Доступність посилання

ТОП новини

Перший раунд газових переговорів завершився без результату


Ілюстраційне фото. Газопровід підприємства «Нафтогаз України» неподалік Ужгорода
Ілюстраційне фото. Газопровід підприємства «Нафтогаз України» неподалік Ужгорода

Брюссель – Укласти з Москвою новий газовий «зимовий пакет» – таку мету мали учасники нинішніх тристоронніх консультацій у Брюсселі з участю України, Росії та Єврокомісії. У той час як російський «Газпром» намагається зберегти обсяги та ціни за минулими контрактами, Київ пропонує підписати, як і в попередні роки, додатковий документ, який би регламентував прийнятну ціну та скасував би умову «бери або плати». Втім, після тривалих консультацій перший раунд брюссельських газових переговорів завершився нічим.

​Якщо не буде підписано додаткової контрактної угоди на кшталт тієї, що діяла в 2015-му, тоді зустрічі у тристоронньому форматі не матимуть сенсу. З такою налаштованістю прибули до Брюсселя представники українського уряду та «Нафтогазу». Власне, як показав останній рік, Україна може обійтися й без російського газу, однак Європейський союз прагне убезпечити свій транзит, тож хоче відновлення прямих постачань з Росії. Тим паче, що нинішню зиму прогнозують холоднішою за минулу.

Передоплата за газ має відбуватися виключно за необхідні Україні обсяги газу, зазначає голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, – причому без умови «бери або плати». Це підтримує і Єврокомісія, яка стурбована можливими перебоями у транзиті газу до Євросоюзу через Україну.

Однак, як повідомив керівник «Нафтогазу» після закінчення тристоронніх переговорів, сторони компромісу не досягли.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Досягти домовленості не вдалося. Без додаткової угоди придбання російського газу по контракту між «Нафтогазом» і Газпромом є неможливим
Андрій Коболєв

«Сьогодні, на жаль, досягти домовленості не вдалося. Сподіваємося, що це можна буде зробити на майбутнє, але сьогодні ми не змогли підписати додаткову угоду. Без додаткової угоди придбання російського газу по контракту між «Нафтогазом» і Газпромом є неможливим», – каже Коболєв.

Київ готовий купувати російський газ – Новак

Російський міністр енергетики Олександр Новак, зі свого боку, про провал переговорів не говорив, натомість він каже, що Київ готовий купувати російський газ.

Російська сторона і «Газпром» проявили готовність до постачання російського газу Україні в рамках чинного контракту
Олександр Новак

«Російська сторона і «Газпром» проявили готовність до постачання російського газу Україні в рамках чинного контракту, який діє до 2020 року», – заявив Новак. «Можна сказати, що українська сторона висловила готовність купити від 1,5 до 4 мільярдів кубометрів газу на зимовий період для того, щоб забезпечити надійне постачання для українських споживачів і транзит європейським споживачам», – додав він.

Водночас Росія у Брюсселі намагалася домогтися поступок від Києва – відмови від антимонопольного штрафу в розмірі 6,4 мільярда доларів, накладеного на «Газпром». Взамін Москва готова відмовитися від контрактного принципу «бери або плати», водночас притримуючись решти положень попереднього контракту.

Українсько-російські газові контракти, підписані ще в 2009 році, були оскаржені Києвом і наразі чекають на рішення в арбітражному суді в Стокгольмі.

Тож чи буде відновлене пряме постачання в Україну російського газу на зимовий сезон 2016–2017 років, поки що залишається під сумнівом.

Як кажуть експерти, рішенням у Брюсселі могла б якраз стати закупівля від 1,5 до 4 мільярдів кубометрів російського газу. Але нинішні переговори стали, так би мовити, тільки перевіркою пропозицій та вимог з обох сторін.

Угода з Москвою, датована ще 2009 роком, передбачає нині чинний режим попередньої оплати всього необхідного обсягу газу, передбаченого контрактом, а також принцип «бери або плати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG