливості не заборонені законом. А Рахункова палата намагається обмежити дуже невеликим переліком статей, на які ці кошти можуть бути використані. Ми розуміємо, що підхід НАЗК є більш правильним, бо потрібно зрозуміти, як використовувати кошти партії, і лише після того мати якісь обмеження», – каже він.

Ярослав Юрчишин також додає – якщо зараз обмежити витрати суто на зарплатні офісному персоналу, оренду офісу та інші незначні витрати, таким чином фінанси політичних партій знову опиняться в тіні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG