Доступність посилання

ТОП новини

Росія боїться, що Україна посварить її з Трампом – військовий експерт


Володимир Путін і Дональд Трамп
Володимир Путін і Дональд Трамп

1-2 грудня в Херсонській області пройдуть випробування зенітних ракет середньої дальності, які Росія розцінює як агресивні плани проти її суверенітету. В прес-службі українських Повітряних сил наголошують, що навчання і випробування проходитимуть виключно в повітряному просторі України, над відкритим морем за 30 кілометрів від узбережжя Криму. Експерти кажуть, що таким чином Україна діє в рамках міжнародного права і ще раз нагадує, що Крим залишається українським. Радіо Свобода поспілкувалося про можливі наслідки протистояння із військовим експертом Інституту євроатлантичного співробітництва Ігорем Козієм.

– Україна планує провести ракетні навчання і відповідні випробування, а Росія погрожує збивати українські ракети. На Вашу думку, які можуть бути наслідки такого потенційного протистояння?

Триває таке собі словоблуддя, демонстрація сили з позиції слова. Україна абсолютно все правильно робить, ми повинні і надалі зміцнювати свою оборонну здатність

– Жодних. Відразу кажу, що жодних, тому що це просто частина інформаційної війни. Фактично, триває таке собі словоблуддя, демонстрація сили з позиції слова. Україна абсолютно все правильно робить, ми повинні і надалі зміцнювати свою оборонну здатність. Єдине, що мене трошки непокоїть, це неможливість участі народу в укріпленні обороноздатності. Люди можуть інвестувати в національні оборонні підприємства і мати від цього дивіденди. Але що стосується безпосередньо погроз Російської Федерації, то їх не треба боятися. Проте треба готуватися до найгіршого сценарію, якщо він виправдається, то ми будемо готові. А якщо він не виправдається, будемо зайвий раз заспокоювати своє населення.

Ігор Козій
Ігор Козій

– Волонтери повідомили, що декілька днів тому на територію Криму завезли зенітно-ракетні комплекси С300-ВМ «Антей-2500». Такі комплекси здатні збивати балістичні ракети малої і середньої дальності. Чи Ви вважаєте це блефом?

– Я вважаю, що будь-які питання повинні мати певну доцільність або недоцільність. Якщо ми подаємо привід, в тому числі інформаційний, Російській Федерації, добре, якщо це відбувається в рамках плану оперативного маскування. А якщо ми навпаки, проґавили цю інформацію, то над цим треба працювати Раді безпеки і оборони й іншим структурам, які за це відповідають.

– Якщо припустити, що далі офіційних погроз Росія не піде, то що, на Вашу думку, є фактором, який стримує Росію від нападу? Можливо, вплив західних партнерів?

Чого ще Росія боїться? Втрат, які будуть шаленими

– Це не тільки вплив західних партнерів. Не забувайте про те, що Росія в своїх заявах, зокрема казала, що начебто українська сторона хоче Росію розсварити із обраним президентом сполучених штатів Америки. Ось вам перший привід, якого боїться російська авіація. По-друге, це Європа, яка значно ближче і яка більше може впливати на російську сторону. Чого ще Росія боїться? Втрат, які будуть шаленими.

– Якою може бути реакція Заходу на такі заяви? Ми знаємо, що на самітах НАТО неодноразово говорили про необхідність посилення східного флангу.

Реакція вже триває, зосереджуються новітні технології. Вони здатні зробити більше, аніж дивізії чи ракетні ядерні комплекси в Калінінграді

– По-перше, реакція вже триває, зосереджуються новітні технології. Вони здатні зробити більше, аніж дивізії чи ракетні ядерні комплекси в Калінінграді. Звісно, є прогалини навіть в країнах НАТО, про це ще два роки тому говорили. Але країни-члени на це реагують і просуваються вперед. За два роки зроблено шалений скачок і це розуміє і Російська Федерація.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG