Доступність посилання

ТОП новини

Як Янукович утікав до Криму: свідчення очевидців


Дмитро Євчин, Інна Аннітова, Наталія Неделько

Свідки втечі Віктора Януковича дали свідчення в суді. Вони розповіли про те, хто допомагав екс-президенту тікати до Криму, як він туди дістався та хто намагався перешкодити Януковичу залишити територію України. Відновлюємо хронологію подій.

Київ, 21 лютого

Зранку тисячі людей на Майдані прощалися з героями Небесної сотні ‒ протестувальниками, які загинули в зіткненнях із силовиками. Того ж дня президент України Віктор Янукович підписав угоду з лідерами опозиції і став готуватися до втечі.

Анатолій Могильов (голова Радміну Криму до 27 лютого 2014 року) стверджує, що востаннє бачив Януковича 21 лютого в Києві.

Анатолій Могильов
Анатолій Могильов

«Ми були в кабінеті голови адміністрації президента. Янукович був один і я був один. Янукович сказав, що його життю загрожує небезпека, що в Києві багато людей озброєних, багато бандформувань, тому з Києва йому потрібно виїхати», ‒ розповів Могильов.

Віктор Резніченко (співробітник управління державної охорони України з 1997 року, відповідав за безпеку Януковича) зазначає, що в другій половині дня (21 лютого ‒ ред.) приблизно о 17-й годині екс-президент виїхав кортежем до своєї резиденції в Межигір'ї.

Межигір'я, 21 лютого

Олесь Шаран (співробітник управління державної охорони України, консультант із питань безпеки президента України) говорить, що приблизно о 21-й годині Янукович дав команду приготувати вертольоти.

«Орієнтовно о 22-й годині ми сіли в два вертольоти й вилетіли до міста Харків. Усього супроводжували чотири охоронці президента. Це був начальник служби безпеки Кобзар, я, Бернадський та Павленко».

Того ж дня, приблизно о 23-й годині, з дому Януковича винесли картини, антикваріат, посуд. Караван із цінними речами вирушив до Харкова, кілька машин охорони для прикриття виїхали окремо. Дорогою одне авто обстріляли.

«Коли прибув автомобіль спеціального призначення з Іванцовим Дмитром, він повідомив, що під час пересування його автомобіль обстріляли невідомі. Я підійшов до цього авто, він подав кулю на вигляд із гладкоствольної зброї. Я взяв цю кулю, передав Кобзарю, а він показав її президенту», ‒ згадує Олесь Шаран.

Обстріляний кортеж Януковича, ілюстрація
Обстріляний кортеж Януковича, ілюстрація

Харків, 22 лютого

У першій столиці України Віктора Януковича зустрів голова обласної держадміністрації Михайло Добкін.

«Добкін, обласний голова і представники місцевої влади надали нам транспорт для пересування. Після приїзду до резиденції у президента та Добкіна відбулася розмова», ‒ розповів Шаран.

Тут Янукович збирався відвідати З'їзд депутатів південно-східних областей України, Криму та Севастополя. З метою безпеки екс-президенту рекомендували не брати участі у заході ‒ під'їзд до будівлі блокували тисячі активістів Євромайдану. Через годину Янукович дав перше інтерв'ю після втечі з Києва.

Там перебували два вертольоти. В один сів Янукович і кілька співробітників охорони
Віктор Резніченко

«У мою машину стріляли. Але... в мене немає страху. Мене охоплює горе за нашу країну», ‒ сказав тоді Янукович.

Після цього інтерв'ю президент-утікач з охоронцями терміново висуваються до аеропорту, там пересідають у військовий вертоліт.

«Там перебували два вертольоти типу Agusta. В один вертоліт сів Янукович і кілька співробітників охорони», ‒ каже Резніченко.

Куди в той момент хотів летіти Янукович, охоронці не знають, але кажуть, що вертоліт намагалися повернути за наказом із Києва.

«Диспетчер віддав команду пілотам про те, що вони мають повернутися до міста Харків за командою виконувача обов'язків президента ‒ головнокомандувача Турчинова. Пілоти повідомили, що палива вистачить тільки до Донецька й продовжили рух», ‒ згадує Олесь Шаран.

Донецьк

У Донецьку Янукович та його охоронці пересіли в літаки марки Falcon, все президентське майно завантажили туди ж.

Того ж дня, о 16-й годині Державна прикордонна служба України блокувала виліт літаків із Донецька ‒ у них не було дозволу на виліт до Росії.

«Вони не зробили заявку на виліт. Нам стало відомо, що це буде виліт на територію Російської Федерації ‒ без відповідних видів контролю. Наш прикордонний наряд прибув до літальних апаратів і вимагав пройти процедуру прикордонного контролю. Ніяких вказівок затримати президента України, на той момент чинного, ніхто не давав», ‒ розповів перший заступник голови Держприкордонслужби України (2003-2014 роки) Павло Шишолін.

Про те, що Януковичу не дали вилетіти з Донецька, вже знали в Кремлі ‒ президент України регулярно телефонував Путіну. Про це російський президент розповів у фільмі «Крим. Шлях на Батьківщину».

«Пролунав ще один дзвінок. І співробітники охорони Януковича сказали: «У нас проблеми великі, й ми не можемо вилетіти», ‒ говорив Путін.

Жінка дивиться фільм «Крим. Шлях на Батьківщину»
Жінка дивиться фільм «Крим. Шлях на Батьківщину»

План втечі змінили ввечері 22 лютого. Після невдалої спроби покинути Україну повітрям Янукович виїхав кортежем із Донецька. До нього приєднався молодший син. Дорогою вони дізналися про засідку в районі Мелітополя.

«У Бернадського телефон був, він із кимось розмовляв. Йому телефоном повідомили про те, що в районі Мелітополя «на нас там чекають», ‒ зазначив Олесь Шаран у суді.

Шлях Януковича з Донецька до Мелітополя
Шлях Януковича з Донецька до Мелітополя

Запорізька область, ніч на 23 лютого

У ніч із 22 на 23 лютого кортеж екс-президента їхав Запорізькою областю з вимкненими фарами, маскувався, об'їжджаючи головні дороги, зупинялися в полі. Недалеко від Бердянська кортеж Януковича помітили російські військові вертольоти.

Кортеж Януковича, ілюстрація
Кортеж Януковича, ілюстрація

«Це були «Мі-8». Я думаю, це були пілоти та вертольоти Російської Федерації. Це була територія України, в районі Бердянська біля Азовського моря. За командою начальника ми всі сіли в ці вертольоти», ‒ каже Віктор Резніченко.

А ось куди далі полетів Віктор Янукович ‒ розповідав у фільмі Володимир Путін.

«Ми вислали вертолітну групу. Із загоном спецназу на борту. Їхні льотчики помітили й забрали. Але Віктор Федорович не захотів переїжджати до Росії», ‒ зазначив російський президент.

Тієї ж ночі, з 22 на 23 лютого, російські спецназівці висадили Януковича та його охоронців на території Росії ‒ орієнтовно в Анапі. Охоронці ночували в вагончиках військового аеропорту. Зранку з Януковичем вони вилетіли до Ялти.

Ялта ‒ Севастополь, 23 лютого

«Ми приїхали десь через півгодини до міста Ялта, заїхали в санаторій чи будинок відпочинку, що, швидше за все, належав Російській Федерації», ‒ згадує Віктор Резніченко.

«На території цього пансіонату перебували голова адміністрації Клюєв, міністр внутрішніх справ Захарченко, голова СБУ Якименко, були представники місцевої влади Криму, був Ільїн ‒ на той момент він вже обіймав посаду начальника штабу», ‒ додає Олесь Шаран.

23 лютого приблизно о 22-й годині кортеж Януковича переїхав до Севастополя, де Януковича мала захищати одна з російських військових частин.

Шлях Януковича з Ялти до Севастополя
Шлях Януковича з Ялти до Севастополя

У той же час делегація з Києва прибула до аеропорту «Бельбек» ‒ тут хотіли затримати Януковича. На чолі делегації був виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ Арсен Аваков (через кілька днів він очолить відомство) і народний депутат Валентин Наливайченко (на наступний день його призначать головою СБУ).

«Із Бельбеку ми одразу вирушили до державної резиденції президента недалеко від Ялти. Ми були допущені до цієї резиденції, ми зайшли, але там не було Віктора Януковича», ‒ розповів у суді Валентин Наливайченко.

«Він (Янукович ‒ ред.) усіляко уникав цієї зустрічі. Навіть більше, за моєю інформацією, зник на території однієї з військових баз Російської Федерації, де виставив працівників і сказав, що збирається їхати на територію Російської Федерації», ‒ додав Арсен Аваков.

Севастополь, Козача Бухта, 23 лютого

Приблизно о 23-й годині Янукович у російській військовій частині написав у листі, що відмовляється від державної охорони. Деякі охоронці все ж погодилися їхати з ним. Зараз ці охоронці супроводжують Януковича в Росії. Російський телеканал «НТВ» показав інтерв'ю з ними.

Янукович пише відмову від охорони, ілюстрація
Янукович пише відмову від охорони, ілюстрація

За офіційною версією, політик живе в Ростові-на-Дону ‒ звідти він і давав свідчення через скайп. Чергова прес-конференція Віктора Януковича відбудеться 2 березня в Москві.

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG