Доступність посилання

ТОП новини

25-й Форум видавців у Львові: українська книжка стає якіснішою


25-й Форум видавців у Львові, 19 вересня 2018 року
25-й Форум видавців у Львові, 19 вересня 2018 року

Із 19 до 23 вересня у Львові відбувається ювілейний 25-й Форум видавців. Цього року цей книжковий захід змінив назву на BookForum, на якому представлені 260 видавництв і поліграфічних компаній. На книжковий ярмарок видавці привезли тисячі книг, серед яких є чимало новинок.

Уперше за всі роки 25-й Форум видавців офіційно відкрив президент України. Хоча під його візит підлаштували додатковий захід у львівській опері. Також президент Петро Порошенко завітав на презентацію книжки глави УГКЦ Святослава Шевчука «Діалог лікує рани», що відбулася у Франковому університеті. І саме ця книжка, зазначив Петро Порошенко, стане першою, яку він прочитає з львівського форуму.

Книжка глави УГКЦ Святослава Шевчука «Діалог лікує рани»
Книжка глави УГКЦ Святослава Шевчука «Діалог лікує рани»

Однак чи прочитав глава держави три книжки авторів – Миколи Жулинського, Дмитра Степовика та Григорія Фальковича, яким присвоїв щорічну премію «Українська книжка року», не уточнив. Президентський указ опублікований на сайті президента, але згідно з якими рейтингами визначали переможців, хто рекомендував і чому саме цих авторів обрали для багатьох учасників Форуму видавців, не зрозуміло. Про це не мовилось у виступі президента у львівській опері.

Президент України Петро Порошенко серед молодих людей. Львів, 19 вересня 2018 року
Президент України Петро Порошенко серед молодих людей. Львів, 19 вересня 2018 року

Форум видавців назве кращу свою книгу 20 вересня. На розгляд журі подано понад 500 видань від 103 видавництв. Усі книжки спеціально видані до львівського форуму.

«Ринок свободи» – тема форуму

Цьогорічна тема ювілейного форуму – «Ринок свободи».

«Форум видавців – це територія свободи. Бо читаючи, ми стаємо вільними, але читаючи, ми звільняємось. У час постправди, фейкових новин складається враження, що різні цінності, серед них свобода, є предметом торгівлі. Власне, так було завжди. Але тепер це випукло і зрозуміло, що є люди, які хочуть купити чиюсь свободу. Але є люди, які готові заплатити велику ціну за власну свободу. Ми маємо про це пам’ятати», – пояснила обрання теми для книжкового форуму його президент Олександра Коваль, яка очолює Український інститут книги.

Серед почесних гостей Форуму видавців західні письменники, історики та культурологи з кількох країн світу. Зібралась у Львові велика група українських літераторів. Але найбільша дискусія у соціальних мережах виникла щодо презентації книжки «Програні війни Юрія Бєляєва» французького автора П’єра Сотрея про бойовиків на Донбасі. Чимало львів’ян назвали це «легітимізацією ворога». Олександра Коваль наголосила: «Цієї книжки ще ніхто не бачив і не читав. Вона не видана українською мовою». А коли її презентація відбудеться, то всі непорозуміння будуть з’ясовані, зауважила вона.

Загалом на ювілейному форумі заплановано близько 900 літературних, освітніх заходів. У його рамках відбуваються не лише книжковий ярмарок, але й фестиваль дитячої книжки, Ніч поезії, літературний фестиваль. У порівнянні з минулим роком, ціна на українську книжку зросла від 20 до 100%. У середньому коштує 100–150 гривень.

Письменник Юрій Винничук і художник Леся Квик
Письменник Юрій Винничук і художник Леся Квик

Маса літератури у рукописах, чи ще видавалась у радянський час і під цензурою. Я намагаюсь видавати антології, українську модерну прозу початку ХХ століття, твори письменників, розстріляних на Соловках
Юрій Винничук

«З кожним роком рівень книжок, виданих в Україні, покращується, і ціни зростають. Бо все дорожчає. Якщо зрівняється з Польщею, то ще будуть вищими ціни на книжки. Але я тішусь, що так багато книжок, науково-популярної літератури. Хоча Україна відстає від Росії щодо книговидання класичної спадщини. У Росії видають 30-томники. В Україні не виходять повні зібрання творів українських письменників. Це зле, і має змінитись ситуація. Маса літератури не видається, у рукописах, чи ще видавалась у радянський час і під цензурою. Я намагаюсь видавати антології, українську модерну прозу початку ХХ століття, твори письменників, розстріляних на Соловках. Такі антології не є збиткові, їх закуповують для бібліотек», – говорить письменник, видавець Юрій Винничук.

На книжковому ярмарку представлені сотні нових книг, помітно кращий дизайн і папір, збільшилось число українських авторів, але багато з них залишаються невідомі для загалу через брак промоції літератури й літераторів в Україні.

«Дуже багато гарних книжок. Я з радістю купую книжки, які б сама могла намалювати. Технологічно книжки чудові, художники – прекрасні. Тенденції такі, що книжки стали якіснішими. Звісно, що не кожен зможе придбати багато», – говорить художник Леся Квик.

Форум на підтримку Сенцова

На цьогорічному Форумі видавців уперше представлено серію книг «Слово про війну», ініціатором якої є учасник бойових дій на Донбасі, письменник Василь Піддубний. На сьогодні вийшли 3 томи з цієї серії.

Вдалось об’єднати учасників війни на Донбасі, волонтерів, які були на війні, і пишуть про неї
Василь Піддубний

«Вдалось об’єднати учасників війни на Донбасі, волонтерів, які були на війні, і пишуть про неї. І це короткі оповідання про те, що люди пережили, їхні емоції, які вони передають у слові і таким чином це є для них, свого роду, реабілітація», – наголосив Василь Піддубний.

При вході у приміщення, де відбувається Форум видавців, висить фотографія Олега Сенцова. Щодня на підтримку українського політв’язня кожному відвідувачу форуму видають наклейку з написаною кількістю днів голодування режисера.

А 23 вересня українські та закордонні письменники, учасники форуму проведуть марафон-читання на підтримку Олега Сенцова і всіх українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму.

Також у рамках Форуму видавців численні заходи, організовані кримськими татарами. Зокрема, вони презентують збірку кримськотатарської прози українською мовою «І народився день», відбудеться дискусія про те, що готові платити українці та кримські татари за свою свободу, а також часопису, присвяченого кримськотатарській тематиці.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG