Доступність посилання

ТОП новини

Ми можемо допомагати українським дітям, які мають травми і поранення – ізраїльські лікарі


Ілюстраційне фото. Ізраїльські лікарі готуються до операції в Медичному центрі імені Едіт Вольфсон в місті Холон
Ілюстраційне фото. Ізраїльські лікарі готуються до операції в Медичному центрі імені Едіт Вольфсон в місті Холон

Київ – Лише з початку 2017 року в зоні проведення АТО загинули понад 70 військовослужбовців Збройних сил України, більш як 420 бійців отримали поранення. Ці дані навів президент Петро Порошенко під час зустрічі з українськими військовослужбовцями на Луганщині. У цілому за час збройного конфлікту на сході України поранення отримали кілька тисяч українців. Серед поранених – бійці, яким лікарі змушені були ампутувати кінцівки та які потребують реабілітації, щоб не просто повернутись у цивільне життя, а мати належну якість життя. Своїм досвідом у забезпеченні якісної реабілітації з українськими медиками діляться лікарі з Ізраїлю. Адже ця країна має унікальний досвід лікування, протезування й реабілітації поранених вояків та цивільних, кажуть Радіо Свобода ізраїльський фізіотерапевт Хана Шнайдер та керівник міжнародного відділу реабілітаційного центру «Левінштейн» Артур Казієв.

На жаль, Ізраїль має чималий досвід протезування та реабілітації військовослужбовців, і цей досвід зараз цікавить Україну
Хана Шнайдер

Хана Шнайдер: Власне, наш центр, який вважають одним з найпотужніших із реабілітації, не перший рік працює з українцями. Кілька років тому наші фахівці протезували і провели реабілітацію українському співакові з Одеси (він втратив обидві ноги вище від коліна), після чого він повернувся на сцену. Таким чином людина залишилась у професії, якість його повсякденного життя фактично не знизилась. На жаль, Ізраїль має чималий досвід протезування та реабілітації військовослужбовців, і цей досвід зараз цікавить Україну.

Артур Казієв: В Україні я бачу чималий інтерес до ізраїльського досвіду, при цьому українські колеги розпитують нас і про реабілітацію, і про протезування як військових, так і цивільних людей, котрі постраждали унаслідок військових дій на Донбасі або ж котрі стали жертвами виробничих травм чи аварій. Про те, що Україна може використати ізраїльський досвід, говорив і посол України Геннадій Надоленко.

Насправді жодної політики у цьому немає, ми просто готові допомагати українцям. Цього разу ми приїхали в Україну в рамках програм ізраїльського державного агентства з міжнародного розвитку MASHAV.

– З ким ви зустрічались під час нинішнього візиту в Україну?

Наше завдання – завдяки якісній медичній допомозі повернути постраждалій людині високу якість життя і реінтегрувати його у суспільство
Хана Шнайдер

Хана Шнайдер: Насамперед було корисно для всіх нас поспілкуватися з українськими медиками. Адже ми маємо лікарів із високим рівнем знань і досвідом та маємо сучасну техніку й обладнання. До речі, якщо виникає потреба, ми використовуємо протези, виготовлені, серед іншого, у Німеччині чи США. І це дуже важливо: від кваліфікації лікаря, від якості протезу залежить, якою буде якість життя людини, яким буде рівень соціальної і громадської активності людини, чи залишиться вона у професії тощо. Це наше завдання – завдяки якісній медичній допомозі повернути постраждалій людині високу якість життя і реінтегрувати його у суспільство. Чи це солдат, чи спортсмен, ролі не відіграє.

Ми запропонували співпрацю, щоб українські медики отримали нові знання, а солдати – змогу отримати кваліфіковану медичну та реабілітаційну допомогу
Артур Казієв

Артур Казієв: Вперше наша команда відвідала Україну в січні цього року, це був ознайомчий візит. Цього ж разу ми брали участь у міжнародній конференції з питань реабілітації військовослужбовців, яка працювала у Києві, і також поспілкувались з українськими колегами в одному з центрів Національної гвардії України. Ми запропонували співпрацю, щоб українські медики отримали нові знання, а солдати – змогу отримати кваліфіковану медичну та реабілітаційну допомогу. Знаю, що два роки тому двох українських бійців консультували медики нашого центру.

Які ще медичні напрямки у вашій роботі можуть бути корисними для України?

Мова іде не про вроджені фізичні вади у дітей, а про набуті унаслідок травм і поранень, якщо ми говоримо про дітей із зон військових конфліктів
Артур Казієв

Артур Казієв: Ми готові допомагати українським діткам, які отримали серйозні травми та ушкодження, наш центр надає таку спеціалізовану допомогу дітям і підліткам. Після нашої поїздки в Україну в січні цього року ми зрозуміли, що можемо допомагати українським дітям, ми готові обговорити це питання з українською стороною. Лишень врахуйте, що мова іде не про вроджені фізичні вади у дітей, а про набуті унаслідок травм і поранень, якщо ми говоримо про дітей із зон військових конфліктів. Різні ізраїльські клініки відправляють до нас дітей, які потребують реабілітації, протезування тощо.

Якого віку є ваші маленькі пацієнти?

Хана Шнайдер: Від 2 до 18 років. Якщо ми говоримо про протезування, то дітям треба змінювати протези кожних три-чотири місяці: дитячий організм швидко росте.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG