Доступність посилання

ТОП новини

Із окупованої частини Донбасу виганяють гуманітарну організацію «Людина у скруті»


Емблема організації «Людина у скруті»
Емблема організації «Людина у скруті»

Прага – Найбільша чеська гуманітарна організація «Людина у скруті» – «Člověk v tísni» змушена згорнути свою роботу на Донбасі. Минулої п’ятниці бойовики угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним, без попереджень чи будь-яких пояснень висунули вимогу закрити офіс і залишити окуповану територію. Чеських гуманітарних працівників таке рішення здивувало, адже ніхто досі зауважень до їхньої роботи на Донбасі не мав.

Минулої п’ятниці до офісу чеської гуманітарної організації «Людина у скруті» в Донецьку прийшли представники угруповання «ДНР» і заявили, що в «акредитації» чеській гуманітарній організації відмовлено. Важливо також, що при цьому в «ДНР» жодним словом причину свого рішення не пояснили.

Як сказав Радіо Свобода керівник організації Шімон Панек, представники «ДНР» в офісі поводили себе коректно, але пояснень своєї вимоги не дали.

Так само була несподіванкою вимога до гуманітарних працівників негайно виїхати з Донецька, зазначив Шімок Панек: «Мене на місці не було, це відбулось у п’ятницю, і сталось це відносно швидко. Ми отримали «офіційного» листа, в якому викладено, що ми маємо закрити офіс, склади і що наші закордонні працівники повинні негайно, тобто протягом 24 годин залишити терени «республіки». Більше можливостей для якихось пояснень, запитань, переговорів там не було. Сподіваємось, що це розпочнеться цими днями, побачимо, як буде далі».

«Людина у скруті» належить до найбільших гуманітарних організацій у Чехії. Допомогу жителям на сході України її працівники безупинно надають від серпня 2014 року, зокрема, жителям Донецька – від листопада 2014 року. Висунуті звинувачення «акредитаційного комітету» «ДНР» у «систематичному ігноруванні зауважень» «комітету», «в деструктивній праці» чи в «утворенні корупційних схем» чеська організація «Людина у скруті» повністю відкидає як такі, що не відповідають дійсності. Тим більше, що досі жодних зауважень від представників «ДНР» не надходило.

Зараз, взимку, дуже важливими є продуктові пакети, які покривають щонайменше половину норми споживання людини чи сім’ї на місяць

Шімон Панек вважає, що потрібно якнайшвидше продовжити діалог, адже попереду зима – особливо важкий час для тих, хто залишився без допомоги: «Гадаю, що зараз, взимку, дуже важливими є продуктові пакети, які покривають щонайменше половину норми споживання людини чи сім’ї на місяць. Вони передаються десяткам тисяч людей, особливо взимку, коли на ринку немає що купити, це тяжчий період. Тобто ці продукти важливі, а також основні санітарні потреби».

Як зазначив чеський гуманітарний працівник, «Людина у скруті» вже довго допомагає «з ремонтом квартир і домів, які були пошкоджені переважно гарматними обстрілами. В них буде тяжко жити, якщо немає вікон і дверей чи маєте дірку в стіні».

Фото організації «Людина у скруті», 8 січня 2015 року
Фото організації «Людина у скруті», 8 січня 2015 року

Це гуманітарний стандарт – надавати допомогу людям, які її потребують. Гуманітарна допомога нейтральна і такою повинна залишитись

Чеська гуманітарна організація «Людина у скруті» надає допомогу як в підконтрольній Україні частині Донбасу, так і людям на теренах, які утримують сепаратисти. Лише протягом цього року допомогу продуктовими пакетами отримало близько 1 мільйона осіб по обидві сторони конфлікту. Головне – вчасно подати руку допомоги людині в біді, а не розділяти на території проживання, вважає Шімон Панек: «Ми весь час працюємо по обидві сторони конфлікту, в принципі це гуманітарний стандарт – надавати допомогу людям, які її потребують. Люди мають отримати допомогу без різниці, хто ці терени контролює: чи військово, чи політично. Гуманітарна допомога нейтральна і такою повинна залишитись, інакше – це вже не гуманітарна допомога, а якась політична».

Чеські гуманітарні працівники не втрачають надії на діалог, на вирішення проблеми, щоб і надалі мати можливість допомагати жителям Донецька.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG