Доступність посилання

ТОП новини

Річниця Революції гідності – що знають французи?


Сутички між протестувальниками та силовиками. Майдан Незалежності, Київ, 19 лютого 2014 року
Сутички між протестувальниками та силовиками. Майдан Незалежності, Київ, 19 лютого 2014 року

Париж – Революція гідності відкрила очі на Україну багатьом французам. До 2014 року для французів Україна була частиною Росією, окремо її просто не сприймали. Однак нині французам не треба уточнювати де розташована Україна і хто намагається загарбати її територію.

​«Тепер я знаю, де Україна, що вона розділена на дві частини, а під час цих буремних подій я подивився на мапу і побачив хто її країни-сусіди», – розповідає Жан-П’єр, власник газетного кіоску, який розташований просто навпроти бюсту Тараса Шевченка в Парижі. Каже, що дізнався про події в Україні з газет і уважно слідкував за ними.

«Те, що відбувається в Україні – це дуже сумно. Коли в країни спільний кордон із Росією, то це означає, що ви, так би мовити, у постійній небезпеці. У Путіна є амбіції, він хоче загарбати якнайбільше, зараз він почав з України, а далі хто знає, це все геополітика. Моя бабуся зі Словаччини, я бував на її могилі і, знаєте, мене непокоїть Калінінград, цей російський анклав просто у центрі Європи!» – додає Жан-П’єр.

Жан-П'єр
Жан-П'єр

«Події 2014 року мені відкрили очі на Україну»

За останні роки традиційно русофільська Франція змінюється – французи вже дуже чітко розділяють поняття «російська культура» і «російська влада», і намагаються не змішувати їх між собою. Революція гідності привернула увагу до себе в усіх куточках світу, для французів же стало відкриттям, що це окрема незалежна держава в Європі, яка хоче позбутися політичного впливу Росії.

Навіть журналісти зізнаються, що до 2014 року інформація про Україну була дуже поверховою.

«Я небагато тоді знала про Україну, хоч і за професією я – журналіст… Та і я не цікавилась особливо. Все, що я знала – це те, що в Україні була Помаранчева революція і там була Юлія Тимошенко, а ми у Франції любимо жінок, які уособлюють свободу, спротив… А події 2014 року мені відкрили очі на Україну», – розповідає французька журналістка Аньєс Фавр.

Аньєс Фавр
Аньєс Фавр

Французів дивували деякі особи на Майдані

Аньєс каже, що тієї зими вона була вражена людьми, які на морозі відстоювали свої права. Вона з захопленням слухала історії учасників Майдану, які вийшли на вулицю, медиків, які рятували поранених… Однак були і негативні моменти.

«Для мене стало несподіванкою, коли я побачила в Україні Бернара Енрі Леві, це людина-хамелеон, він підлаштовується під різні ситуації, щоб опинитися у центрі уваги. І в Україні він став зіркою, він був на Майдані, піднімався на сцену, мене це вразило, бо я хотіла чути українців, які боролися за свої права, а не суперечливого французького філософа, який розповідає, що кому робити», – говорить Аньєс Фавр.

Річницю Революції гідності щороку відзначають у посольстві України у Франції – організовують виставки, перегляд документальних фільмів, а цього року працюють спільно з українською громадою над флешмобами, зокрема #moisurmaidan, де французи публікують у соцмережах свої фото під час Революції гідності і пишуть власні історії.

Посол України у Франції Олег Шамшур твердить, що французи почали цікавитися Україною, треба лише цей інтерес підтримувати.

Олег Шамшур
Олег Шамшур

І Майдан, і боротьба з російською агресією стали поворотними моментами в історії наших двосторонніх відносин
Олег Шамшур

«І Майдан, і боротьба з російською агресією стали поворотними моментами в історії наших двосторонніх відносин, і нарешті Україну стали сприймати тут, у Франції, як члена міжнародної спільноти, незалежного від Росії. Це, безумовно, величезна заслуга того, що відбулося на Майдані, коли народ України показав, що він суверенний у праві і виборі моделі свого розвитку», – зазначив посол України.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG