Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» знову лякає європейців Україною


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер (архівне фото)
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер (архівне фото)

(Рубрика «Точка зору»)

Голова правління «Газпрому» Олексій Міллер знову погрожує європейським споживачам проблемами із постачанням російського газу. Причому винуватців можливих проблем Міллер, як зазвичай, знаходить у Києві. На думку менеджера, «Нафтогаз України» закачав недостатньо сировини до підземних газових сховищ. Російський газ Україна більше не закуповує, але ж він їй обов’язково знадобиться і в разі серйозних холодів вона почне несанкціонований відбір газу, що призначається для європейців. А якщо це станеться, «Газпром» негайно припинить постачання сировини і знову заморозить Європу – як це вже трапилося під час знаменитої кризи зими 2008-2009 років. Тоді ж «Газпром» призупинив поставки газу, бо розраховував, що українське керівництво погодиться з його умовами. Але замість заморожування України, на яке розраховували в Кремлі, заморозили європейські країни – українські газовики тоді вперше застосували реверсну подачу газу і врятували від холодів східні регіони країни.

Однак зима 2016-2017 років відрізняється від зими 2008-2009 років однією істотною обставиною. Тоді Україна повністю залежала від російських поставок. Йшлося виключно про «війну умов» – Київ в будь-якому випадку повинен був узгодити формулу для поставок російського газу. Між іншим, контракт, який був укладений в результаті кризи 2008-2009 років, діє до цього часу – ось тільки сам газ у Росії ми більше не купуємо. Зараз Україна взагалі може обійтися без поставок «Газпрому». Російський газовий монополіст конкурує з постачальниками з європейських країн і виявляється, що їхній газ дешевший. Саме тому головні розбіжності між «Газпромом» і «Нафтогазом» – у зміні умов постачання. Міллер виступив зі своїм попередженням після того, як сторони не змогли прийти до підписання додаткової угоди, яка скасувала б для України улюблений російський принцип «бери або плати», а також звільнила б «Нафтогаз» від відповідальності за газпромівські поставки на окуповані території, які ніхто не погоджує з Києвом. До чого може призвести відповідальність за такі поставки, демонструє сумний досвід Молдови. Росія десятиліттями поставляє газ окупованому нею ж Придністров’ю. Ці поставки ніколи не узгоджуються із Кишиневом, однак Молдова – у вічних боржниках «Газпрому» – хоча за свій, узгоджений газ, вона акуратно сплачує.

Звичайно, «Газпрому» українські пропозиції не подобаються. Підвісити Україну на гачок газових поставок на Донбас – одне із завдань, яке перед Олексієм Міллером поставив Володимир Путін. І тепер голова «Газпрому» намагається вплинути на Україну через європейців. Тобто через страх європейців, що газова криза повториться знову. А значить, Україна повинна погодитися купувати російський газ на умовах «Газпрому» – щоб не виникла небезпека «несанкціонованого відбору» і відключення.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер (архівне фото)
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер (архівне фото)

Навряд чи у Міллера вийде налякати українців. Але що вийде напевно – так це змусити європейців шукати альтернативні джерела доставки газу. Главу «Газпрому» вже попереджали, що його політика стосовно України – при всій політичній ангажованості підходу Міллера – нагадує поведінку людини, яка вирішила зарізати курку, здатну нести золоті яйця. Тому що Україна – якщо враховувати кількість її населення, особливості клімату і енергоємність економіки – була кращим клієнтом «Газпрому». Російський монополіст фактично втратив Україну – разом із грошима за газ. Однак змушений платити за транзит і витрачати мільярди на будівництво альтернативних газопроводів.

У цій ситуації лякати ще і європейців – не найрозумніше рішення. Але Міллер завжди був самовпевненим і ніколи не замислювався про наслідки. У цьому він бере приклад із Путіна.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG