Доступність посилання

ТОП новини

Евакуація з Алеппо триває, світ критикує Росію, Сирію й Іран за поводження з цивільними


Автобуси для евакуації людей на тлі зруйнованого Алеппо
Автобуси для евакуації людей на тлі зруйнованого Алеппо

Згідно з повідомленнями з анклавів у східному Алеппо, які ще й досі перебувають під контролем повстанців, триває евакуація цивільних. Як повідомив 15 грудня Міжнародний Червоний хрест, він планує евакуювати 200 поранених людей, дехто з яких перебуває в критичному стані. Евакуація є частиною домовленості про припинення вогню. Світова спільнота продовжує закликати Росію, Іран, а також сирійського президента Башара аль-Асада до стриманості в Алеппо аби уникнути жертв серед цивільного населення міста.

Базований в Британії Сирійський центр стеження за дотриманням прав людини повідомив, що карети швидкої допомоги та автобуси приїхали з районів Алеппо, підконтрольних урядовим військам, до мікрорайонів, утримуваних повстанцями.

Агентство Reuters процитувало речника порятункової операції, який сказав, що вояки урядових сил відкрили вогонь по одному з конвоїв, який збирався вирушати, і поранили трьох людей.

«Конвой був обстріляний силами режиму і маємо трьох поранених, одних з них – з цивільної оборони. Поранених знову привезли до району, який в оточенні», – сказав один з керівників служби швидкої допомоги Ахмед Свеїд опозиційному телеканалові Orient TV.

Машини швидкої допомоги і автобуси чекають на евакуацію людей зі східного Алеппо, 15 грудня 2016 року
Машини швидкої допомоги і автобуси чекають на евакуацію людей зі східного Алеппо, 15 грудня 2016 року

Сирійські сили при допомозі шиїтських бійців з Ірану та Лівану, за підтримки російської авіації витіснили повстанців з переважної більшості мікрорайонів у східній частині Алеппо останнім часом. Алеппо до громадянської війни в Сирії було найбільшим містом країни.

Неможливо точно відділити цивільних від озброєних повстанців
Руперт Корлвіл

«Я думаю, що коли йдеться про таку інтенсивність бомбардувань на такій маленькій території з тисячами й тисячами цивільних, то майже напевно тут є порушення міжнародного права і, ймовірно, мають також місце злочини війни, бо неможливо точно відділити цивільних від озброєних повстанців коли вони так тісно перемішані», – сказав речник Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Корлвіл.

Міжнародна спільнота продовжує гостро критикувати сирійську владу, а також Росію за ігнорування факту присутності значної кількості цивільних при веденні бойових дій або повітряних ударах в Алеппо.

Жителі Алеппо в евакуаційних автобусах, 15 грудня 2016 року
Жителі Алеппо в евакуаційних автобусах, 15 грудня 2016 року

Шеф європейської дипломатії Федеріка Моґеріні закликала Росію та Іран зважати на мирне населення в Алеппо.

Для нас те, що відбувається зараз з мирними мешканцями, є абсолютно неприйнятним
Федеріка Моґеріні

«Ми працюємо з ООН та іншими і закликаємо російські сили, але не лише їх, але й іранців, виконувати взяті зобов’язання щодо захисту цивільних. Це стосується тих людей, які перебувають в заблокованих частинах Алеппо. Для нас те, що відбувається зараз з мирними мешканцями, є абсолютно неприйнятним», – сказала Моґеріні.

Тотальна війна має місце насправді. Тотальна війна, що її оголосив режим Башара аль-Асада – за підтримки Росії – проти свого власного народу
Бернар Казнев

«Ми не погодимось з тим, що бомбардування та бойові дії досягли такого рівня варварства. Тотальна війна має місце насправді. Тотальна війна, що її оголосив режим Башара аль-Асада – за підтримки Росії – проти свого власного народу», – сказав прем’єр міністр Франції Бернар Казнев.

Державні сирійські ЗМІ повідомляють, що чотири тисячі повстанців та членів їхніх сімей будуть евакуйовані зі східних районів Алеппо.

Союзник Сирії, Росія, а також сирійська влада гарантують безпеку тих повстанців та членів їхніх сімей, яких будуть евакуювати до міста Ідліб у північно-західній частині Сирії.

Російські вояки з допомогою безпілотників будуть стежити за евакуацією, що відбуватиметься на 20 автобусах у супроводі десяти карет швидкої медичної допомоги через гуманітарний коридор, повідомило Міністерство оборони Росії.

Зруйновані бомбардуваннями будівлі в Алеппо
Зруйновані бомбардуваннями будівлі в Алеппо

Повстанці, які воювали проти військ, вірних президентові Асаду, мали залишити Алеппо ще у середу, 14 грудня, але попередня угода про припинення вогню, досягнута з допомогою Росії та Туреччини, була порушена.

Минулого тижня Росія та Китай наклали вето на резолюцію Ради безпеки ООН, яку просували західні країни, і яка закликала до семиденного перемир’я в Алеппо.

Повстанці тримали під контролем східну частину міста з 2012 року до того, як за останні кілька тижнів урядовим силам вдалося витиснути їх звідти.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG