Доступність посилання

ТОП новини

Путін може вирішити, що йому дозволили забрати Україну (світова преса)


Серед тих, кому адміністрація Дональда Трампа заборонила в’їзд, опинилася і родина з України. Росіяни просять Конгрес уважніше придивлятися до дій Росії, бо Кремль може захотіти захопити всю Україну, і не лише, – якщо це йому вдасться. Від неправдивих новин до фейкових коментарів та аналітиків – створення «альтернативної реальності» піднялося на новий рівень. Такі теми обговорює американська преса сьогодні.

Родина зі сходу України, що мала статус біженців, стала жертвою рішення адміністрації президента Дональда Трампа про припинення програми прийому біженців на 120 днів. Найчастіше у подібних повідомленнях фігурують біженці з Сирії та інших мусульманських країн. Але кореспондентові інтернет-видання Buzzfeed Талалу Асанарі вдалося знайти нетиповий приклад – українців, які просили притулку у зв’язку з переслідуванням за релігійною ознакою.

Подружжя Георігія та Людмили Ґаблія отримали статус біженців у США ще у листопаді минулого року і цими днями мали виїхати до Сієтла, де живе їхня донька з родиною. Але, як і 20 тисяч інших людей, що отримали статус біженця і збиралися переїхати до Америки, опинилися у скрутній ситуації. Бо вони звільнилися з роботи, продали житло, повернули державі внутрішній паспорт, і залишившись тільки з закордонним на руках, тепер мусять провести у Харкові ще близько 4 місяців, поки заборону на в’їзд біженців не буде знято, але і це не гарантовано.

Майкл Боцюрків. Заборона на в’їзд адміністрації Трампа також зачинила двері для українців, які є переселенцями у своїй країні. Це одна з сумних історій.

Від початку конфлікту на Донбасі українські біженці до США посідали десяте місце у списку країн, з яких приїжджало найбільше прохачів притулку. Минулого року Україна піднялася на сьоме місце. США прийняли вже понад 2,500 тисячі біженців з України.

«Якщо світ моргне, Путін захопить решту України» – під такою назвою газета американського Конгресу The Hill публікує коментар президента фундації «Вільна Росія» Наталії Арно.

Авторка коментаря вважає, що це буде «вирішальний рік для крихкої української демократії та незалежності». На її думку, президент Росії Володимир Путін може вирішити, що настав вдалий момент для того, щоб захопити і решту України. Її лякає зростання ізоляціонізму в Європі та США.

«Я сподіваюся, що наші друзі в Конгресі, які були лояльні до України, не відвернуться від світової арени в цю нову еру і будуть продовжувати підтримувати свободу українського народу», – пише Наталія Арно.

Завдяки поєднанню військової сили і невійськових дій, спрямованих на дестабілізацію України, Путін сподівається зламати збройний опір України і змусити її громадян сумніватися у легітимності та ефективності уряду, який вони обрали, описує коментаторка тактику Кремля. Скориставшись тим, що Захід зайнятий своїми внутрішніми проблемами, Путін буде використовувати будь-яку можливість, щоб повернути Україну в орбіту Кремля або перетворити Україну в недієздатну державу, вважає Арно, яка очолює організацію, мета якої – побудова вільної та демократичної Росії.

«У фундації «Вільна Росія», яка надає допомогу громадянському суспільству Росії і працює з російською діаспорою, особливо тими, хто вже покинув Росію через політичне переслідування, ми зібрали багато свідчень з перших рук щодо тактики Кремля. Ми спостерігали, як Росія веде де-факто війну в Україні протягом трьох років. Ми вже бачили, як Росія вливає мільйони у фінансування фальшивих новин, пропаганди та дезінформації, не кажучи вже про військові витрати, для подальшого складання імперського порядку денного. І весь час, економіка Росії і її народ продовжують страждати», – пояснює авторка.

Вона побоюється, що після України жертвою путінської агресії може стати будь-яка інша країна, яка йому «сподобається», і сам він не зупиниться.

Нова публікація «Атлантичної ради» присвячена новим звершенням пропагандистів. «Від фейкових новин до фейкових коментарів» – так назвав свою статтю Браян Меффорд, дослідник, який живе і працює у Києві. Автор розповідає, що творці «альтернативної реальності» створюють не лише фейкові новини, але і фейкові наукові інституції та фейкових аналітиків, які пишуть фейкові коментарі.

Випадково натрапивши на такий фейковий науковий центр, він з’ясував, що працює там він сам. Фото і біографія Браяна Меффорда розміщені на сайті цього Центру глобального стратегічного моніторингу. У цього центру є не лише сторінка, є публікації, передруки з інших відомих і шанованих видань, є передруки новин, немає лише самого центру. Його контактні дані не наведені, а єдина подана електронна адреса не відповідає.

Stop Fake. Від фейкових новин до фейкових коментарів: все, що вам потрібно знати про «фейкові дослідницькі інститути», ф-впливи та ф-експертизу.


Найгірше, що побачив дослідник, що цей центр публікує статті під іменем відомих учених. Деякі з таких статей легко розпізнати через граматичні помилки, які роблять росіяни, які недостатньо володіють англійською мовою, інші написані цілком пристойною англійською мовою. Таким чином центр намагається створити імідж респектабельного дослідницького інституту. Тож тепер читач може не лише не знати, які новини є справжніми, а які підробними, він не може і довіряти відомим брендам та впливовим аналітикам. Адже хто насправді знає – казали вони це чи ні. Аналітики і письменники тепер повинні пильно стежити за використанням свого імені, бо може з’ясуватися, що їхня думка зовсім їм не належить.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG