Доступність посилання

ТОП новини

Окупована частина Донбасу: розборки в угрупованнях і повернення ворогів Плотницького


Озброєні люди на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року (ілюстративне фото)
Озброєні люди на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року (ілюстративне фото)

Відлуння луганського «перевороту» – в окупованому Донецьку. «Опозиційні» бойовики заявляють про штурм «військових об’єктів» «зеленими чоловічками», а жителі селища Моспине опинилися під ковпаком «силовиків» угруповання «ДНР». Тим часом в Луганськ повертаються опальні сепаратисти першої хвилі, а ще вчорашні «господарі життя» стають об’єктами переслідувань «нової влади». Чому лихоманить бойовиків? Що про ці потрясіння думають прості жителі непідконтрольних територій? В матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.


«Нам сказали, що зняли (колишнього ватажка угруповання «ЛНР» Плотницького – ред.) за «станом здоров’я». Поставили Пасічника. Все, на цьому все. І тиша! А де він, хто він, що з ним, де він лікується, куди він дівся – ми цього не знаємо», – розповідає про ситуацію в місті луганчанин.

Майже місяць минув після «перевороту» в Луганську, а місцеві жителі дотепер не розуміють, що відбувається. Плотницького змінив інший ватажок, але на вулицях з нових віянь – тільки білборди про «загадкову російську душу». Втім, доля екс-ватажка угруповання «ЛНР» луганчан не хвилює.

Білборди про «загадкову російську душу» висять в окупованому Луганську
Білборди про «загадкову російську душу» висять в окупованому Луганську

– Ви цікавитеся його долею, де він зараз?

– Та ну навіщо він мені?! Чесно кажу, я що його гроші буду рахувати, коли в моїй кишені порожньо? – обурюється жителька Луганська.

Відлуння «перевороту» в «ЛНР»

Зате в лавах «нової влади» – пожвавлення. В окупований Луганськ повертаються ще вчора нев’їзні колишні функціонери угруповання «ЛНР», приміром, «екс-спікер» «парламенту» Олексій Карякін.

Олексій Карякін
Олексій Карякін


«Я думаю, всі жителі бачили, до чого йшла наша «республіка». Вона починала свій шлях не за цим!» – сказав він.​

У терміновому порядку реабілітують всіх колишніх недругів Плотницького. У Кадіївці (колишній Стаханов) за участю Карякіна навіть відкрили пам’ятник бойовику Дрьомову – його підірвали у власному позашляховику два роки тому.

«Ми – за «ЛНР», тільки без вас! Без Ігоря Плотницького, без Карякіна, без всякої швалі, яка там засіла!», – так говорив Дрьомов два роки тому.

«Переворот» в угрупованні «ЛНР» відгукнувся і в Москві – з небуття раптом виринув луганський сепаратист Клінчаєв. Він взяв участь у зриві показу документального фільму про війну на Донбасі «Політ кулі».

«І рано чи пізно все одно по Києву пройдуся, парадом! І шампанське там вип’ю. Я з Луганська! І російський прапор піднімав там!», – погрожував у Москві Клінчаєв.

Луганський «переворот» був несподіваним поворотом подій і для Кремля
Максим Ялі

Експерт-міжнародник Максим Ялі – частий гість російських ток-шоу. Каже: тема луганського «перевороту» була там під забороною.

«Це було таке табу. Що говорить про те, що це був несподіваний поворот подій, і для Кремля зокрема», – зазначив експерт з міжнародного права Максим Ялі.

Максим Ялі
Максим Ялі

Клінчаєва експерт бачив на ток-шоу неодноразово. І по-своєму пояснює його активність.

«Гарантувати собі безпеку, тому що всі ми знаємо безліч прикладів, подібних пану Клінчаєва, коли Жилін той же пообідав-повечеряв у ресторані. Ось щоб подібних «вечерь» в лапках не відбулося з ним, вони намагаються бути на виду», – пояснює Ялі.

Які приховані мотиви луганського «перевороту»?

ФСБ повністю взяла контроль і над Донецькою, і над Луганською областями
Сергій Тарута

«Донецька область і Захарченко – це вертикаль ФСБ, а Луганська область і безпосередньо Плотницький – були в вертикалі ГРУ. І там завжди була у них конкуренція. І це означає, що ці зміни – ФСБ повністю взяла контроль і над Донецькою, і над Луганською областями», – вважає народний депутат Сергій Тарута.

Сергій Тарута
Сергій Тарута

Загальний контроль – загальна «республіка»? Чутки про можливе об’єднання з Донецьком розбурхали луганчан.

«Ось мені, наприклад, якщо треба буде щось зробити, це мені їхати туди доведеться, в Донецьк? Це ж накладно. Я – пенсіонер», – каже місцевий житель.

«Чоловік – проти, а я – за об’єднання! А чоловік каже, що краще окремо, а то будемо їздити, як ти, пам’ятаєш, зі звітами їздила, в Донецьк», – розповідає літня жінка із Луганська.

У самому Донецьку переконані: луганські події на них не позначаться.

«Та, не вплинуть! Все буде ... Все буде добре!», – відповів донеччанин.

«Захар же ж їздив туди? Владналося, значить», – додав інший.

«У нас свої лідери, своя «влада». У нас все трошки по-іншому, я вважаю, ніж у них. Тому, я думаю, у нас все буде чудово!», – переконаний чоловік із Донецька.

Зачистки в окупованому Моспине

А ось жителі окупованого міста Моспине, що всього в 30 кілометрах від Донецька, раптом опинилися в ситуації, яку можна порівняти з луганською. «Силовики» угруповання «ДНР» провели там масові «зачистки».

«Місто було повністю перекрите, пройшла така масова облава – вдиралися в будинки, стукали в двері, гальмували машини на вулицях. Тобто такий глобальний «шмон» провели. Ніби це тюремна камера, а не місто», – розповідає блогер, журналіст Денис Казанський.

Денис Казанський
Денис Казанський

Ситуація в Моспиному підірвала соцмережі. Бойовики запевнили – шукали «злочинців», але були й інші версії.

«Моспине – воно ж на одній залізничній лінії з Іловайськом, і нібито з Іловайська готуються заганяти якийсь склад з технікою, нібито в Моспине будуть когось розміщувати», – зазначає блогер, журналіст Денис Казанський.

Масла у вогонь підлив і «опозиційний» донецький бойовик Ходаковський. За його інформацією 10 грудня озброєні люди в масках штурмували одну з військових частин угруповання «ДНР». Але в центрі Донецька про розборки «силовиків» намагаються не думати. І в повторення луганських подій не вірять.

«Я думаю, наш глава «республіки», Захарченко, зможе розрулити!» – переконаний житель Донецька.

А луганчани вже втомилися від потрясінь. І хочуть, щоб цей кошмар швидше припинився.

Я теж хочу, щоб одна Україна була

«Хочеться, щоб – одна Україна. Я теж хочу, щоб одна Україна була», – каже літня луганчанка.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

  • Зображення 16x9

    Павло Холодов

    Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенко-Карого. Працюю на телебаченні та у кіновиробництві з 1995 року. На Радіо Свобода – з 2017 року. Оператор проєктів «Ньюзрум», #ВЄвропі,​ #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»)​.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG