Доступність посилання

ТОП новини

Відключити воду Донецькій області неможливо – заступник міністра з питань окупованих територій


Якщо на окупованих територіях Донбасу не оплатять борги за воду, то повстане питання її відімкнення, попередив міністр енергетики України Ігор Насалик. Днями до окремих районів Луганської області вже припинили постачання електрики і тепер українські енергетики не виключають подібного кроку щодо окремих районів Донеччини. Головна проблема – прифронтова Авдіївка, яка досі отримує світло з окупованих територій. Альтернативну лінію електропередач з України до міста ще будують.

25 квітня припинили електропостачання з контрольованої українською владою території на окуповану частину Луганської області. Тоді ж заговорили про можливість відключення окремих районів Донецької області, контрольованих проросійськими бойовиками. Зокрема тимчасовий виконувач обов’язків голови ДП НАЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук заявив, що залишилося лише побудувати альтернативну лінію постачання на Авдіївку.

Залишається невирішеним питання по місту Авдіївка
Всеволод Ковальчук

«Залишається невирішеним питання по місту Авдіївка, найближчим часом мають завершити будівництво підприємством ДТЕК високовольтної мережі нового фрагменту лінії 110 кВольт, яке забезпечить інше джерело живлення для міста, і після того постане питання стосовно продовження або непродовження електропостачання в окремі райони Донецької області», – наголосив Ковальчук у своєму відеозверненні. Загалом електроенергію з окупованих територій отримує 45 населених пунктів на підконтрольній території, говорять в Міністерстві енергетики.

Директор найбільшого підприємства Авдіївки, «Авдіївського коксохімічного заводу», Муса Магомедов вважає, що говорити про відключення окупованих районів технічно неправильно – наразі перетік електроенергії йде на контрольовану частину.

Коли альтернативна лінія постачання запрацює, вона дозволить відключити наше місто від електропостачання з іншого боку, від Зуївської ТЕС
Муса Магомедов

«Я не можу точно сказати, коли альтернативна лінія постачання запрацює, але вона дійсно дозволить відключити наше місто від електропостачання з іншого боку, від Зуївської ТЕС (розташована за 40 кілометрів на схід від Донецька – ред.). Після цього місто буде отримувати енергію від Курахівської ТЕС. Наразі в житлових районах електропостачання працює не більше кількох годин на добу, а завод працює на самозабезпеченні», – розповів Магомедов Радіо Свобода. За його інформацією, Авдіївка – найбільший населений пункт, який залежить від поставок електроенергії через лінію розмежування.

«Коксохім» входить в холдинг «Метінвест», який як і ДТЕК, що будує лінію електропостачання, в свою чергу є частиною холдингу СКМ. Це один з головних активів українського олігарха Ріната Ахметова.

Міністр попереджає про відключення води

Підставою для відключення окупованої частини Луганської області від електропостачання стала заборгованість – вона перевищує 5 мільярдів гривень. Заборгованість у Донецькій області ще вища, близько 5,8 мільярда гривень, але у донецьких підприємств є передплата по податках, яка дозволить розрахуватися, говорить міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик. Після засідання уряду 26 квітня він також припустив відключення окупованої частини Донбасу від водопостачання. Також через заборгованість.

Ігор Насалик
Ігор Насалик

Ми повинні відключати водоканал, який йде на неконтрольовану територію
Ігор Насалик

«Зупинили товарний обмін, зупинили електроенергію. Зараз стоїть питання води – не йде оплата. І це одне з питань, яке буде сьогодні стояти на «мінську» в тому числі (засідання робочої підгрупи у Мінську – ред.). Ми не можемо забезпечити Луганську ТЕЦ антрацитовою групою вугілля, немає маршрутів поставки. І після цього ми повинні відключати водоканал, який йде на неконтрольовану територію», – заявив Насалик.

За інформацією іншого міністерства, з питань окупованих територій, мова йде про 5-6 мільйонів гривень боргу. В грудні 2016 «Укренерго» тимчасово призупиняв електропостачання комунального підприємства «Попаснянський районний водоканал», який постачає воду в окремі окуповані райони обох областей Донбасу. Тоді заборгованість компанії перед державним підприємством становила 124 мільйони гривень.

Відключення води – це порушення міжнародного права

Проте, як повідомив в ефірі Радіо Свобода заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, про відключення води не йдеться – з гуманітарних міркувань. Згідно із міжнародними угодами, сторони конфлікту повинні робити все можливе для забезпечення першочергових потреб людей, до яких відноситься також постачання води.

Юрій Гримчак
Юрій Гримчак

«Десь 65% всієї води, яку подає зараз «Вода Донбасу», йде на неконтрольовану територію. Але заборгованість порахувати важко – дуже великі втрати через пошкодження трубопроводів. Незрозуміло, кому виставляти за неї рахунки», – повідомив заступник міністра.

Дані офіційного сайту КП «Вода Донбасу»
Дані офіційного сайту КП «Вода Донбасу»

Потенційне відключення води в Донецькій області неможливе ще й тому, що її постачання на контрольовану територію, зокрема в міста Волноваха і Маріуполь, відбувається трубопроводами, які проходять через неконтрольовані райони.

Рішень про відключення не було і навряд чи будуть
Юрій Гримчак

«В Луганській області постачання на неконтрольовану територію йде з контрольованої території і там є борги за поставлену воду, які не дають змоги розрахуватися за електроенергію. Але рішень про відключення не було і навряд чи будуть», – говорить Гримчак. Він наголосив, що Міністерство з питань окупованих територій було проти усіх відключень.

На думку політолога Андрія Золотарьова, відключення від електропостачання є ознакою відмови України від Донбасу.

Андрій Золотарьов
Андрій Золотарьов

Там, де йде Україна, туди приходить Росія
Андрій Золотарьов

«Як би це не було сумно визнавати, але коли економічна зв’язність України з окупованими територіями штучно рветься, то не варто плекати надії, що можна буде потім реінтегрувати ці території. Насправді, там, де йде Україна, туди приходить Росія. Це ми бачили на прикладі Криму, і це ми бачимо на прикладі Донбасу. Зрозуміло, що там питання боргів у Луганської енергетичної компанії, там досить велика сума. Але є політичні міркування і вони вказують на те, що Росія була готова саме до відключення енергії. Зараз енергія там саме від неї, і це працює проти України», – заявив політолог.

Під час переговорів у Мінську питання припинень поставок електроенергії обговорювали, але повідомлень про прогрес в цьому питані не з’являлось.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG