Доступність посилання

ТОП новини

Системою ProZorro зацікавилися уряди кількох країн – заступник міністра


Максим Нефьодов, куратор проекту ProZorro
Максим Нефьодов, куратор проекту ProZorro

В Україні розпочав роботу проект «Прозорість і підзвітність у державному адмініструванні та послугах» (TAPAS) , який має підтримати, вдосконалити і забезпечити розвиток систем електронного врядування. Загальний бюджет становить 19 мільйонів доларів і забезпечується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії.

Створення проекту анонсували в липні 2016 року – представники посольства США в Україні повідомляли, що на реалізацію проекту планується виділити 14 мільйонів доларів. Також серед партнерів і спонсорів проекту TAPAS – фонд «Євразія», Швейцарія, Німеччина, Швеція, Канада, Естонія і Євросоюз.

«Завдяки підтримці міжнародної спільноти і зусиллям громадянських активістів, уряд став більш підзвітним, але нам треба зробити ще багато.

Корупція ховається в тіні і лякається світла, тому доступ до інформації дозволить громадянам ефективно оцінювати роботу держслужбовців
Марі Йованович

Корупція ховається в тіні і лякається світла, тому доступ до інформації дозволить громадянам ефективно оцінювати роботу держслужбовців. Нова програма TAPAS – це інтегральна частина загальної допомоги Сполучених Штатів у боротьбі з українською корупцією», – наголосила під час презентації проекту посол США в Україні Марі Йованович.

За її словами, урядовці починають боротися із підставами для системної корупції, але без подальших зусиль і реформ відновлення економіки і розвитку України не відбудеться. Йованович окремо відзначила систему державних закупівель ProZorro, яка, за офіційними даними, дозволила зекономити близько 6,5 мільярдів гривень.

Марі Йованович
Марі Йованович

«Прозорість державної інформації має допомогти зокрема і бізнесу.

Громадяни мають знати, як держава розпоряджується їхніми грішми. В нас вже є позитивний досвід Київської міської державної адміністрації
Джудит Гоф

Громадяни мають знати, як держава розпоряджується їхніми грішми. В нас вже є позитивний досвід Київської міської державної адміністрації, яка цього року вперше оприлюднила детальний річний звіт», – наголосила посол Великої Британії Джудит Гоф. Вона також повідомила, що Велика Британія і далі буде підтримувати Національне антикорупційне бюро України, систему електронних декларацій та інші антикорупційні проекти.

За словами заступника міністра економічного розвитку Максима Нефьодова, не менше ніж 60 мільярдів гривень коштують Україні різні корупційні схеми.

«Ми дуже раді, що можемо залучити до моніторингу порушень і корупційних схем усіх громадян України. Боротьба із корупцією, система державних закупівель ProZorro – це те, що Україна може експортувати, чим може допомогти іншим країнам», – заявив заступник міністра.

Проект TAPAS сприятиме подальшому розвитку вже існуючих проектів електронного урядування – йдеться і про відкриті дані, і електронні закупівлі, і електронні послуги, й інші інструменти, обіцяє Нефьодов.

«Не можна зупинятися – нам треба працювати і над освітою закупівельників і учасників торгів, і над моніторингом порушень тощо. Запуск електронних закупівель не стається єдиномоментно. Треба підвищити ефективність роботи приблизно 200 тисяч працівників з боку держави і близько мільйона представників приватного сектору», – заявив держслужбовець.

За словами заступника міністра, сильною стороною ProZorro є те, що система була і залишається відкритою – скачати і перевірити, як вона працює, може будь-який програміст. Він також може запропонувати зміни до системи.

​«Коли система продемонструє всьому світу, як вона може кардинально змінити ринок публічних закупівель, то вона може бути використана і в інших місцях.

Не здивуюсь, якщо до кінця цього року, в наступному році, за декілька років ProZorro запрацює і в інших країнах світу
Максим Нефьодов

Ми знаємо про зацікавленість урядів декількох країн дивитися на окремі частини чи на всю частину в цілому, тому я не здивуюсь, якщо до кінця цього року, в наступному році, за декілька років ProZorro запрацює і в інших країнах світу», – наголосив заступник міністра.

На думку заступника голови Адміністрації президента Дмитра Шимківа, подібні проекти із застосуванням сучасних технологій рухають Україну вперед. Щодо подальшої підтримки України з боку Сполучених Штатів, то в адміністрації президента не хвилюються стосовно нового президента США і кажуть, що одна людина не може змінити курс цілої країни.

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

«Ми вже бачили підтримку України з боку Республіканської партії багато років – республіканські сенатори, зокрема, виступали за надання Україні летальної зброї. Тим більше американський бюджет передбачає багаторічне фінансування програм і проектів, які реалізуються в їхніх рамках. Фінансування забезпечується певними законами і окрема людина не може ухвалювати одноособові рішення», – заявив Шимків.

Серед напрямків реалізації проекту TAPAS – інтеграція 17 ключових державних реєстрів у Національну систему інтероперабельності України, регулярну публікацію даних про закупівлі усіма міністерствами і щонайменше 35 муніципалітетами із населенням понад 100 тисяч мешканців, та використання електронних закупівель як стандартної процедури в державних закупівлях.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG