Доступність посилання

ТОП новини

«Фортеця» для Авакова (розслідування)


Максим Савчук, ​Георгій Шабаєв

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який стверджував, що мешкає у готельному номері площею 11 квадратних метрів, цьогоріч покращив свої житлові умови. Оселився у «Фортеці». Саме таку назву має комплекс спеціальних об’єктів Міністерства внутрішніх справ із особливим режимом діяльності. Тут розташований запасний пункт управління підрозділами МВС, доступ до урядового спецзв’язку, комплекс технічного захисту інформації. Упродовж десятиліть ці об’єкти на околиці Києва перебували в занедбаному стані й потребували ремонту та оновлення. Цього року бюджетне фінансування, порівняно з попереднім роком, вже зросло у 5 разів – частину території обгородили триметровим парканом, встановили камери спостереження, посилили охорону. Про те, як міністр внутрішніх справ розбудовує свою «фортецю», – у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Київ. Вулиця Вишгородська, до центру столиці – 20 хвилин на авто. Мало хто знає, що саме тут, на території 70 гектарів, розташувались спеціальні об’єкти Міністерства внутрішніх справ України.

Жодних розпізнавальних знаків установа не має. Але офіційно цей комплекс спеціальних об’єктів (КСО) має назву «Фортеця».

Ворота КСО «Фортеця» на вулиці Вишгородській у Києві
Ворота КСО «Фортеця» на вулиці Вишгородській у Києві

Для чого існує «Фортеця», розповів директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко: «По суті, вона може використовуватися як тимчасовий віддалений спеціальний пункт управління МВС з усіма належними для такого статусу об’єктів комунікаціями. Також до основних завдань цього комплексу належать організація тимчасового перебування, в тому числі проживання».

На території комплексу діє госпіталь МВС, спеціальний адміністративний об’єкт – запасний пункт управління підрозділами міністерства.

Спеціальний адміністративний об’єкт – запасний пункт управління підрозділами міністерства
Спеціальний адміністративний об’єкт – запасний пункт управління підрозділами міністерства

Тут також розташовані будинки для тимчасового проживання, де, за даними міністерства, переважно мешкають пенсіонери – колишні працівники МВС та родини учасників АТО, яким міністерство погодилося тимчасово надати житло.

Частково «Фортеця» і сама заробляє, надаючи будинки в користування, але загалом ця установа неприбуткова. На неї йдуть гроші з державного бюджету. Минулого року було виділено 1,37 мільйона гривень. Цього року лише за 9 місяців бюджетне фінансування на утримання комплексу збільшилось до 7,63 мільйона гривень.

Водночас заступник керівника комплексу «Фортеця» Сергій Безпалий скаржиться: будинки для тимчасового проживання, які надаються в користування відставним правоохоронцям та родинам бійців АТО, давно потребують ремонту.

Заступник керівника комплексу «Фортеця» Сергій Безпалий скаржиться, що будинки потребують ремонту
Заступник керівника комплексу «Фортеця» Сергій Безпалий скаржиться, що будинки потребують ремонту

«Ви ж бачите, всі ці наші будиночки, тобто вони ж будувалися давно. Я можу вам показати, якщо хочете, перший-другий будиночок. Вони ще будувалися, якщо я не помиляюся, у 1948-1949 роках», – каже він.

І справді, будинки, в яких мають проживати сім’ї бійців АТО та правоохоронці у відставці, – у занедбаному стані. Деякі з них стоять порожніми упродовж тривалого часу.

Деякі будинки, схоже, давно стоять порожніми
Деякі будинки, схоже, давно стоять порожніми

Але не вся територія комплексу настільки занедбана. Її частину нещодавно обгородили високим парканом, встановили камери спостереження та посилено охороняють.

Не вся територія комплексу занедбана – частина її перебуває під пильною охороною
Не вся територія комплексу занедбана – частина її перебуває під пильною охороною

На території за високим парканом – так званий центральний адміністративний будинок «Фортеці». Схоже, основні видатки на комплекс у 2016 році спрямовувалися саме сюди.

З даними Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, за капітальний ремонт огорожі комплексу у вересні цього року було сплачено майже 1,5 мільйона гривень.

Ще 560 тисяч у тому ж місяці було виділено на капітальний ремонт об’єктів благоустрою.

Окрім того, ремонт самого адміністративного будинку коштував майже мільйон гривень. А щоб обладнати відеоспостереження, витратили ще 124 тисячі гривень з бюджету.

Ось який вигляд мала огорожа навколо адмінбудинку в травні 2015 року:

Ось який вигляд мала огорожа навколо адмінбудинку у травні 2015 року
Ось який вигляд мала огорожа навколо адмінбудинку у травні 2015 року

Ось так вона виглядає нині:

Ось так огорожа виглядає нині
Ось так огорожа виглядає нині

Решти території покращення за бюджетний кошт торкнулись не так помітно.

На тлі відремонтованого адміністративного будинку решта споруд на території комплексу виглядають значно гірше
На тлі відремонтованого адміністративного будинку решта споруд на території комплексу виглядають значно гірше

Невже весь збільшений бюджет «Фортеці» пішов в основному на облаштування лише одного будинку за високим парканом? Заради кого всі ці зусилля?

Офіційно комплекс призначений для прийому іноземних та державних делегацій, проведення поліцейських конференцій та штабних навчань. Але упродовж тижня журналісти спостерігали, як із закритої території виїжджає один-єдиний кортеж.

3 листопада, комплекс «Фортеця», 9:45 ранку. Із воріт адміністративного комплексу виїжджає три автівки – «Мерседес», «Вольксваген» і «Тойота».

Кортеж Арсена Авакова виїжджає із території КСО «Фортеця» 3 листопада 2016 року
Кортеж Арсена Авакова виїжджає із території КСО «Фортеця» 3 листопада 2016 року

Цей же броньований «Мерседес» із супроводом залишає територію «Фортеці» і через чотири дні – зранку 7 листопада.

Виїзд кортежу Арсена Авакова із території КСО «Фортеця» 7 листопада 2016 року
Виїзд кортежу Арсена Авакова із території КСО «Фортеця» 7 листопада 2016 року

Згодом знімальна група програми «Схеми» фіксує ті ж самі «Мерседес» і «Вольксваген»із цими ж номерами на внутрішній парковці Міністерства внутрішніх справ.

Увечері журналісти зафіксували, як автомобілі виїжджають із двору міністерства. Всі три автівки, які вранці цього ж дня виїхали з «Фортеці».

«Мерседес» Арсена Авакова виїжджає з території Міністерства внутрішніх справ 7 листопада 2016 року
«Мерседес» Арсена Авакова виїжджає з території Міністерства внутрішніх справ 7 листопада 2016 року

Це автівки кортежу Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. На відео липня цього року зафіксовано, як міністр виходить з цього ж «Мерседеса» в супроводі того ж кортежу.

Отже, виходить, кілька днів поспіль саме міністерський кортеж виїжджав із закритої території комплексу.

Торік, коментуючи свою декларацію, Арсен Аваков писав, що мешкає у парламентському готелі «Київ», у номері на 11 квадратних метрів.

Схоже, міністр проміняв готельний номер на проживання у будинку на закритій території.

Журналісти «Схем» кілька разів намагалися підтвердити це у керівництва «Фортеці».

«Я вважаю, що оці всі балачки, які... там живе міністр, не живе, – вибачте, ну це смішно просто», – зазначив заступник директора КСО «Фортеця» Сергій Безпалий у коментарі журналістам.

У самому Міністерстві внутрішніх справ результат спостережень журналістів спочатку назвали припущенням.

«Ви в праві робити будь-які припущення або висновки, або будувати будь-які версії, я даю відповіді на чіткі запитання. Це комплекс, він у сфері управління Міністерства внутрішніх справ, він належить Міністерству внутрішніх справ, він перебуває у віддані й обслуговуванні, і на балансі Міністерства внутрішніх справ», – зазначив голова департаменту комунікації МВС Артем Шевченко.

Директор Департамену комунікацій МВС України Артем Шевченко
Директор Департамену комунікацій МВС України Артем Шевченко

Але, зрештою, сам Арсен Аваков зізнався, що мешкає на території комплексу спеціальних об’єктів «Фортеця».

«Ми маємо оренду в цьому комплексі на законних підставах», – пояснив міністр журналістам. На запитання, чи сплачує він за оренду приміщення, Аваков відповів: «Так, сплачую. Вам керівник, наскільки я знаю, нашого підрозділу дав коментар. І Ви, будь ласочка, не плутайте журналістику з підгляданням».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Згодом директор департаменту комунікацій МВС таки розказав, скільки витрачає міністр на проживання у цьому чотириповерховому комплексі.

«Це залежить від рівня спожитих комунальних послуг, які не є сталими, залежно від кожного місяця, але загалом ця сума перевищує десь вісім тисяч гривень. До дев’яти тисяч гривень», – зазначив Артем Шевченко.

Також він додав, що Аваков орендує лише частину комплексу – 130 квадратних метрів: «Це невелика площа, це площа для проживання, для тимчасового перебування, зокрема і проживання, не перевищує 130 квадратних метрів».

Журналісти зафіксували, що, окрім самого міністра та персоналу, на закриту територію упродовж дня ніхто не заїжджає. Джерела «Схем» у МВС підтвердили, що Аваков у цій чотириповерховій будівлі мешкає сам, хоч і використовує лише частину приміщень.

Будинок, частину якого орендує Арсен Аваков
Будинок, частину якого орендує Арсен Аваков

Схоже на те, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виявив виняткову ощадливість, при тому, що задекларував більше ніж мільйон доходів (у тому числі дохід від бізнесу в Італії, кількасот тисяч готівкових коштів в іноземній валюті, колекції вин, монет, дорогі меблі і три квартири), орендує у спецкомплексі МВС 130-метрові апартаменти за 8 тисяч гривень.

Таким чином, він мешкає в огородженій височенним парканом чотириповерховій будівлі, що перебуває на балансі підпорядкованого йому відомства, яка добре охороняється за держкошт його ж підлеглими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG