Доступність посилання

ТОП новини

Із відімкненням електрики окупація Донбасу буде обходитися Росії все дорожче – експерт


Луганська ТЕС у місті Щастя
Луганська ТЕС у місті Щастя

Відсьогодні Україна припиняє постачати електроенергію на окуповану територію Луганської області. Причина – економічна, а не політична, стверджують представники влади. Непідконтрольні українській владі території за спожиту електрику не розраховувались упродовж усього часу окупації, через що заборгованість сягнула мільярдів гривень. У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій запевняють, що гуманітарної катастрофи через відімкнення електрики на Луганщині не станеться. В угрупованні «ЛНР» вже заявили, що користуватимуться електроенергією з непідконтрольної території Донецької області та з Росії.

Опівночі 25 квітня Україна припинила постачати електроенергію на непідконтрольну територію Луганська. Упродовж години окуповані території відновили електропостачання за рахунок інших джерел, натомість угруповання «ЛНР» припинило постачання електроенергії кільком підконтрольним уряду України населеним пунктам. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив прес-секретар «Луганського енергетичного об’єднання» Євген Наседкін.

«Приблизно о 1:30 ночі представники «тієї» території відімкнули наші села – це «кущ» Трьохізбенки. Там кілька населених пунктів із сумарною кількістю абонентів близько двох тисяч», – зазначив Наседкін.

За його словами, нині ці населені пункти лишаються без електроенергії, однак упродовж дня 25 квітня електропостачання планують відновити.

В угрупованні «ЛНР» спожили електрики на 5 мільярдів гривень і не сплатили

Рішення про припинення постачання електрики обумовлене виключно боргами, зазначають у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій.

На початку 2014 року борг «Луганського енергетичного об’єднання» перед «Енергоринком» складав близько 700 мільйонів гривень, на теперішній час борг – 5,2 мільярдів гривень, зазначає Євген Насєдкін. У той же час, додає він, споживачі винні «Луганському енергетичному об’єднанню» 5,5 мільярдів гривень, з яких 5 мільярдів – це борг з окупованих територій.

Жодних домовленостей щодо погашення боргу немає, як немає і розуміння. Суми астрономічні
Євген Наседкін

«Жодних домовленостей щодо погашення боргу немає, як немає і розуміння. Суми астрономічні. Навіть не уявляю, як це буде відбуватись, обговорення механізму не було. З непідконтрольної території 1 мільярд гривень боргу в «Алчевського металургійного комбінату», який фактично до останнього часу працював в українському правовому полі, 500 мільйонів гривень – це «Свердловантирацит», майже 200 мільйонів гривень – «Краснодонвугілля». Це, якщо не помиляюсь, підприємства групи ДТЕК», – розповідає в ефірі Радіо Свобода Євген Насєдкін.

Через велику заборгованість споживачів працівники «Луганського енергетичного об’єднання» змушені були перейти на триденний робочий тиждень, при цьому навіть для виїздів на ремонтні роботи заправити транспорт своїми силами підприємство не спроможне, як повідомляло раніше керівництва. До того ж, на «Луганське енергетичне об’єднання» були накладені санкції держпідприємством «Енергоринок» через заборгованість.

Воду не перекривають – Тука

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука в коментарі Радіо Свобода, що наразі йдеться лише про Луганську область, питання електрозабезпечення Донецької області на розгляді – там також сформувалась велика заборгованість.

Георгій Тука
Георгій Тука

Одним з найбільших боржників за електроенергію в Луганську є Попаснянський водоканал, 90% постачань з якого припадає на окуповану територію. Його борги частково покривали міжнародні донори, зокрема Червоний Хрест, аби уникнути вимкнення водопостачання та, як наслідок, гуманітарних проблем. За логікою, водоканал теж мали б відключити від електрики, проте цього не станеться.

Позбавляти забезпечення питною водою ми не маємо можливості, адже миттєво підпадемо під санкції за ознаками геноциду
Георгій Тука

«Якщо підходити неформально до цієї проблеми, то всі розуміють, що не будемо ми вимикати водопостачання. Будемо продовжувати переговори з протилежною стороною. Якщо не сплатять, то доведеться покривати борги за рахунок бюджету і за рахунок міжнародної допомоги, бо позбавляти забезпечення питною водою ми не маємо можливості, адже ми миттєво підпадемо під санкції за ознаками геноциду», – пояснює заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій.

Чого чекати далі?

Думки експертів у сфері енергетики щодо подальшої долі Донбасу в електроенергетичному плані розділилися.

Ризики є – на окупованих територіях згодом можуть початися процедури «віялових відімкнень», вважає провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Віктор Логацький.

Колишній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Улида, навпаки, вважає, що відчутних наслідків не буде.

Вадим Улида
Вадим Улида

Вони мають під’єднання до енергосистеми Росії
Вадим Улида

«Відімкнення цих територій абсолютно не впливає на роботу енергосистеми України. З точки зору неконтрольованих територій, буде трошки гірше, але теж там не буде катастрофічних наслідків – вони мають під’єднання до енергосистеми Росії. З урахуванням зменшення споживання в літній період, цієї лінії буде достатньо, щоб забезпечити неконтрольовані території електрикою з Росії», – наголошує він.

Наскільки припинення постачання електрики на окуповану територію Луганщини буде болісним рішенням, можна буде судити через деякий час, вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Дмитро Марунич
Дмитро Марунич

Звідки брати вугілля, якщо його не везти з неконтрольованих територій, я не знаю
Дмитро Марунич

«Важливою проблемою є забезпечення вугіллям Луганської теплоелектростанції. Там залишилось 150 тисяч тонн, чого замало навіть для роботи одного блоку, а далі що? Станція зупиниться. А звідки брати вугілля, якщо його не везти з неконтрольованих територій, я не знаю. Може, автомобільним транспортом його довезуть?» – каже експерт.

Розірвання зв’язків – прискорення чи віддалення повернення окупованих територій?

Позитивного ефекту від розірвання електропостачання з окупованими територіями Дмитро Марунич не сподівається. Вважає, що це погіршить ставлення місцевих жителів до української влади. Рішення щодо припинення постачання електрики експерт називає, скоріше, політичним.

Звичайні мешканці є заручниками окупації, але як тільки український контроль над територіями буде встановлений, відновиться і постачання електрики за старою схемою, вважає політолог із Донецька Кирило Сазонов. Поки що це єдина можливість для України тиснути на Росію, наголошує він.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

Для Росії буде все дорожче і дорожче обходитися окупація
Кирило Сазонов

«Мета така, що для Росії буде все дорожче і дорожче обходитися окупація. Це один із важелів впливу, який ми можемо використовувати. Цілком логічно, що Україна не настільки багата країна, щоб безплатно забезпечувати окуповані території. А забезпечувати платно неможливо, бо ми не можемо підписувати договорів із невизнаними республіками і захопленими підприємствами», – зазначає політолог.

Що робити з боргами? Віктор Лагацький вважає, що слід забути про них і компенсувати виробникам електроенергії збитки з бюджету. Вадим Улида каже, що не пригадує, коли б бюджет покривав борги споживачів, і вирішити проблему можна лише у разі ухвалення окремого закону щодо врегулювання цієї заборгованості.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG