Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Для більш комфортного перегляду поверніть мобільний пристрій у горизонтальне положення

Про проект

Красноїльск, що на Буковині, відомий своїми традиціями святкування Маланки.

Для жителів села це свято – невід’ємна частина життя. Цілий рік вони готують маски, зброю та музичні інструменти, роблять із соломи величезних ведмедів та вивчають пісні і танці.

13-го та 14-го січня відбувається театралізоване дійство – Маланка заходить у кожну хату, щоб прогнати з подвір’я злі сили, привітати господарів зі святом та отримати винагороду.

Хода триває майже добу, а ввечері 14-го січня всі Маланки збираються в центрі села, щоб позмагатися за звання найкращої.

Для більш комфортного перегляду натисніть
F11
КРАСНОЇЛЬСЬКА МАЛАНКА
Маланка заходить у кожну хату, щоб прогнати з подвір’я злі сили...
У СЕЛО
Село Красноїльск поділене на так звані «кути» (райони), у кожного з яких є своя Маланка. Отже, ласкаво просимо до кута під назвою «Сус»!
Ввечері 13-го січня маланкарі збираються на вечерю вдома у коменданта. Парубок, якого обрали на цю посаду, керує дійством, спілкується з господарями та збирає гроші. Раніше комендант був зобов’язаний відслужити у армії, але зараз ця умова вже не є обов’язковою.
Найбільш помітні герої Маланки – Ведмідь в костюмі із соломи та Циган (за легендою – слуга Царя). Тільки Ведмідь на своїх величезних плечах може винести із двору нечисту силу. Цигани, в свою чергу, приборкують своїх ведмедів та піклуються про них.
Маланкарі глузують і з сучасних реалій. Окрім традиційних персонажів (Ведмідь, Циган, Дід, Баба, Лицар, Жид…), як нечиста сила тут виступають злі лікарі, міліціонери, військові та навіть візовий офіцер Євросоюзу.
Господарі часто долучаються до Маланки, що заходить у подвір’я. Більшість із них також брали участь у дійстві, але, як правило, перестали маланкувати після одруження. «Маланка ходить селом всю ніч та весь день – яка ж жінка відпустить чоловіка так на довго?» – зі сміхом пояснюють вони.
Хлопець у костюмі ведмедя відпочиває просто на землі. Вага його костюма – понад 30 кілограмів, а маланкувати ще майже добу!
Ролі лицарів дістаються найменшим учасникам. Традиційно в Маланці брали участь самі хлопці, але тепер і дівчатам є місце у колі.
Маланки ходять селом всю ніч без перерви. Зранку її учасники вже є втомленими, а комендант – без голосу від постійного крику. Але ніхто й не думає зупинятися. Всього Маланка робить декілька перерв на їжу, які тривають не більше 30-40 хвилин.
Маланка Суса йде головною вулицею Красноїльска.
Традиції святкування Маланки лишаються майже незмінними протягом століть.
У цінні хвилини перепочинку, як правило, хлопці палять та лагодять костюми. За традицією Суса, під час дійства ведмеді розганяються та штовхають один одного, так що роботи вистачає.
Костюми ведмедів перетворюються на імпровізований стіл для сніданку.
Сус з румунської мови перекладається як «нагорі» і є найбільш гірською місцевістю у селі.
А це вже інший ведмідь – із кута Путні! На обличчі хлопця намальована румунська національна символіка. Майже все населення Красноїльска – етнічні румуни. До кордону тут всього сім кілометрів, і тому в селі гроші також переважно румунські.
Близько другої години дня всі Маланки збираються у центрі села для завершальної частини свята. Тут їх вже чекають тисячі глядачів, а сільський голова готується визначати кращу Маланку цього року.
Маланка кута Путні серйозно налаштована на перемогу.
Окрім солом’яних, в цій Маланці беруть участь і такі ведмеді. Спеціальні костюми дозволяють кидати маланкарів в сніг без шкоди для здоров’я.
Діти не відстають від дорослих в їхніх розвагах.
Як говорять самі красноїльці, вони не змогли б жити без цієї традиції. Маланка передається від дідів та прадідів, створює нових героїв та не припиняє свого розвитку.
Май Сус, май сус, май сус – вставайте-но, йде Маланка!

Долучайтеся:

Пройдіть тест на знання традицій Старого Нового Року: Маланка, Щедрик і «водіння кози»

Завітайте на святкування Різдва на Закарпатті: Закарпатський вертеп

Фото та відео: Сергій Коровайний

Мультимедійний редактор: Владислав Яцків

Верстка та дизайн: Владислав Закревський, Андрій Дубчак

2017 © РАДІО ВІЛЬНА ЄВРОПА/РАДІО СВОБОДА