Доступність посилання

ТОП новини

«Путін уже переміг»: полеміка про слід Кремля у виборах президента США не вщухає


Володимир Абаринов

Полеміка навколо доповіді ЦРУ, яке звинуватило Росію у втручанні в американський виборчий процес, загострилась у США. Обраний президент Дональд Трамп заявив, що не вірить висновкам розвідки. Сенат має намір провести розслідування звинувачень. Найбільш відчайдушні коментатори кажуть, що результати виборів треба скасувати. Радіо Свобода зібрало найбільш красномовні висловлювання експертів, які прозвучали останніми днями.

Американська виборча система ще ніколи не стикалася з подібною проблемою. Раніше підтримка іноземного уряду могла лише завадити кандидату, скомпрометувати його в очах виборців. Але в цьому випадку може йтися про таємне сприяння кандидату.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

У своїй президентській кампанії Дональд Трамп використовував витоки, отримані за допомогою хакерських зламів і опубліковані організацією WikiLeaks. Команда Трампа заперечує, що винуватець витоків – Росія. Засновник і керівник WikiLeaks Джуліан Ассанж, який отримав притулок у еквадорському посольстві в Лондоні, стверджує, що Росія не має ніякого стосунку до витоків, що вони отримані з іншого джерела, розкривати яке він не буде. У листопаді в ексклюзивному інтерв’ю російській державній телекомпанії RT – Russia Today – він заявив: «Табір Клінтон зумів влаштувати цю неомаккартівську істерію: у всьому винна Росія. Гілларі Клінтон неодноразово робила неправдиві заяви про те, що сімнадцять американських розвідслужб дійшли висновку, що джерелом наших публікацій була Росія. Це неправда. Ми можемо стверджувати, що російський уряд не був нашим джерелом».

Доповідь ЦРУ, яка залишається секретною і з якою майже ніхто не знайомий, породила найрізноманітніші версії того, що сталося. Одну з них висловив у програмі CNN «Надійні джерела» журналіст газети New York Times Девід Сангер: «Не можу пригадати інший випадок в історії, коли іноземний уряд втручався б у американські президентські вибори. Але подивімося під іншим кутом. Відомо, що Сполучені Штати, в тому числі за допомогою ЦРУ та інших організацій, намагалися в різних ситуаціях вплинути на перебіг виборів в іноземних державах. Згадаймо, що президент Путін, справедливо чи ні, звинувачував Гілларі Клінтон в тому, що він вважав втручанням в парламентські вибори в Росії в 2011 році, коли вона заявляла, що вибори були невільними і нечесними – вони такими і були. Це спричинило за собою вуличні протести, а президент Путін, як виявилося, не любить вуличних протестів. Тож Путін, можливо, вірить, що відповідає так само».

Якщо навіть він не має до цього стосунку, він все одно залишився у великому виграші
Марк Ловенталь

Колишній аналітик ЦРУ Марк Ловенталь вважає, що сум’яття, яке виникло в американському суспільстві через можливе втручання Москви, вигідне Росії, навіть, якщо вона й справді не винувата у витоках: «Якщо навіть Росія поки і не робила цього, вона отримала величезну вигоду просто від того, що про неї говорять, що вона це зробила. Виходить, Путін вже виграв, досяг своєї мети. Він хоче впливу, хоче, щоб Росію знову визнали великою державою. І тепер він зумів показати, на що здатний, або створити враження, що він на це здатний. Якщо навіть він не має до цього стосунку, він все одно залишився у великому виграші».

Сенатори-республіканці Джон Маккейн і Ліндсі Грем разом з двома колегами-демократами Чаком Шумером і Джеком Рідом заявили, що питання надто важливе, щоб перетворювати його на предмет міжпартійної боротьби, і закликали Сенат провести розслідування ролі Росії у зламах і витоках. Лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Маконнелл, від якого залежить рішення, погодився з пропозицією четвірки.

Прихильники Трампа, в свою чергу, стверджують, що атмосферу розпалюють противники обраного президента, в тому числі, його вороги в ЦРУ, які бояться кадрового перетрушування. Ось уривок з монологу ведучого ток-шоу телекомпанії Fox News Шона Хенніті: «Між ФБР і ЦРУ немає консенсусу. А за даними New York Times, звинувачення ЦРУ не містять ніякої нової інформації, розвідданих або доказів. Так чому ж раптом ця доповідь перетворилася в таку велику подію? Повідомляють також, що ЦРУ збунтувалося. Чому? Тому що його співробітники терпіти не можуть принциповість Трампа, тому що їм не подобається, що своїм радником з національної безпеки він призначив генерал-лейтенанта у відставці Майкла Флінна. Ненависниками Трампа є і сенатори Маккейн, і Ліндсі Грем, які разом з демократами ініціюють двопартійне розслідування так званих зламів, хоча у них немає ніякої нової інформації, крім тієї, що була до виборів. Дивуватися тут нічому, адже всі вони мають щось спільне. Вони ненавидять обраного президента Трампа».

Чому ж у ЦРУ немає консенсусу з ФБР, яке виконує функції контррозвідки? Лідер демократів в Сенаті Гаррі Рід переконаний, що винуватець цих розбіжностей – директор ФБР Джеймс Комі. Ще в серпні сенатор Рід звертався до нього із закликом розслідувати злами, але Комі, за словами Ріда, на його заклик ніяк не відреагував: «Ми знаємо, що був зламаний Національний комітет Демократичної партії, і говорили, що це зроблено, щоб вплинути на вибори. Зверніть увагу: не було ніяких витоків з Національного комітету республіканців. Тому я подумав, що було б важливо повідомити про це ФБР, щоб воно зайнялося цією справою. Я написав у серпні директору ФБР, і він був таким нечемним, що навіть не відповів на мій лист».

На думку Гаррі Ріда, причина бездіяльності Комі полягає в його партійній приналежності: «Були повідомлення про те, що люди з оточення Дональда Трампа підтримують контакти з росіянами, а зараз це абсолютно очевидно. Одна з найбільших загадок, на думку багатьох: чому Джеймс Комі не зробив бодай щось? Для мене тут немає загадки...Тому що я завжди знав, що він республіканець. Так ось: я написав йому дуже люб'язного листа, хотів, щоб він провів розслідування і дав нам знати про результати. Він не зробив ні того, ні іншого. Якщо він і розслідував ці повідомлення, то результати приховав».

Найрадикальнішу позицію зайняв оглядач Кейт Олберман, який розміщує свої відеокоментарі на сайті журналу GQ. На його думку, в США мав місце переворот: «Ми перебуваємо в стані війни з Росією. Або, можливо, правильніше буде сказати: ми програли війну з Росією без єдиного пострілу. Ми більше не суверенна держава, ми більше не демократія, ми більше не вільний народ – ми жертви безкровного перевороту, поки безкровного. Перевороту, вчиненого Росією при зрадництві байдужості Республіканської партії».

Олберман вважає, що підсумки виборів необхідно скасувати і призначити спеціальне розслідування – не сенатське, а кримінальне: «Міністр юстиції повинен негайно призначити спеціального прокурора, який розслідує, що саме знав Дональд Трамп, і коли він довідався про це, і які існують таємні зв’язки – якщо вони існують – між Російською Федерацією і Національним комітетом республіканців».

Олберман переконаний, що пустити Трампа в Білий дім – значить підписати смертний вирок американській демократії: «Дозволити Дональду Трампу зайняти пост президента – значить зменшити шанси на те, що у нас в майбутньому взагалі будуть вибори. Нація і всі наші свободи висять на ниточці, а керівництво збройними силами цієї країни ось-ось опиниться в руках негідників, зобов’язаних своєю удачею іншим негідникам – російським негідникам. Якщо нічого не зміниться, 20 січня у нас буде не інавгурація, а кінець Сполучених Штатів як незалежної держави».

Адміністрація Барака Обами, схоже, змінює свою раніше нейтральну позицію. У будь-якому разі, прес-секретар Білого дому Джош Ернест на своєму черговому брифінгу висловився недвозначно: «Не потрібен допуск до державних таємниць, щоб зрозуміти, кому вигідна шкідлива російська кіберактивність. Обраний президент усунув будь-які сумніви з цього приводу. Він закликав Росію зламати пошту Гілларі Клінтон. Таким чином, він дуже добре розумів, в чиїх інтересах здійснюються ці дії. Останні кілька тижнів перед виборами вся дискусія була зосереджена на електронному листуванні, яке було отримане шляхом зламу і опубліковане росіянами».

Тим часом наближається дата голосування колегії виборців – 19 грудня. Раніше ця процедура не привертала особливої уваги і вважалася формальністю. Але цього разу петиція, яка закликає виборців голосувати на власний розсуд, а не відповідно до результатів виборів в їхньому штаті, зібрала кілька мільйонів підписів. А група з 10 виборників звернулася до директора національної розвідки Джеймса Клеппера з вимогою ознайомити їх зі змістом доповіді ЦРУ.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG