Доступність посилання

ТОП новини

У випадку дострокових виборів депутати з «Народного фронту» розійдуться по кількох проектах – політолог


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Україні продовжують формувати нові партії – у вівторок свій проект обіцяє представити народний депутат Надія Савченко, яку нещодавно виключили із фракції «Батьківщина», близько місяця тому про створення проекту «Рух нових сил» оголосив колишній президент Грузії та екс-очільник Одеської обладміністрації Міхеїл Саакашвілі. Політологи говорять, що подібні політичні проекти із одним яскравим лідером не відрізняються від вже існуючих партій чи блоків, але мають непогані шанси на виборах. Проте представники інших політичних партій не бачать в «новачках» серйозних конкурентів. Опитування показують, що не менше третини виборців не визначилися із вибором партії чи політичного лідера.

Відсутність довіри до існуючих політичних проектів і велика кількість тих українців, хто досі не визначився із тим, за кого голосувати, дає новим лідерам і партіям можливість потрапити в парламент, говорять соціологи. Це стосується, зокрема, і майбутньої партії Міхеїла Саакашвілі, і політичного проекту нагородного депутата Надії Савченко. Таку думку висловила в коментарі Радіо Свобода директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкина.

При певній медіа-розкрутці шанси у партії Савченко здолати 5% бар’єр є, так само, як і у партії Саакашвілі
Ірина Бекешкіна

«Якщо взяти взагалі тих, хто збирається йти на вибори і визначився, то це 40% населення. Тих, хто збирається йти на вибори і не визначився, приблизно 20%. При певній медіа-розкрутці шанси у партії Савченко здолати 5% бар’єр є, так само, як і у партії Саакашвілі. Просто тому, що дуже багато людей, які не знають за кого голосувати. Але чи є перспектива стати чимось більшим – це буде залежати, по-перше, хто в цій партій є, а по-друге, наскільки вони будуть присутні на телеекранах», – зазначила соціолог.

Презентація політичної партії Надії Савченко мала відбутися у понеділок, 26 грудня, але на своїй сторінці у Facebook вона повідомила, що через хворобу одного із авторів проекту прес-конференцію перенесли на 27 грудня. З фракції «Батьківщина» Надію Савченко виключили 20 грудня.

Міхеїл Саакашвілі офіційно заявив про створення нової ініціативи «Рух нових сил» 19 листопада, але офіційно нову партію так і не зареєстрував.

Ще влітку ЗМІ повідомляли, що новим проектом Саакашвілі стане громадська ініціатива «Хвиля», до якої увійшли у тому числі член команди Саакашвілі екс-заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе і народний депутат Віктор Чумак. Як розповів парламентарій Радіо Свобода, Саакашвілі припинив спілкування із «Хвилею» не пояснюючи причин.

Напевно всі ці рухи, якщо вони будуть розрізненими, вони не будуть мати шансів вижити
Віктор Чумак

«В нас була домовленість, що він йде з посади голови ОДА і ми починаємо нормальну активну роботу із будівництва партії. Але він не прийшов до нас. Напевно всі ці рухи, якщо вони будуть розрізненими, вони не будуть мати шансів вижити. Треба робити об’єднавчу кампанію. Об’єднувати молоді партії, щоб там мати і людей яскравих, і нормальні ідеї, і нормальні кампанії, і головне – довіру суспільства», – заявив Чумак.

Лише половина українців визначилася із політичними уподобаннями – опитування

Зараз представники «Хвилі» продовжують працювати, зокрема проводять робочі зустрічі із представниками молодої політичної партії «Сила людей». Як розповів Радіо Свобода співзасновник цієї політичної сили, політичний експерт Олександр Солонтай, проекти Савченко і Саакашвілі мають шанси на успіх, але не завдяки попиту на нові проекти, а фактично всупереч йому.

Це проекти однієї особи. Немає ані ідеології, ані структури, ані програми, а є любов до певного політичного лідера
Олександр Солонтай

«Ці «нові» проекти є точно такими які зараз є при владі – це проекти однієї особи, проекти культу однієї особи. Немає ані ідеології, ані структури, ані програми, а є любов до певного політичного лідера. Тому вони мають всі шанси потроху замінювати проекти Яценюка, Порошенка, Тимошенко, Ляшка, Бойка», – вважає Солонтай.

За результатами опитування, яке провів Український інститут майбутнього, лише половина виборців визначились у своїх електоральних вподобаннях і готові йти голосувати у випадку, якби вибори Президента України чи вибори у Верховну Раду відбулись найближчим часом. В лідерах президентського рейтингу Петро Порошенко (21,1%), Юлія Тимошенко (19,1%), Андрій Садовий (10,5%), Олег Ляшко (8,8%) і Юрій Бойко (8,5%). До парламенту, згідно із опитуванням, могли б пройти 8 партій: «Батьківщина», Блок Петра Порошенка, «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, Опозиційний блок, «Хвиля», «Свобода» і «За життя».

Із дослідження «Настрої українців на кінець 2016 року», проведеного на замовлення Українського інституту майбутнього у листопаді 2016 року
Із дослідження «Настрої українців на кінець 2016 року», проведеного на замовлення Українського інституту майбутнього у листопаді 2016 року

На думку виконавчого директора Українського інституту майбутнього Віктора Андрусіва, нові політичні проекти мають робити ставку не лише на те, що вони нові.

Умовні політичні проекти ведуть боротьбу не зі старими проектами, а з колосальною недовірою виборця до партій взагалі
Віктор Андрусів

«Виборець потребує, щоб в політиці було більше професіоналів і менше корупції. Але лише той факт, що політик новий, цього не гарантує. З цих причин виборець буде завжди обирати перевірене старе, ніж невідоме йому нове. Умовні політичні проекти ведуть боротьбу не зі старими проектами, а з колосальною недовірою виборця до партій взагалі», – заявив Андрусів в ефірі Радіо Свобода.

Він також наголосив, що за результатами досліджень його організації, лише 5% українців готові фінансувати політичні партії власноруч. Андрусів також припустив створення нових політичних проектів лідерського типу.

«Варіантів дуже багато. Можна подивитися, наприклад, на партію «Народний фронт». Якщо будуть дострокові вибори, а вони з великою ймовірністю будуть восени, то дуже багато людей з їхнього списку будуть створювати власні проекти. І вони будуть краще забезпечені ресурсами і організацією, аніж маленькі партії, які багато років мають рейтинг 0,3%», – заявив Андрусів.

Проте головною інтригою і на думку політологів, і на думку представників «нових» політичних партій, залишається дата виборів, якщо вони будуть достроковими. Від неї насамперед залежить конфігурація політичних союзів і створення нових громадських ініціатив і партій.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG