Доступність посилання

ТОП новини

Обшуки в мусульман України: профілактика екстремізму чи гра на руку Кремлю?


Ілюстраційне фото. Перший день Рамадану в Ісламському культурному центрі в Києві, 18 червня 2015 року
Ілюстраційне фото. Перший день Рамадану в Ісламському культурному центрі в Києві, 18 червня 2015 року

Обшуки прокуратури та СБУ в Ісламському культурному центрі в Києві, в регіональних центрах та у квартирах активістів-мусульман грають на руку Кремлю, стверджують мусульманські лідери та представники кримськотатарського народу. Вони заявляють, що літературу, яку суд визнав екстремістською, їм просто «підкинули», і вказують на порушення закону під час обшуку. У прокуратурі ці звинувачення відкидають, в СБУ – цих інцидентів взагалі не коментують. Мусульманські громади готуються подавати до суду через порушення їхніх прав. Тим часом декілька народних депутатів вбачають у таких діях силовиків дискримінацію, оскільки «обшукують найбільш проукраїнське об’єднання мусульман, а не УПЦ «Московського патріархату»».

Зранку 6 березня правоохоронці провели обшук в Ісламському культурному центрі в Києві і «підкинули книжки», заявив муфтій Саїд Ісмагілов.

Саїд Ісмагілов
Саїд Ісмагілов

На місці в ранковий час був присутній лише охоронець
Саїд Ісмагілов

«На місці в ранковий час був присутній лише охоронець. Була пред'явлена постанова на обшук та на пошук літератури, «що пропагує культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію». Охоронцю заборонили здійснити телефонний дзвінок, покликати інших понятих, викликати співробітників Ісламського культурного центру», – написав Ісмагілов.

За словами муфтія, силовики розділилися на кілька груп, але єдиний охоронець фізично міг перебувати лише з однією з них.

Були підкинуті в книжкову крамницю та до вчительської кімнати у гімназії вісім книжок
Саїд Ісмагілов

«Поки охоронець за вимогою відкривав бібліотеку та гімназію, інша група за допомогою лома виламали двері в книжкову крамницю і проводили там обшук без представників Ісламського культурного центру. Були підкинуті в книжкову крамницю та до вчительської кімнати у гімназії вісім книжок, що потім пред'явили охоронцю як вилучені докази», – сказав Ісмагілов.

7 березня під час брифінгу Саїд Ісмагілов підтвердив ці свої заяви відеозаписами з камер спостереження. Так, він звернув увагу медіа на те, що спершу слідчі виламали двері до крамнички, потім вийшли з неї з чорним мішком, імовірно з книгами. Але винесли його за межі двору Ісламського культурного центру, а згодом – принесли назад і заявили, що у мішку – знайдена у крамниці «екстремістська література».

До низки приміщень Центру слідчий заходив сам, без свідків, відтак окремі так звані «екстремістські книги» виявили у кухні, у шафах з посудом, де їх просто не могли зберігати, кажуть представники центру. За їхніми словами, вони готують позов до суду.

Одночасно відбувався обшук у квартирі бібліотекаря Ісламського центру Таріка Сархана. Ісмагілов стверджує, що йому за морозильну камеру підкинули дві книжки, які потім нібито вилучили як докази. Напередодні аналогічні обшуки українські силовики провели у кількох регіональних центрах мусульман. Причому виявили такі самі книжки, наголосив Саїд Ісмагілов.

В Україні, на відміну від Росії, немає списку забороненої літератури. Ідеться про дві книги, заборонені у 2012 році одеським судом. Їх і підкидають систематично!
Саїд Ісмагілов

«В Україні, на відміну від Росії, немає списку забороненої літератури. Ідеться про дві книги, заборонені у 2012 році одеським судом. Їх і підкидають систематично!», – стверджує лідер мусульман. Він відкидає повідомлення про те, що Ісламський центр нібито зберігав або поширював таку літературу.

Вчений-релігієзнавець Ігор Козловський та народний депутат, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, зі свого боку, стверджують, що у книгах, які виявили під час обшуків силовики, немає нічого екстремістського.

Там немає нічого екстремістського. І взагалі в нас немає списку екстремістської літератури!
Ігор Козловський

«Я читав цю книжку «Дозволене і заборонене в ісламі», давав читати іншим. Отже, можна вважати, що я поширював її. Там немає нічого екстремістського. І взагалі в нас немає списку екстремістської літератури!» – наголосив дослідник Ігор Козловський.

Рефат Чубаров, зі свого боку, продемонстрував примірник цієї книжки, і запевнив, що триматиме її у своєму депутатському кабінеті на вулиці Банкова, а відтак закликав СБУ «прийти з обшуком і до нього».

Навіщо силовикам шукати книги про іслам?

Радіо Свобода звернулася до СБУ та прокуратури щодо причин серії обшуків в українських мусульманських об’єднаннях.

У Службі безпеки України підтвердили свою участь в обшуках, але відмовилися їх коментувати, посилаючись на те, що їх ініціатором була прокуратура міста Києва.

Справа – у прокуратурі. Ми лише виконували її окреме доручення, тому має право коментувати лише прокуратура
Олена Гітлянська

«Справа – у прокуратурі. Ми лише виконували її окреме доручення, тому має право коментувати лише прокуратура»,– відповіла Радіо Свобода речниця СБУ Олена Гітлянська.

У Прокуратурі Києва тим часом повідомили, що вони проводять обшуки «у рамках розслідування за фактом можливого розповсюдження творів, що містять пропаганду насильства».

«За результатами обшуків вилучено твори, які містять пропаганду культу насильства, жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію, що підтверджується висновками експертних досліджень, а також інші види літератури щодо яких ще буде призначено експертизи», – стверджують у прокуратурі.

Речниця прокуратури Києва Надія Максимець відкидає звинувачення мусульманських лідерів у порушеннях, нібито допущених під час обшуку.

«Як тільки співробітники СБУ та прокуратури зайшли до приміщення, це зафіксувалося не на одну відеокамеру (в режимі безперервного запису), у присутності понятих. До деяких приміщень працівники центру самі запрошували, але в ухвалі суду було чітко сказано, які приміщення підлягають обшуку та про яку літературу йдеться. Вилучили близько ста примірників літератури. У когось виникнуть запитання, чому вилучили багато примірників однієї й тієї самої книги. Але ж ми не можемо знати, чи відповідає обкладинка вмісту», – сказала Надія Максимець у розмові з Радіо Свобода.

Вона уточнила, що не йдеться про перешкоджання діяльності Ісламського культурного центру чи про релігійні переслідування, оскільки обшук стосувався літератури, яку зберігали окремі особи, а не культурний центр як такий.

Водночас Надія Максимець не змогла відповісти, чому під час обшуку слідчі не зробили усе можливе для присутності фактичних власників приміщення та осіб, чиї права можуть бути порушення під час обшуку. «Мені невідомо про таку норму», – зауважила представниця прокуратури.

Це – дискримінація. Одна з православних конфесій чинить у Лаврі злочини, але не несе ніякої відповідальності. Обшукують чомусь саме мусульман
Ігор Луценко

Водночас Саїд Ісмагілов посилається на перший пункт статті 236 чинної редакції Кримінально-процесуального кодексу, за якою «слідчий, прокурор вживає належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені».

Про те, що силовики порушили українське законодавство під час обшуків та вилучення літератури, говорять і українські народні депутати, які відреагували на цей інцидент.

«Це – дискримінація. Одна з православних конфесій чинить у Лаврі злочини, незаконно будується, руйнує проти пам'ятки ЮНЕСКО, але не несе ніякої відповідальності. Обшукують чомусь саме мусульман. Схоже, СБУ вже втратило контроль над процесами , які відбуваються всередині служби», – заявив депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко.

Аналогічну заяву про дискримінаційний характер цих обшуків зробив і депутат від «БПП» Мустафа Найєм.

Тиск на мусульман: Кому це може бути вигідно?

Саїд Ісмагілов припускає, що до інцидентів з обшуками в ісламських центрах України можуть бути причетні спецслужби Росії (через своїх агентів впливу в Україні), та що це така собі помста за активну позицію мусульманської громади щодо російської окупації Криму та частини Донбасу.

В мене лише одна версія: за цим стоїть Росія, спецслужби Росії
Саїд Ісмагілов

«В мене є лише одна версія: мені здається, за цим стоїть Росія, спецслужби Росії. Наші релігійні та громадські організації постійно виступають на захист мусульман на окупованих територіях. Про всі злочини щодо кримських татар у Криму (вбивства, катування, закриття мечетей та медресе),– про це ми кажемо на найвищому рівні, зокрема і на конференціях у мусульманських країнах», – наголосив духовний лідер мусульман на запитання Радіо Свобода.

За словами Саїда Ісмагілова, Духовне управління мусульман України «Умма» постійно поширює інформацію про репресії проти мусульман на окупованих територіях. Можливо, саме через це агенти впливу Росії намагаються дискредитувати цю організацію, припускає він.

«Можливо, таким чином намагаються подати нас як негідників, як нетолерантних людей, що порушують закони. Щоб сказати: «Ну хто їх буде слухати, якщо вони самі там зберігають і поширюють літературу екстремістського характеру!» – зазначає Ісмагілов.

За хвилею обшуків стоять як проросійські сили, так і лідери однієї з мусульманських організацій, які сприймають інші релігійні об’єднання як конкурентів, таку думку виклав журналістам Сейран Аріфов, голова Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд», до якої входить частина ісламських центрів, які обшукували силовики.

Є якесь таке замовлення. Розхитувати ситуацію, дестабілізувати Україну, нацьковувати мусульман та українське суспільство одне на одного
Сейран Аріфов

«Це відбувається вже систематично. Отже, є якесь таке замовлення. Подивімося на історію звинувачень проти мусульман та спроб їх дискредитувати, у цьому брали участь націоналістичні проросійські організації Криму. Тим, хто нині з ними заодно на материковій частині України, вигідно розхитувати ситуацію, дестабілізувати Україну, нацьковувати мусульман та українське суспільство одне на одного. І, на жаль, у цьому бере участь один із релігійних діячів. Це така собі брудна конкуренція. Якщо раніше він діяв відкрито, то після низки судів став робити це анонімно. Ми бачимо, що ця форма брудної конкуренції продовжується», – стверджує Сейран Аріфов.

У цьому контексті депутат від «Радикальної партії Ляшка» та волонтер Оксана Корчинська звертає увагу на те, що мусульманські організації, які зазнали тиску, є «найбільш проукраїнськими» та що саме їхні представники є капеланами та волонтерами, які допомагають українським бійцям на Сході.

Я ніколи не повірю, що правоохоронці не знали, що саме цей Ісламський центр є проукраїнським. Бачу у цих подіях руку Московії
Оксана Корчинська

«Я ніколи не повірю, що правоохоронці не знали, що саме цей Ісламський центр є проукраїнським. (…) Але ж є і проросійські релігійні рухи! Тому я бачу у цих подіях руку Московії. Сподіваюся, українські спецслужби розберуться в ситуації та принесуть вибачення», – наголошує Корчинська.

Між тим, Рефат Чубаров вказує на те, що обшуки в Україні відбуваються синхронно з новою хвилею переслідування мусульман в анексованому Росією Криму. При цьому він закликає не проводити прямих паралелей, бо ці два процеси, на його думку, «мають різні причини та різні наслідки».

Сьогодні СБУ і прокуратура, підіграли ФСБ Росії. Такими ж методами, з підкиданням книжок чинять обшуки окупанти. В СБУ є справжні патріоти. Але цей випадок ганебний і кидає тінь на всіх працівників
Рефат Чубаров

«Насправді, мені соромно, що сьогодні СБУ і прокуратура, підіграли ФСБ Росії. Адже тепер окупанти можуть сказати: про які порушення прав людини в Криму ви говорите, коли в самій Україні так само чинять до мусульман? Такими ж методами, з підкиданням книжок чинять обшуки окупанти. Але в них мета інша. Чим керувалося СБУ? Ми будемо на комітеті і в парламенті розглядати цю ситуацію. Я закликаю не державу зневажати, а окремих працівників правоохоронних органів, які вдалися до таких дій. Адже в СБУ є справжні патріоти, які сьогодні стоять на заваді диверсантам. Але цей випадок ганебний і кидає тінь на всіх працівників правоохоронних органів», – наголосив Чубаров.

6 березня рано вранці правоохоронці провели обшук в Ісламському культурному центрі в Києві та в будинку Таріка Сархана, відповідального за бібліотеку центру. Днями обшуки відбулися і в релігійних громадах Полтавської, Сумської та інших областей. У Києві та Полтаві слідчі вилучили твори, «які містять пропаганду культу насильства», заявили в прокуратурі Києва.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG