Доступність посилання

ТОП новини

Чи запровадять «безвіз» для лісу-кругляка?


Питання мораторію на експорт необробленої деревини чи його скасування дискутуватиметься 30 листопада у Верховній Раді та під її стінами. Біля приміщення парламенту відбудеться акція протесту проти наміру влади скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка. Це ж питання обговорюватимуть парламентарі, урядовці, виробники, експерти, громадські діячі за «круглим столом», який ініціює парламентський комітет з питань промислової політики і підприємництва. Мораторій ухвалений відповідним законом, рік тому набрав чинності стосовно твердих порід деревини. А з початку 2017 року також набирає чинності заборона на експорт сосни. Прихильники скасування мораторію звертають увагу на те, що він порушує умови Угоди про асоціацію та правила Світової організації торгівлі, а також стоїть на заваді отриманню 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС. Противники кажуть про необхідність захисту українських деревообробників та запобігання неконтрольованому вирубуванню лісів. Чи вдасться знайти компромісне рішення? Про це Радіо Свобода розповів заступник голови парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Борислав Розенблат.

Чи запровадять «безвіз» для лісу-кругляка?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Питання круглого столу стосується не тільки депутатів Верховної Ради, а й громадських організацій, виробників і переробників деревини. Тобто ми хочемо почути різні думки – і за, і проти. І на засадах цього ми потім можемо робити якісь свої висновки.

Ми не можемо на сьогодні знехтувати не тільки національними інтересами, а й прагненнями тих людей, які створюють робочі місця, вкладають гроші в нашу економіку, інвестиції

Але я вважаю, як людина, яка все зробила для того, щоб цей закон все-таки запрацював, я був на той час керівником робочої групи з підготовки цього законопроекту до другого читання – ми не можемо на сьогодні знехтувати не тільки національними інтересами, а й прагненнями тих людей, які створюють робочі місця, вкладають гроші в нашу економіку, інвестиції. Бо якщо люди зрозуміють, що Україна здатна прийняти будь-який законопроект, а потім відмінити під тиском тієї чи іншої спільноти, то довіри до такої економічної моделі ми взагалі не знайдемо. Тому я буду робити все для того, щоб мораторій вступив у силу. Тому що він набув чинності тільки в частині твердих порід деревини, друга частина щодо сосни повинна ввійти в дію 1 січня 2017 року. Намагання його скасувати чи відтермінувати – я вважаю, що це буде зрада національних інтересів нашої країни.

– Але коли говорять про необхідність скасування мораторію, то апелюють до того, що це є порушенням Угоди про асоціацію і норм СОТ.

Введення мораторію ще має іншу сторону: ми повинні припинити контрабанду і незаконні вирубки лісів. Сьогодні ліс іде неконтрольовано – під виглядом дров чи низькосортної деревини вивозять найцінніші породи: дуб, граб тощо

– Це неправда. Заявляю як людина, яка проводила всі круглі столи, всі наради з представниками посольств Угорщини, Польщі, Румунії – ми врахували всі норми Європейської спільноти, СОТ і всі інші. Введення в дію закону було через півроку після його прийняття. Так воно і сталося – ми приймали його ще навесні 2015 року, але в дію ввели тільки 1 листопада 2015 року. Ніяких більше перешкоджань для роботи чи в рамках СОТ, чи всього іншого там не було. По-друге, ми не сировинний придаток. Нам головне створювати робочі місця на території України, підтримувати національного виробника і створювати умови для інвестицій в нашу країну. Введення мораторію ще має іншу сторону: ми повинні припинити контрабанду і незаконні вирубки лісів. Сьогодні ліс іде неконтрольовано – під виглядом дров чи низькосортної деревини вивозять найцінніші породи: дуб, граб тощо.

– А наскільки ефективний мораторій у сенсі підтримки вітчизняного виробника і захисту українських лісів?

– Сьогодні казати, що закон не приніс ніякої користі, коли ще його друга частина не вступила в дію, коли на основну деревину (сосну) ще не введено мораторій – це взагалі нонсенс.

Кошти, які європейці нам сьогодні хочуть дати під виглядом макроекономічної допомоги у 600 мільйонів євро, наші колеги – українці, інвестори з інших країн – вже вклали в економіку України

На сьогодні є один плюс – є люди, які за 2015-2016 роки вклали в економіку України, побудували підприємства. Тільки по Житомирській області ми створили більше 50 підприємств. Тільки один «Коростенський МДФ» вклав більше 150 мільйонів доларів для нового свого підприємства, яке буде переробляти сосну на вироби, на дошку, заготовку, на все інше. Тобто ті кошти, які європейці нам сьогодні хочуть дати під виглядом макроекономічної допомоги у 600 мільйонів євро, наші колеги – українці, інвестори з інших країн – вже вклали в економіку України, створюючи робочі місця.

Борислав Розенблат
Борислав Розенблат

– Чи можливе знаходження компромісного рішення саме на «круглому столі» в парламентському комітеті, яке врахує і вимоги щодо європейських зобов’язань України, і щодо захисту українських підприємців та українських лісів?

Ми не зобов’язувалися продавати кругляк європейцям. Ця інформація з’явилась тільки за рахунок лобіювання інтересів одного підприємства, яке має назву «Швайгофер». Вони побудували на кордоні з Румунією та Україною величезний завод і їм потрібна сировина

– Ми не зобов’язувалися продавати кругляк європейцям. Ця інформація з’явилась тільки за рахунок лобіювання інтересів одного підприємства, яке має назву «Швайгофер». Вони побудували на кордоні з Румунією та Україною величезний завод і їм потрібна сировина. І заради цієї сировини вони готові підняти і Євросоюз, і СОТ, і всі інші інституції тільки для того, щоб Україна знову не мала можливості захистити свої власні економічні інтереси. Тому я категорично проти, і ніяких зобов’язань перед європейцями у нас не було продавати їм сировину.

– На Вашу думку, якими можуть бути напрацювання цього «круглого столу» і яку вони матимуть вагу?

– Найголовніше – це буде думка тих депутатів і тих людей, які налаштовані просто обговорити цю ситуацію. Але мораторій неможливо відмінити без прийняття закону. Тому що мораторій – це є закон, закон України. Тому якщо ми хочемо відмінити, ми повинні знову голосувати. Я просто очікую, що, дійсно, хтось буде вносити цей законопроект, буде розповідати нам про погані зв’язки з європейцями.

Але подивіться сьогодні – крім санкцій, що ще європейці зробили для України? Де обіцяні 15 мільярдів доларів чи євро їхньої макроекономічної допомоги? Скільки можна уже нехтувати нашими національними інтересами? Україна повинна вибудовувати рівноправні партнерські відносини з усіма країнами світу, незважаючи, чи це країни Європи, чи це країни Азії, Північної чи Південної Америки. Ми повинні мати конструктивний діалог. А не нам повинен хтось постійно вказувати, як нам жити. Досить.– Найголовніше – це буде думка тих депутатів і тих людей, які налаштовані просто обговорити цю ситуацію. Але мораторій неможливо відмінити без прийняття закону. Тому що мораторій – це є закон, закон України. Тому якщо ми хочемо відмінити, ми повинні знову голосувати. Я просто очікую, що, дійсно, хтось буде вносити цей законопроект, буде розповідати нам про погані зв’язки з європейцями.

Кругова порука знищує ліси. Як це зупинити?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:10 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG