Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: Росія хоче легітимізувати на Донбасі свій протекторат або колонію


Павло Клімкін та міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр
Павло Клімкін та міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Мінськ – 29 листопада у столиці Білорусі відбулося засідання міністрів закордонних справ «Нормандської четвірки» – України, Німеччини, Франції та Росії. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмаєр, керівники МЗС Франції Жан-Марк Ейро і Росії Сергій Лавров обговорювали питання дорожньої карти врегулювання ситуації на Донбасі.

​Переговори завершилися без прориву, це визнали як міністр закордонних справ України Павло Клімкін, так і його російський колега Сергій Лавров.

Павло Клімкін після переговорів заявив, що «дискусія була дуже складною, жорсткою, час від часу емоційною».

Щодо дорожньої карти врегулювання ситуації на Донбасі, то Павло Клімкін звинуватив Росію, що саме вона «не хоче робити кроки з передачі окупованого Донбасу під контроль міжнародного товариства, ОБСЄ, не здійснює кроки з питань безпеки та вирішення гуманітарних проблем».

Те, що хоче російська сторона, – це, фактично, легітимізувати свій протекторат або колонію на Донбасі
Павло Клімкін

«Оскільки російська сторона не погоджується на ключові пріоритети, у нас залишається фундаментальна різниця в баченні цієї дорожньої карти. Те, що хоче російська сторона, – це, фактично, легітимізувати свій протекторат або колонію на Донбасі», – наголосив Клімкін.

«Готові на будь-яку опцію, щоб звільнити наших героїв» – Клімкін

Делегація України разом із європейськими партнерами наполягали на доступі до українських бранців, заявив керівник МЗС України.

«Говорити про якісь багатообіцяючі результати ми, на жаль, не можемо. Але якщо нам вдасться хоча б самим найближчим часом досягти гуманітарного доступу з боку Червоного Хреста, міжнародних гуманітарних організацій, якщо нам вдасться хоча б якимось чином зробити результативними дискусії щодо обміну, і ми сказали, що готові на будь-яку опцію, щоб звільнити з окупованого Донбасу наших вояків, наших героїв», – зазначив Павло Клімкін.

Він також заявив, що за останній місяць на українських вояків росіянами та місцевими бойовиками було випущено 132 тонни снарядів, які перетнули неконтрольовану частину кордону з Росією.

Російській міністр Сергій Лавров все це відкидав. Він, серед іншого, заявив, що розмови про озброєну поліцейську місію на Донбасі не було і не може бути, що це питання неактуальне, і що для вирішення конфлікту треба притягувати представників окупованих Луганська та Донецька.

Санкції ЄС проти Росії мають бути збережені – Ейро

Оскільки не було загального брифінгу міністрів закордонних справ, то зрозуміло, що не було спільної позиції та якоїсь згоди. Єдине про що домовилися – продовжувати діалог, в тому числі в рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Важливо також, що міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Ейро перед зустріччю виступив за збереження санкцій Європейського союзу проти Росії, заявивши, що скасування санкцій було б контпродуктивним кроком, яке послабить зусилля із розв'язання кризи в Україні і зробить Москву переможцем.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG