Доступність посилання

ТОП новини

Майже незнищенний: вчений переконаний, що створив на 100% безпечний акумулятор


У Чехії запустили виробництво акумуляторів, які претендують на звання легших, дешевших, витриваліших і потенційно значно ефективніших, ніж ті аналоги, які є на ринку. Але головна перевага чеського ноу-хау – безпечність. Кореспонденти Радіо Свобода Ярослава Куцай та Іванна Трутненко побували на заводі, де віднедавна виготовляють цей винахід, і дізналися, які в нього перспективи.

​Світ, де споживання енергії зростає щосекунди, потребує максимальної потужності за мінімальну вартість. Пропонуючи саме це, чеський вчений Ян Прохазка кидає виклик ринку акумуляторів. Його пристрій створений на основі нанотехнології. Дещо подібна до бутерброда форма допомагає цьому пристроєві зберігати більше енергії, коштувати дешевше й служити довше. Але щоб продемонструвати його основну перевагу, винахідник намагається своє дітище... знищити.

Ян Прохазка
Ян Прохазка

«Коли традиційний акумулятор перегрівається, його пластикові сепаратори морщаться. Якщо вдарити сюди, він нагріється ще сильніше – й врешті може статися тепловий розгін. Але з керамічним сепаратором цього розгону не відбувається», – пояснює винахідник.

Чехія – країна електромобілів

На місці, де ще три місяці тому була автомийка, сьогодні намагаються впровадити в автоматизоване виробництво те, що претендує на звання першого у світі на 100% безпечного акумулятора. Цей пристрій значно легший за наявні аналоги й заряджається швидше. Завдяки впровадженню цих батарей у масове виробництво електромобілі можуть стати доступнішими та надійнішими. Ян Прохазка та його колеги планують забезпечити енергоємними акумуляторами ще й автобуси та вантажівки. Чеський уряд готовий зробити на це ставку.

Едуард Муріцкі
Едуард Муріцкі
Ми за те, аби тут у Чехії виготовляли акумулятори, компоненти для електромобілів, а у разі потреби – й цілі електромобілі
Едуард Муріцкі

«Ми є великою автомобільною державою. Якщо електротранспорту стане більше, тоді не буде аж такої потреби в двигунах внутрішнього згоряння. Машинобудування може цілком змінитися. Тож ми за те, аби тут у Чехії виготовляли акумулятори, компоненти для електромобілів, а у разі потреби – й цілі електромобілі», – зазначає міністр індустрії та торгівлі Едуард Муріцкі.

Просте виробництво

Ще одна мегаамбіція маленької чеської компанії, яка має на сьогодні не менше патентів, ніж чимало великих корпорацій, – популяризація нанотехнології для зберігання енергії сонячних панелей.

«10-12 ось таких модулів можуть забезпечити зручне зберігання енергії для будинку з сонячними панелями на даху. Тобто проблем із ефективністю не буде. Батарея не сповільниться, вона не матиме нестачі енергії, вона не відставатиме від системи», – переконує Прохазка.

Їржі Кус
Їржі Кус
Окрім того, що ці акумулятори потужніші і краще зберігають енергію, їх виробництво дуже просте, в порівнянні з виробництвом інших акумуляторів
Їржі Кус

Голова Асоціації представників нанотехнологічної індустрії Їржі Кус вважає, що поява такої технології на ринку може стати передвісником енергетичної децентралізації.

«Окрім того, що ці акумулятори потужніші й краще зберігають енергію, їх виробництво дуже просте в порівнянні з виробництвом інших акумуляторів», – зазначає він.

Китайський інтерес

Сам Ян Прохазка не сумнівається, що його продукція унікальна й матиме попит. У нанотехнологічному товаристві говорять про помітний інтерес з боку міжнародних компаній.

«У Чехію зараз часто приїжджають китайські делегації і випитують про нашу роботу, цікавляться різними технологічними деталями й висловлюють бажання налагодити співпрацю. Але ми намагаємося діяти дуже розсудливо», – каже менеджер нанотехнологічного кластеру Лубош Комарек.

Лубош Комарек
Лубош Комарек

Китайські інвестори вже створили спільне підприємство з компанією Яна Прохазки і навіть висловлювали бажання викупити її у нього. Утім, власник поки не планує продавати контрольний пакет акцій. Каже, компанія була заснована як чеська. Він сподівається, що чеською вона й залишиться.

  • Зображення 16x9

    Ярослава Куцай

    Народилася в Києві. Закінчила бакалаврат Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, магістратуру Школи журналістики НаУКМА та Університет Ісландії за спеціальністю «Довкілля та природні ресурси». Публікувалася у низці українських суспільно-політичних тижневиків та інтернет-видань. Була репортером програми «Час» на 5 каналі, прес-секретарем Національного екологічного центру України. Автор статей для українського National Geographic. З 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку, дописуючи в англомовні ісландські журнали та співпрацюючи як позаштатний кореспондент з українськими медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG