Доступність посилання

ТОП новини

Українці воюють набоями зі Східної Німеччини – експерт


Набої на навчанні Нацгвардії у селі Старе, серпень 2015 року
Набої на навчанні Нацгвардії у селі Старе, серпень 2015 року

Війна Росії проти України підштовхнула українські військово-промислові підприємства до розвитку, проте говорити про системне переозброєння ще зарано. Українській армії потрібно не тільки оновити техніку чи оснастити підрозділи засобами захищеного зв’язку, але й вирішити такі питання, як нестача набоїв для стрілецької зброї. Експерти кажуть, що під час війни українські військові користувалися набоями, привезеними зі Східної Німеччини після її об’єднання із Західною.

Серед проблем оновлення військової техніки й оснащення армії є і національне законодавство, яке не відповідає сучасним вимогам, і відсутність умов для військово-технічного співробітництва з іноземними інвесторами. Співпрацю України з НАТО й окремими західними державами обговорювали на презентації доповіді TRUMAN Agency про зовнішню політику України.

На презентації доповіді TRUMAN Agency про зовнішню політику України
На презентації доповіді TRUMAN Agency про зовнішню політику України

У доповіді згадують про допомогу від Сполучених Штатів на загальну суму близько 111 мільйонів доларів. Це і медичне обладнання, і броньовані автомобілі, і прилади нічного бачення, і станції контрбатарейної боротьби, і багато іншого. У цьому році пріоритетний напрямок підтримки – Військово-морські сили. Військову допомогу отримують і від НАТО. На території країни працює кілька сотень інструкторів і радників, які поступово реформують методологію співпраці на рівні батальйонів, бригад і оперативних командувань.

Розвитку військово-технічного співробітництва заважають кілька факторів, каже заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Антон Міхненко. Не останній серед них – небажання «розлютити» Росію.

«Деякі країни, які б у принципі могли постачати в Україну технології чи програмні засоби, не роблять цього. Іноді шукають формального приводу, кажучи, що не можуть постачати в Україну, щоб технологія не потрапила в Крим або до Російської Федерації», – заявив Міхненко.

Антон Міхненко про озбороєння
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Експерт також нагадав, що іноземні партнери вже мали досвід співпраці з Україною, зокрема над проектом «Корвет» чи над модернізацією гвинтокрила Мі-24, і цей досвід був для них невдалим. Українське законодавство також не було достатньо змінене заради міжнародного співробітництва, говорить Міхненко, а процедура залишається заплутаною і незрозумілою для іноземних компаній.

Мі-24 Super Hind. Глибока модернізація гелікоптера південноафриканською компанією Advanced Technologies and Engineering (ATE). Одна з останніх серійних модернізацій цієї машини. Було прийнято на озброєння в Азербайджані та Алжирі.
Мі-24 Super Hind. Глибока модернізація гелікоптера південноафриканською компанією Advanced Technologies and Engineering (ATE). Одна з останніх серійних модернізацій цієї машини. Було прийнято на озброєння в Азербайджані та Алжирі.

Проте, крім стратегічних питань модернізації перед українською армією стоять і локальніші питання, які все ж потребують термінового вирішення. Йдеться про нестачу боєприпасів. Якщо раніше військові розповідали про проблеми з артилерійським озброєнням, то тепер заговорили про дефіцит набоїв для стрілецької зброї.

Набої українських військових ще радянського виробництва

Французький експерт Едмон Юе каже, що навіть до війни набої в Україні майже не вироблялися. Завод у Луганську, який зараз контролюють російські військові, випускав невеличкі партії набоїв на експорт. За інформацією Юе, їх здебільшого постачали в Сполучені Штати Америки, де після розвалу СРСР популярністю користувалися автомати Калашникова. Сьогодні на фронті українці стріляють, зокрема, тими набоями, які радянські війська за гроші Німеччини вивезли на територію України після об’єднання Східної Німеччини із Західною. Їх мало вистачити радянським військам на німецькій території на півроку повномасштабної війни.

Коли мільярди набоїв привезли в Україну, частину з них поклали під відкрите небо
Едмон Юе

«Але склади в Україні були вже переповнені, СРСР був мілітаристською державою. Тому, коли мільярди набоїв привезли в Україну, частину з них поклали просто неба. Багато розікрали, набої стояли під сонцем, снігом і дощами. І сьогодні, коли деякі з боксів відкривають, багато чим з набоїв не можна нормально стріляти – вони поіржавіли», – говорить Юе.

Начальник управління двостороннього співробітництва Генштабу Геннадій Коваленко каже, що не вистачає навіть холостих набоїв. Про цю проблему знають і в армії, і в уряді, і в президента, але вирішити її без імпорту неможливо. Восени 2016 року Литва передала Україні 150 тонн набоїв для радянської зброї, якою досі користуються українці.

Геннадій Коваленко про озбороєння
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Програма забезпечення набоями засекречена, але є – «Укроборонпром»

Заступник генерального директора державного концерну «Укроборонпром» Денис Гурак каже, що нещодавно затвердили програму розвитку боєприпасної галузі. Деталі засекречені.

Вона цілком таємна, але затверджена. І ще до цієї програми «Укроборонпром» паралельно здійснював і здійснює підготовку виробництва боєприпасів різноманітних калібрів
Денис Гурак

«Не можу озвучувати її цифри, тому що вона цілком таємна. Але вона затверджена, вона є. І ще до цієї програми «Укроборонпром» паралельно здійснював і здійснює підготовку виробництва боєприпасів різноманітних калібрів», – заявив Гурак.

Головним досягненням у взаємодії з військовими партнерами, перш за все Сполученими Штатами, є створення комплексного плану технічної підтримки того, що надають армії. Наприклад, виділення грошей на ремонт і утримання бронеавтомобілів Humvee. План розробили і прийняли наприкінці січня 2017 року. Цей документ є гарантією тривалого й розумного використання військової допомоги українськими вояками.

Бронеавтомобілі Humvee (HMMWV) у Борисполі, 25 березня 2015 року
Бронеавтомобілі Humvee (HMMWV) у Борисполі, 25 березня 2015 року

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG