Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: військові навчання «Схід-2018» Росії – це відпрацювання масштабного конфлікту


Президент Росії Володимир Путін (у центрі), міністр оборони Росії Сергій Шойгу (ліворуч) та начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов (праворуч), 17 липня 2013 року
Президент Росії Володимир Путін (у центрі), міністр оборони Росії Сергій Шойгу (ліворуч) та начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов (праворуч), 17 липня 2013 року

У військових навчаннях «Схід-2018», які відбудуться у Росії впродовж 11–15 вересня, візьмуть участь близько 300 тисяч військовослужбовців, повідомив міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

В НАТО вважають, що ці навчання – це відпрацювання участі в широкомасштабному конфлікті. Виконувач обов’язків речника НАТО Ділан Вайт в інтерв’ю телеканалові «Настоящее время» (спецпроект Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») заявив, що майбутні маневри відображають прагнення Росії, яка нарощує оборонний бюджет, ударний потенціал і військову присутність в регіонах Балтійського, Чорного і Середземного морів. Більше того, Росія продемонструвала використання своїх Збройних сил проти сусідніх країн, наприклад, України та Грузії, підкреслив Вайт.

Важливо, щоб ці навчання були прозорими і передбачуваними. Представники Росії повідомили учасників зустрічі, що навчання «Схід-2018» перевершать за розмахом «Схід-2014»
Ділан Вайт

«Кожна держава має право на проведення навчань своїх Збройних сил, але при цьому важливо, щоб ці навчання були прозорими і передбачуваними, – сказав Ділан Вайт кореспондентові Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. – Західні союзники, з одного боку, і Росія, з іншого, обмінялися інформацією про військові навчання на засіданні Ради НАТО – Росія у травні цього року. Представники Росії повідомили учасників зустрічі, що навчання «Схід-2018» перевершать за розмахом «Схід-2014». Союз НАТО у звичайному режимі веде моніторинг російських військових навчань, так буде і тепер, під час проведення маневрів «Схід-2018».

Навчання «Схід-2018» розгорнуться за межами регіону ОБСЄ, який простягається до Уралу, зазначив представник НАТО. Тому Росія не зобов’язана повідомляти про навчання або запрошувати спостерігачів. Військові аташе союзних держав-членів НАТО в Москві отримали запрошення і зможуть, якщо побажають, спостерігати за перебігом маневрів. Ці запрошення розглядаються.

За задумом Міністерства оборони Росії, заплановані на 11–15 вересня військові навчання «Схід-2018» стануть найбільшими з 1981 року, коли відбулися спільні маневри СРСР і країн Варшавського договору. У них візьмуть участь близько 300 тисяч військовослужбовців, більше від однієї тисячі літаків і вертольотів.

Російське агентство «Інтерфакс» пише, що навчанням присвоєний міжнародний статус.

У вересні минулого року на території Росії і Білорусі відбулися маневри «Захід-2017». Згідно з їхнім сценарієм, російські та білоруські війська протистояли армії вигаданих західних країн. У листопаді того ж року президент Володимир Путін закликав великі і стратегічні підприємства, «незалежно від форм власності», бути готовими до збільшення випуску військової продукції.

У НАТО тоді заявили, що маневри свідчать про підготовку Росії «до великої війни».

Навчання «Захід-81», з якими міністр оборони Росії Сергій Шойгу порівняв майбутні маневри, проходили поблизу кордону з Польщею за кілька місяців до введення в цій державі-союзникові СРСР воєнного стану (13 грудня 1981 року). Тоді західні держави сприйняли військові маневри радянських Збройних сил як демонстрацію сили і готовності до великої наступальної операції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG