Доступність посилання

ТОП новини

«Відмінності – це класно» – засновник молодіжного проекту Ukrainian Bridge


Суть проекту Ukrainian Bridge – молоді люди з різних регіонів України зустрічаються у відео-чаті, де знайомляться, розповідають про особливості свого регіону та населеного пункту, його культуру і традиції. Заодно – руйнують певні стереотипи. Організатори проекту – Молодіжна контактна група, яка функціонує за підтримки ОБСЄ, – кажуть: українській молоді бракує міжрегіонального спілкування. Під час опитування, проведеного групою, частина респондентів зізналася, що їм маловідома культура міст і сіл, розташованих поруч із їхніми рідними населеними пунктами, а більш віддалених місць – і поготів. Радіо Свобода розпитало про проект у його співорганізатора Демида Майорникова.

Львів’яни дещо знають про Тернопіль, але якщо піти трішки далі – до Вінниці, наприклад, то мало хто знає, що цікавого відбувається там

– Головна ідея проекту – це розбудовувати діалог в Україні. Він у нас, звісно ж, існує. Але оскільки ми маємо таку велику державу, то часом можемо навіть не здогадуватися про мікрокультури інших регіонів. Добре, якщо львів’яни дещо знають про Тернопіль, але якщо піти трішки далі – до Вінниці, наприклад, то мало хто знає, що цікавого відбувається там. Коли ми дізналися, що майже 60% українців та українок ніколи особливо й не виїжджали за межі свого регіону, то були дуже вражені.

Ми вирішили запустити пілотний проект і перевірити, як це спрацює. Спробували зробити це через Skype, де познайомили між собою близько тридцяти осіб. Реакції, які ми отримали від тих людей, були просто надихаючими. Вони говорили, що це – проект, якого дійсно бракувало. Що не менш важливо, більшість зруйнувала для себе стереотипи про «людину з Донбасу» чи «людину із Закарпаття».

Пам’ятаю, один хлопець був із Краматорська, а інший – із Києва. Вони з’єдналися та говорили між собою близько трьох годин, самі від того були вражені. А потім вони почали їздити один до одного в гості – стали добрими друзями. Такі ситуації нас дуже надихнули і ми вирішили, що варто перетворювати цей проект у дещо більше. Так все і почалося.

Зараз триває реєстрація на третю хвилю нашого проекту, яка відбудеться у період з 1 до 9 липня.

Наразі ми використовуємо іншу платформу для комунікації - talky.io, бо вона гарантує більшу безпеку учасникам. Тепер вони можуть не хвилюватися стосовно того, що хтось ще присутній під час їхньої бесіди, бо у діалоговому вікні одразу видно, що хтось доєднався. Учасники можуть видалити стороннього з бесіди та у будь-який момент припинити діалог.

Плануємо переведення нашого проекту на постійну основу

Також ми плануємо четверту хвилю та переведення нашого проекту на постійну основу. Для цього хочемо створити сайт, на якому учасникам буде легше та зручніше комунікувати. Процес спілкування стане автоматизованим. Зареєструвавшись на сайті, учасник із легкістю знайде собі співрозмовника з віддаленого регіону, якого програма підбере автоматично. Таким чином, учасники зможуть спілкуватися у окремій кімнаті на сайті, – розповів Радіо Свобода Демид Майорников.

Він також сподівається, що Ukrainian Bridge посприяє мобільності молоді: «Якщо ти хочеш відвідати Краматорськ, але нікого звідти не знаєш, то завдяки Ukrainian Bridge можеш познайомитися. Також це і платформа для громадських активістів, де вони теж можуть комунікувати між собою і налагодити співпрацю».

Долучитися до проекту просто: за посиланням (яке доступне також у «Фейсбуці») заповнюєте анкету. Згодом надійде

лист із інформацією про співрозмовника чи співрозмовницю та посилання на «кімнату» в чаті, де відбудеться спілкування. Співрозмовники знайомляться і самі домовляються про зручний для спілкування час.

Якщо ми відрізняємося – це класно і цікаво

«Я народився в Луганській області, а зараз живу у Львові, – розповідає Демид Майорников. – Очевидно, що люди тут і люди там відрізняються. Але це – не погано. Якщо ми відрізняємося – це класно і цікаво».

Нас роз’єднує невідомість

«Нас роз’єднує невідомість, – вважає він. – Те, що ми один про одного мало знаємо. Так само нас роз’єднують якісь треті сили, ті, хто вбачає у тому користь. Об’єднують людей свята, мова, якісь суспільні риси. Хоч навіть свята в українських містах відрізняються, але треба змінювати свої акценти з того, що це погано, на те, що це дуже класно. Так само треба не забувати вивчати культуру різних українських регіонів».

На думку Демида Майорникова, треба бути відкритим до спілкування і сприймати різноманіття як «козир». Приклад тут, вважає він, якраз і може подати молодь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG