Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Гройсмана зі студентами. Кому потрібні дипломи?


Володимир Гройсман під час зустрічі зі студентами КПІ
Володимир Гройсман під час зустрічі зі студентами КПІ

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зустрівся зі студентами Київського політехнічного інституту, щоб підбити підсумки реформ у 2016 році та розповісти про плани на 2017 рік. Студенти запитували у прем’єра не лише про те, що стосується їхнього навчання, а й про націоналізацію «Приватбанку», рівень інфляції після підвищення мінімальної заробітної плати і багато іншого.

Гройсман – студентам: ні вам, ні мені ваш диплом не потрібен (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Як сказав у коментарі Радіо Свобода голова студентської ради КПІ Андрій Єрофєєв, понад 200 студентів записалися заздалегідь, щоб потрапити на зустріч із прем’єром. Ті ж, хто на захід не потрапили, дивилися трансляцію на студентському телебаченні KPI TV та стежили за оновленнями у групах університету в соцмережах.

«У залі зібралося 260 осіб зараз, дуже важливі питання порушують для студентства, такі як стипендія, зміни механізмів нарахування стипендії, і багато активних студентів сьогодні чекали на зустріч із прем’єр-міністром», ­­– сказав Єрофєєв.

Керівник уряду Володимир Гройсман за допомогою презентації на слайд-шоу пояснив студентам основні реформи – децентралізація, антикорупція, підвищення енергонезалежності. Він також сказав, що 2016-й був роком виходу з економічної кризи, а от у 2017-му, за словами прем’єра, варто сподіватися росту ВВП на рівні 1,5%.

Ми дуже позитивно сьогодні дивимося у 2017 рік. Ми вважаємо, що 2017 рік буде роком економічного зростання
Володимир Гройсман

«Шістнадцятий рік став початком, напевно, капітального ремонту країни. Це такий змістовний вислів, але він охоплює абсолютно всі сфери нашого життя. Але ми дуже позитивно сьогодні дивимося у 2017 рік. Ми вважаємо, що 2017 рік буде роком економічного зростання», – зазначив прем’єр-міністр.

«Ні вам, ні мені ваш диплом не потрібен» ­– Гройсман

Дочекавшись початку дискусії, студенти ставили запитання, починаючи від націоналізації «Приватбанку» і закінчуючи прибутковістю патентування наукових розробок. Так, один зі студентів запитав, чи реальною є закладена до бюджету у вересні інфляція на рівні 8%, якщо мінімальну зарплату підвищили майже у два рази? Інший поцікавився, як націоналізація «Приватбанку» вплине на рівень цін та інфляцію в Україні в 2017 році. Студентів також цікавило, чи будуть розроблені механізми підтримки молодих винахідників та коли у київському метро з’явиться 3G інтернет.

Останнє питання прем’єр пообіцяв порушити під час зустрічі із представниками мобільних операторів, а от найбільше ж емоцій викликала зміна засад виплати стипендій.

Абсолютно чесно, ні вам, ні мені ваш диплом не потрібен. Вам, вашим батькам і мені потрібні ваші знання і ваш успіх
Володимир Гройсман

Відповідаючи на одне із цих питань, міністр заявив: «За великим рахунком, абсолютно чесно, ні вам, ні мені ваш диплом не потрібен. Вам, вашим батькам і мені потрібні ваші знання і ваш успіх. І коли ви прийдете на роботу після закінчення університету просто з дипломом, вас можуть не взяти. Якщо ви прийдете на роботу з дипломом, який підтверджує якість знань, якими ви володієте, ви будете успішні. Ви будете мати хорошу роботу, ви будете мати хорошу заробітну плату, ви будете конкурентними, ви зможете домогтися успіху. Це те, що мені потрібно. І я сподіваюся, що це потрібно кожному з вас. Я сподіваюся, що ви саме таку ідеологію сповідуєте. Тому що тільки освічені люди можуть забезпечити успіх».

Щоб вирішити найбільш нагальні проблеми студентів, Гройсман пообіцяв організувати зустріч їм із представниками Міністерства освіти та Міністерства соціальної політики. Як сказав голова студентської ради КПІ Андрій Єрофєєв, багато студентів з інших міст побоюються, що після вступу в дію змін до принципів стипендіального забезпечення вони не зможуть себе утримувати і будуть змушені поєднувати роботу із навчанням. На думку активіста, це негативно позначиться на їхньому рівні знань.

За словами студентів, вони досі не знають, хто із них зможе претендувати на так звані соціальні стипендії та за якими критеріями можна буде змагатися за мотиваційні – академічні стипендії. Зустріччю із Володимиром Гройсманом більшість співрозмовників були задоволені, хоча, за їхніми словами, конкретики у справах освіти було замало.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG