Доступність посилання

ТОП новини

Українка у столиці Данії Копенгагені готується до місцевих виборів


Аліна Процик – кандидат у депутати від столиці Данії Копенгагена
Аліна Процик – кандидат у депутати від столиці Данії Копенгагена

Молоду українку обрали в Данії кандидатом у депутати від столиці Копенгагена. 29-річна Аліна Процик тепер готується до виборів, на які через рік іде від соціально-ліберальної партії. На місцевих виборах у тій країні можуть кандидувати і мешканці, які не мають громадянства Данії. В інтерв’ю Радіо Свобода Аліна Процик розповіла, що у голосуванні за місце кандидата вона отримала 14-у позицію, незважаючи на те, що у партії ще недовго, і, оскільки вона українка, не сподівалася на такий високий результат. Однак у таємному голосуванні багато симпатій отримала саме її програма. А ще вона розповіла, що приїхала в Данію, коли їй було 14 років, разом із мамою, і вже закінчувала школу там.

Вчилася в Данії 8-9 класи, закінчила технічну гімназію, потім училася в університеті.

– Вам вдалося вивчити данську мову швидко, бо ж, як відомо, це дуже складна мова?

– Я ходила рік у підготовчий клас, де я вчила мову. Після року мене направили в нормальний клас. Але акцент у мене відчувається, що я не є данка.

Вивчила мову, закінчила університет данською мовою

Вивчила мову, закінчила університет данською мовою.

За фахом Ви інженер?

– Так, інженер інновацій. Ще в мене є своя фірма, яка працює над розробкою веб-сторінок графічного дизайну. Я є співвласником фірми.

– Багато українців мають уяву про данську політику із серіалу Borgen, де мати двох дітей стає прем’єр-міністром, і ми спостерігаємо, як домовляються між собою депутати парламенту. Також бачимо, що і корупційна складова присутня, незважаючи на те, що Данія вважається найуспішнішою країною в боротьбі з корупцією. Як це відбувається насправді, з Ваших спостережень?

– У Данії все відверто говорять, але щодо корупції в політиці, то я її не бачила.

У Данії кожен може стати членом партії, якщо має добрі ідеї. Мене в партії майже ніхто не знав, але вони повірили в мої ідеї, в мою програму

Тому що в Данії кожен може стати членом партії, якщо має добрі ідеї. Мене в партії майже ніхто не знав, але вони повірили в мої ідеї, в те, що я хочу реалізувати – в мою програму.

– Які конкретно ідеї Ви їм запропонували?

– Покращення інтеграції – одна з ідей. Я, як голова української організації, зустрічала дуже багато українців, які скаржаться на систему, не можуть знайти, де, що і як. Так як вони приїжджають з України, де все інакше, то стикаються з різними труднощами, проблемами. Також я ще перекладаю данську, польську, українську, то також зустрічались і поляки, які мали проблеми в Данії.

Я дізналася, що в кожному місті Данії інакша допомога приїжджим. І в деяких містах їм легше знайти інформацію – легше інтегруватися. Наприклад, такі проблеми як: багато данських фірм виконують роботу для держави, і деякі з них порушують таке правило, як оплата працівникам, а занижують вони її тому, що деякі не місцеві. Такі речі не повинні бути. Є можливість щось із цим зробити. Але ті, хто приїжджають, не знають, що такі проблеми можуть бути вирішені. Також зустрічала українців, які розказували, що приїхали з дітьми і чекали півроку на ідентифікаційний номер, і діти в школу не могли ходити. Треба було з цим боротися. Я також вважаю, що можна багато чого покращити в інтеграції у співпраці з волонтерськими організаціями, до яких входять представники різних національностей.

– Ви живете в Данії вже 15 років. З Ваших спостережень, наскільки у цій країні цікавляться Україною і знають про справжній стан справ?

Я голова української організації – до мене часто звертаються данці, розпитують, тому що преса вже нічого не розказує

– Так як я голова української організації, до мене часто звертаються данці, розпитують, тому що преса вже нічого не розказує. Також данці до нас звертаються і їдуть в Україну, і ми допомагаємо їм, щоб вони могли самостійно все побачити. Дуже цікавляться українськими волонтерськими організаціями.

Наша організація проводить табори для дітей загиблих. Дітей, у яких загинув або поранений батько після АТО – привозять до Данії

Наша організація проводить табори для дітей загиблих. Нам вдалося зібрати кошти від приватних фірм – на харчування, транспорт. Дітей, у яких загинув або поранений батько після АТО, привозять до Данії. Дуже дітям сподобалося навколишнє середовище, як тут про нього дбають, ми розповідаємо їм про те, як тут дбають про людей, що в Данії кожна молода людина може багато чого досягти.

Вам цікаво жити в Данії? Ви б хотіли там залишитись, чи плануєте повернутись колись в Україну?

– Мені тут подобається. Те, що є в Данії, – Україні до того ще далеко. Я не знаю, як би прожила в місті, де немає доріжок та велосипедів. Я кожен день на велосипеді їжджу.

У нас і політики, міністри їздять на роботу на велосипедах. Дуже багато велосипедних доріжок є, легко пересуватись по місту

І в нас і політики, міністри їздять на роботу на велосипедах. Це дуже класно, дуже багато велосипедних доріжок є, легко пересуватись по місту. Коли я була в Києві, то спостерігала такий величезний шум від машин і метро, а тут шуму метро не чути. Багато чого Україні бракує, мені більше подобається жити в Копенгагені. Його називають ще «містом велосипедів». Тому що в нас багато парковок для велосипедів. Зменшують кількість парковок для машин, щоб люди більше велосипедами їздили, створюють усі умови для цього.

Вулиця в Копенгагені
Вулиця в Копенгагені

– Не крадуть велосипеди на вулицях?

– Коли я приїхала до Данії, то про крадіжку тут нічого не знали, але як почали інші країни в Євросоюз входити, почалися крадіжки. Часто данські велосипеди знаходять у Польщі.

– Аліно, Ви знаєте про те, що Данію вважають країною, де в громадян найвищий рівень гормону щастя?

– Напевно, щастя передає велосипед, бо дає дуже позитивну енергію. Також щастя – це наші зелені парки, також баланс між роботою і відпочинком. У нас можна нормально взяти собі на роботі вільний день, люди мають такі можливості. У нас дбають про навколишнє середовище.

Принцеса возить своїх дітей на велосипеді до садка, біля данського парламенту багато велосипедів на парковці

Ви знаєте, що принцеса возить своїх дітей на велосипеді до садка? Ви чули, що біля данського парламенту багато велосипедів на парковці?

Так, власне, в тому фільмі Borgen, про який я вже згадувала, там прем’єр-міністр їздила на велосипеді на роботу, але згодом – з міркувань безпеки – їй довелося пересісти на машину з охороною…

Міністра закордонних справ можна було ввечері зустріти в супермаркеті, він купляв продукти без охорони. Також я бачила, що він купляв речі по знижці

– Взагалі-то колишнього міністра закордонних справ, який жив недалеко від мене 2 роки тому, можна було ввечері зустріти в супермаркеті, він купував продукти без охорони. Також я бачила, що він купував речі по знижці. Тобто нормально, не щось таке спеціальне, бо він був міністром закордонних справ. Купував продукти, сідав на велосипед і їхав. І я його часто бачила на вулиці, люди до нього не чіплялися. Люди живуть по-простому. Вони більше витрачають гроші на поїздки, відвідування світу, а не на купівлю чогось там.

– Тобто не закриваються від сусідів?

– Не закриваються, це тільки в іноземців штори висять. Данці не вішають нічого.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG