Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: Україна, попри погрози Росії, буде проводити ракетні випробування біля Криму


Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявляє, що Україна, попри погрози Росії, буде проводити ракетні випробування і навчання біля анексованого Криму.

«Ми й надалі зміцнюватимемо обороноздатність нашої держави і продовжуватимемо ракетні випробування й навчання, відповідно до затверджених планів та графіків у межах нашої суверенної території та суверенного повітряного простору», – сказав Турчинов, слова якого цитує прес-служба РНБО.

Він зазначив, що Україна діє в межах усіх міжнародних угод і взятих на себе міжнародних зобов’язань.

«Погрози застосувати зброю проти України – це спроби переведення в активну фазу гібридної війни, яку Росія веде проти нашої країни протягом останніх трьох років», – сказав Турчинов, додавши, що Росія розгортає нові дивізії біля українського кордону.

Росія вимагала від України скасувати плановані на 1–2 грудня ракетні випробування. 25 листопада на офіційному сайті «Росавіації» з’явилася заява зі звинуваченням України в ухваленні рішення «в односторонньому порядку» провести ракетні стрільби в районі Чорного моря поблизу Криму, де «здійснюються польоти цивільних і державних повітряних суден».

Українська влада ці заяви відкинула. Турчинов у відповідь на заяву «Росавіації» про нібито «порушення українською стороною російського повітряного простору під час випробувань ракетної зброї» тоді заявив, що відповідно до усіх міжнародних угод, суверенний повітряний простір Росії в Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки.

30 листопада видання «Дзеркало тижня. Україна» з посиланням на свої джерела в Міноборони України повідомило, що російська сторона пригрозила збивати українські ракети під час випробувань і завдати удару по українських пускових установках. Офіційно цю інформацію наразі не підтверджували.

Згодом у МЗС Росії заявили, що плановані владою України ракетні стрільби біля анексованого Криму є «провокацією», спрямованою на отримання «твердої реакції» від Москви.

XS
SM
MD
LG