Доступність посилання

ТОП новини

Суд відпустив Мартиненка і його можливого поплічника на поруки


Микола Мартиненко
Микола Мартиненко

Суд не пішов назустріч вимогам Національного антикорупційного бюро – колишнього народного депутата Миколу Мартиненка випустили на поруки вісімнадцяти народних депутатів, одного міністра і одного заступника голови Центральної виборчої комісії. НАБУ підозрює Мартиненка у розкраданні державних коштів на суму в понад 17 мільйонів доларів.

Мартиненко після засідання суду подякував своїм 20 поручителям (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Запобіжний захід Мартиненку обирав суддя Солом’янського районного суду Києва Олександр Бобровник. Він свого часу відправив до слідчого ізолятора керівника державної фіскальної служби Романа Насірова, призначивши йому заставу в 100 мільйонів гривень.

Адвокати Миколи Мартиненка, Ігор і Тетяна Черезови, а також Петро Бойко ще 21 квітня заявляли про відвід судді, але той не погодився піти. Захист вважає Олександра Бобровника залежним від Національного антикорупційного бюро, проте цього разу суддя зробив навпаки. Прокурори спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили відправити Мартиненка на 60 діб до слідчого ізолятора з правом виходу під заставу в 300 мільйонів гривень, але Бобровник відпустив Мартиненка на поруки. Екс-депутатові також доведеться здати свої закордонні паспорти – протягом останніх півтора років він більше 20 разів виїжджав з України, і прокурори побоюються, що він втече.

Підтримка Миколи Мартиненка з боку народних депутатів і міністрів від партії «Народний фронт» була очевидною. Ще 21 квітня на засідання суду приїхала низка народних депутатів і посадових осіб, у тому числі міністр інфраструктури Володимир Омелян, міністр освіти та науки Лілія Гриневич та міністр молоді і спорту Ігор Жданов. 22 квітня на засідання суду прийшли тільки народні депутати, зокрема Микола Княжицький, Андрій Тетерук, Леонід Ємець, Павло Пинзеник, Георгій Логвинський та інші. В списку тих, хто взяв Мартиненка на поруки, лише міністр Жданов.

Під час судового засідання прокурори спеціальної антикорупційної прокуратури деталізували обвинувачення проти Мартиненка. За версією слідства, державне підприємство «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уклало контракт із компанією-посередником, підконтрольною Мартиненку, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами. Внаслідок таких дій у 2014-2016 роках держпідприємство зазнало збитків, обсягом у понад 17 мільйонів доларів.

В рамках розслідування кримінальної справи детективи допитали трьох міністрів енергетики і вугільної промисловості – Юрія Продана, Володимира Демчишина і Ігоря Насалика. Усі троє заявили, що не знали про плани закупівлі уранового концентрату за кордоном. За словами прокурора Ігоря Симківа, контракт можна розірвати лише в Австрії, де зареєстрована компанія-посередник «Steuermann». Її, за версією слідства, контролює Мартиненко. Сам колишній парламентарій заявив, що не є засновником чи бенефіціаром цієї компанії.

Народні депутати з «Народного фронту» заявляють про політичний характер справи проти Мартиненка і наголошують на порушенні прав людини. Деякі навіть обвинувачують НАБУ (Національне антикорупційне бюро) і САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура) у виконанні замовлень. Зокрема голова регламентного комітету Павло Пинзеник заявив, що співвласниками Національного антикорупційного бюро є екс-заступник Генерального прокурора Давид Сакварелідзе і заступник голови НАБУ Гізо Углава.

Голова спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, не прокоментував заяви щодо НАБУ, проте повідомив, що сам він не спілкувався зі Сакварелідзе близько року.

Після винесення ухвали суду Мартиненко пообіцяв не просити політичного притулку в інших країнах і приходити на засідання суду по справі «Східного гірничо-збагачувального комбінату». Мартиненко говорить, що не має до цієї кримінальної справи ніякого стосунку.

​Представники Національного антикорупційного бюро раніше заявляли про тиск на суддю з боку партії «Народний фронт». Прокурори САП наголошували, що Мартиненка треба було помістити в СІЗО для того, щоб політик не міг впливати на хід слідства. Після оголошення ухвали, прокурори повідомили, що подаватимуть апеляційну скаргу на рішення суду.

Суд також відмовився брати під варту першого заступника голови правління «Нафтогазу України», колишнього голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Детективи НАБУ затримали його у тій же справі, що і Мартиненка. Перелому, як і колишнього народного депутата, підозрюють у створенні злочинної організації та привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем. Він також є фігурантом справи про заподіяння збитків ПАТ «Одеський припортовий завод». Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила взяти Перелому під варту з можливістю вийти під заставу в 100 мільйонів гривень. Проте суддя Бобровник відпустив підозрюваного на поруки чотирьох народних депутатів, у тому числі, Миколи Княжицького і Павла Пинзеника.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG