Доступність посилання

ТОП новини

Урядовці, дипломати та активісти: українську корупцію можна подолати лише спільно


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Київ – Україна потерпає від системної та всепроникної корупції, тому всі антикорупційні реформи наштовхуються на шалений опір, заявили 9 грудня під час форуму до Міжнародного дня протидії корупції українські посадовці та представники держав, які підтримують проведення реформ в Україні. Вони наголошують, що лише реформа судової системи та поєднання зусиль української влади, громадськості й західних партнерів допоможе приборкати цю проблему. Утім, частина політиків наголошує, що тут зарадить лише механізм недопуску потенційних корупціонерів до влади та можливість відкликання посадовців – аж до імпічменту президента.

​Від ефективності протидії та попередження корупції в Україні залежить не лише перебіг усіх інших реформ, а збереження української держави як такої, заявив, відкриваючи у Києві форум до Міжнародного дня протидії корупції, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. За його словами, корупція «сіє недовіру та неефективність» у будь-які сфери життя в Україні, однак у останні три роки у цій сфері відбуваються принципові позитивні зміни.

«Наявність високого рівня корупції (при тому, що корупція має місце у будь-якій державі) забирає можливості для ефективної роботи та побудови справедливого суспільства, для підвищення тих показників, від яких залежить рівень і якість нашого життя. Де виникає корупція? Там, де від конкретної людини залежить дуже конкретне рішення. І надзвичайно жахливо буде, не приведи Боже, констатувати факт, що ми маємо всі інституції боротьби з корупцією, маємо закон, але ця боротьба стала імітацією, – попереджає Гройсман. Але він говорить і про успіхи в антикорупційній роботі, як-от збільшення прозорості в ухваленні рішень, а також дерегуляція. – Якщо будь-яка система є відкритою та публічною – мільйони очей будуть за цим спостерігати. І не дадуть зловживати там, де є така можливість. Треба працювати далі по конкретних антикорупційних заходах, яких наразі є 83. Ми нещодавно на засіданні уряду одним махом скасували 367 рішень, які так чи інакше могли використовуватися для тиску, для корупції та вимагання».


Три поради від США: антикорупційний суд, прослуховування дзвінків корупціонерів та чітка перевірка декларацій

Марі Йованович, посол США в Україні, взявши слово на антикорупційному форумі, запропонувала ще деякі кроки, які на її думку, сприятимуть приборканню однієї з головних проблем української держави.

Марі Йованович
Марі Йованович

Я хочу запропонувати ще три антикорупційних заходи. Перше – це незалежна система перевірки майнових декларацій. Друге – право прослуховувати телефонні розмови. І це створення антикорупційного суду
Марі Йованович

«Я хочу запропонувати ще три антикорупційних заходи. Вони вже є на порядку денному. Перше – це незалежна система перевірки майнових декларацій. Друге – це надання певних ресурсів незалежним антикорупційним органам. Це, зокрема, право прослуховувати телефонні розмови. І це створення антикорупційного суду, який виноситиме варті довіри та справедливі рішення у справах, які розслідує Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ. Це досить важкі завдання. Але враховуючи, що Україна стикається з системною та всепроникною корупцією, вона має дати на неї системну відповідь»,– пропонує посол США.

​Про ключову роль судової реформи та, зокрема, створення антикорупційного суду як наступних етапів боротьби з корупцією в Україні говорять і в НАБУ. Керівник бюро Артем Ситник наголосив, що «викрити та затримати корупціонера – не найскладніше», далі щодо нього потрібне справедливе рішення суду про притягнення до відповідальності. Тоді ж, коли частина суддів «зберігають гроші в закопаних трилітрових банках», на це сподіватися складно.

З такою оцінкою ситуації погодився і Володимир Гройсман. За його словами, він не може дозволити собі довіряти чиновникам, і тому найактивніше працює з антикорупційних питань саме із громадськістю. Звертаючись до представників громадянського суспільства та західних дипломатів, він запевнив, що готовий бути «зброєю» в їхніх руках у питаннях приборкання корупції.

Громадські активісти визнають, що певні проекти, в яких вони поєднали зусилля з урядом, дають результати. Ідеться і про розбудову системи електронних закупівель, і про систему недержавної перевірки структури та власників бізнесу YouСontrol, і про перевірку електронних декларацій посадовців.

​Утім, остання тема є таким собі полем змагання між різними відомствами. Так, Генеральна прокуратура знайшла адміністративні правопорушення в е-деклараціях 53 народних депутатів, заявила начальник відділу запобігання та протидії корупції ГПУ Валентина Сеник у п'ятницю. Вона уточнила, що про неповне відображення даних ідеться у 28 випадках, про незаконне поєднання роботи у владі та іншої оплачуваної діяльності – у 11 випадках, ще два декларанти – порушили норми щодо отримання подарунків.

Депутат: треба, щоб корупціонери мали мінімум можливостей для приходу до влади

Утім, чинна влада почасти імітує боротьбу з корупцією, почасти бореться лише з наслідками, а не з причинами цього явища, так критично відреагував на виступи керівництва Кабміну та НАБУ член антикорупційного комітету парламенту, позафракційний народний депутат Віктор Чумак.

Першопричина корупції – це насправді хибна, хижацька корупційна політична система
Віктор Чумак

«Ми поки що все робимо, як-то кажуть, «по хвостах». І навіть чудова судова реформа, і прекрасний антикорупційний суд, й інші наші дії – це все рубання собаці хвоста по шматочках. Бо першопричина корупції – це насправді хибна, хижацька корупційна політична система. Вона налаштована на вимивання коштів з держави. Зауважте, 90% депутатів і посадовців працюють з величезним «конфліктом інтересів», – констатує депутат.

​У цій ситуації Чумак пропонує зосередитися на реформі виборчої системи, щоб корупціонери мали мінімум можливостей для приходу до влади, і щоб був механізм відкликати будь-кого, хто скотився до корупції, – аж до імпічменту президента.

На один пункт за рік піднялася Україна у світовому Індексі сприйняття корупції CPI від 2015 року. Таку статистику оприлюднила міжнародна організація Transparency International.

Нині індекс CPI України складає 27 балів зі 100 можливих, що лише на 1 бал більше, ніж за рік до цього. У всесвітньому рейтингу Україна посідає 130 місце зі 168 позицій. У 2014 році – держава була на 142 місці у світі за рівнем несприйняття корупції державою та суспільством.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG