Доступність посилання

ТОП новини

«Ніхто повірити не міг спочатку, що все це – не якийсь дикий розіграш» – очевидець землетрусу в Мексиці


Рятувальники шукають тих, хто вижив під уламками. Мехіко, 19 вересня 2017 року
Рятувальники шукають тих, хто вижив під уламками. Мехіко, 19 вересня 2017 року

«Спочатку сильно затрусилась підлога, немов поруч проїжджала якась гігантська вантажівка. Потім затрусились стіни, люстра захиталася, і почали падати стільці, посуд і шафи. Тікаючи з дому, я почув, як лунає над містом виття тисяч собак», – так описує один з очевидців початок найсильнішого за останні 32 роки землетрусу в центральній Мексиці, який стався учора у другій половині дня за місцевим часом. Число загиблих уже зросло до щонайменше 226 осіб, скільки ще живих і мертвих залишається під завалами – невідомо.

У Мехіко та інших містах і селах центру країни рятувальники продовжують шукати вцілілих під уламками сотень зруйнованих будівель. Епіцентр двох підземних поштовхів магнітудою в 7,1 і 6,2 був на південному сході від столиці, за 55 кілометрів від історичного міста Пуебла (тут, зокрема, відбувалися зйомки більшої частини фільму «Фріда» 2002 року з Сальмою Хайєк у головній ролі, про життя Фріди Кало).

У нас всі завжди готові до такого, тримають біля вхідних дверей спеціальні сумки з найнеобхіднішим – документами, водою, їжею, ліками, ліхтарями. Тож вся вулиця через кілька хвилин нагадувала зал в аеропорту

«Ми обідали всією нашою великою сім'єю, коли стався перший підземний поштовх. Зовсім нещодавно був вже один сильний землетрус, 7 вересня, коли майже 60 людей загинуло, – розповідає історик і етнограф з Національного музею антропології Мексики Хорхе Арчер. – І головне – щойно закінчилися наші щорічні навчання щодо дій у надзвичайних ситуаціях, ми всі тут до цього дуже серйозно ставимося. Тому ніхто повірити не міг спочатку, що все це – не якийсь дикий розіграш. Будинок у родичів, де ми перебували, приватний, старий, ми були впевнені, що він вистоїть, але, звичайно, всі побігли до виходу. Електрика через кілька секунд відключилася, але на вулиці було ще світло. Всі жителі навколишніх будинків також вибігали надвір. У нас всі завжди готові до такого, тримають біля вхідних дверей спеціальні сумки з найнеобхіднішим – документами, водою, їжею, ліками, ліхтарями, і так далі. Тож вся вулиця через кілька хвилин нагадувала зал в аеропорту – купа знервованих людей із сумками і валізами, які напружено чекали розвитку подій. Як завжди, діти і жінки плачуть, чоловіки кричать».

Рятувальна операція. Мехіко, 19 вересня 2017 року
Рятувальна операція. Мехіко, 19 вересня 2017 року

Собаки вили страшенно! Зараз комунікації і зв'язок починають відновлювати, рятувальники працюють

Чоловік додає: «Собаки вили страшенно! У Мехіко багато хто тримає собак, і вони завжди в таких випадках дуже голосно виють і гавкають. А потім далеко, відразу в декількох місцях почали здійматися стовпи диму, почалися пожежі. Бензоколонка далеко вибухнула. Ніякого зв'язку не було. Моя двоюрідна сестра з чоловіком відразу сіли в машину і вирішили добиратися додому. Потім я дізнався, що їхня квартира не зруйнувалась, але жити там зараз не можна, все в тріщинах, труби прорвало, вода, меблі – на друзки. Слава Богу, ніхто з них, з моєї сім'ї і близьких друзів, не загинув і навіть не поранений. Але в цілому збиток дуже великий, багато будинків зруйновані. Зараз комунікації і зв'язок починають відновлювати, рятувальники працюють. Будуть ще і знайдені живі, і мертві, я впевнений».

Президент країни Енріке Пенья Ньєто ввів в центральних штатах Мексики режим надзвичайного стану. Він заявив, що тільки під уламками початкової школи в Мехіко, яка зруйнувалася через землетрус, вже знайдено тіла 22 дітей. «Ми зіткнулися з новою катастрофою національного масштабу», – зазначив Пенья Ньєто в спеціальному зверненні до громадян.

Рятувальна операція. Мехіко, 19 вересня 2017 року
Рятувальна операція. Мехіко, 19 вересня 2017 року

На вулицях «Великого Мехіко», з населенням майже в 25 мільйонів осіб, тисячі рятувальників і військових розбирають завали та вигукують імена тих, хто вже врятований і кого не змогли знайти. Часом оголошуються «хвилини тиші». Дуже багато людей були поранені осколками від розбитих шибок багатоповерхових будинків, поваленими стовпами і лініями електропередач, і в цілому в результаті спільної паніки. Не працює громадський транспорт. Вранці в середу без електроенергії в центральній Мексиці залишалися не менше від 5 мільйонів осіб. Всі державні і приватні школи в Мехіко та інших штатах країни, які постраждали від землетрусу, залишаються закритими.

Катастрофа у вівторок сталася в річницю руйнівного землетрусу, який згубив тисячі людей в Мехіко у 1985 році. За кілька годин до землетрусу 19 вересня дуже багато мексиканців брали участь у проведенні щорічних спеціальних навчаннях і траурних заходах на згадку про загиблих 32 роки тому.

В результаті вчорашнього землетрусу прокинувся розташований поруч зі столицею вулкан, на схилі якого зруйнувалась церква, яка тут була розташована, в якій у той момент відбувалася служба. Загинуло щонайменше 15 осіб, що перебували в ній. Поки вулкан лише викидає сильні стовпи диму, проте сейсмологи вже присвоїли йому найвищий, «червоний» рівень небезпеки.

Оригінал матеріалу — на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG