Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Схеми» з’ясували, що в Оман прилітав секретар Ради безпеки Росії, коли там був Зеленський


«Оманлива відпустка». В Оман прилітав секретар Ради безпеки Росії, коли там був Зеленський (розслідування)

Чому січнева поїздка до Оману президента Володимира Зеленського була настільки таємною, якщо у нього там були заплановані офіційні робочі зустрічі? Чи, можливо, оманських політиків до Зеленського привели вже постфактум, похапцем вигадуючи версію з відрядженням – після того, як у ЗМІ з’явилися його фотографії у шортах та футболці в курортному п’ятизірковому готелі, хоча про відпустку президента напередодні також не повідомлялось? Обговорювалась навіть версія, що Володимир Зеленський літав в Оман, щоб таємно зустрітись там з представником президента Росії Володимира Путіна – але вона не не знаходила підтверджень.

Але «Схеми» звернули увагу на рейс, яким президент України терміново повертався з Маската до Києва. А саме – на те, що перед тим цей же чартерний літак в Оман прилетів із Москви. Більше того, журналісти виявили, що цим рейсом в Оман справді прибув представник владної верхівки Російської Федерації.

Слідство, суд, підозри, акції. Що зараз відбувається у справі Шеремета

Від моменту затримання 12 грудня минулого року фігуранти справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко перебувають під вартою, а ще одна підозрювана – Яна Дугарь – під нічним домашнім арештом. Наприкінці січня генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що слідству у цій справі не вистачає доказів для того, аби передати до суду обвинувальний акт, а президент Володимир Зеленський застеріг, що якщо слідчі помилилися, то мусять «як мінімум, вибачитись». Радіо Свобода з’ясувало, що зараз відбувається у цій резонансній справі.​

MH17: Нідерланди відкинули пропозицію Москви судити у Росії підозрюваних у збитті «Боїнга»

Міністр юстиції Нідерландів Ферд Граппергауз заявив, що Москва в жовтні 2019 року надіслала листа, в якому запитала, чи розглянуть Нідерланди можливість перенесення кримінального переслідування трьох підозрюваних у причетності до збиття малайзійського «Боїнга» на Донбасі у 2014 році до Москви. Нідерланди відповіли на це питання категоричною відмовою.

Судовий процес над підозрюваними «є важливим кроком у пошуку правди та справедливості для жертв катастрофи та їхніх родичів», зазначив Граппергауз. Від додав, що уряд Нідерландів впевнений у незалежності та якості правосуддя у королівстві.

Ексклюзивне інтерв’ю зі спікером парламенту Естонії

Спікер парламенту Естонії Хенн Пиллуаас здійняв цілу хвилю обурення у Кремлі, коли почав вимагати у Росії міста Івангород і Печори. Заява, яка виглядає як тролінг, насправді є офіційною позицією Естонії, через яку Москва і Таллінн майже 30 років ніяк не домовляться про спільний кордон.

Відносини між сусідніми державами ще більше ускладнює українське питання – балтійська країна підтримує санкції щодо Росії за війну на Донбасі й анексію Криму. Хенн Пиллуаас запевняє: незважаючи на ризики, Таллінн і надалі буде на боці Києва. А от у політичних колах Західної Європи він помітив пом’якшення риторики стосовно Кремля. Радіо Свобода запитало у спікера парламенту Естонії, як вберегти санкції й коли, на його думку, Київ і Таллінн зможуть повернути свої території.

Герб Білорусі замінять на «менш войовничий», на ньому стане менше Росії

Міністерство юстиції Білорусі розробило поправки до закону про державні символи, які передбачають зміну національного герба. За задумом авторів, новий герб повинен стати «менш войовничим», і на ньому буде менше Росії.

Над змінами, які в міністерстві називають «технічними», працювала геральдична рада при президенті. За твердженням міністра юстиції, зірка на теперішньому гербі носить «дещо войовничий характер». Крім того, на гербі зміниться зображення земної кулі. Зараз на більшій частині герба зображена Росія, Фінляндія та скандинавські країни. У новій версії Білорусь опиниться в центрі, і велика частина зображення буде віддана європейським країнам.

Чинний (зліва) і проєктний (справа) герби Білорусі
Чинний (зліва) і проєктний (справа) герби Білорусі

Коронавірус: смерть в Японії і прибуття до Одеси судна з Китаю

Міністр охорони здоров’я Японії Кацунобу Като 13 лютого підтвердив першу смерть від коронавірусу на території країни. Жертва – 80-річна жінка з префектури Канагава. Це третя смерть поза межами материкового Китаю. Ще дві сталися у Гонконзі та на Філіппінах.

На борту судна «CMA CGM URAL», який прямує з Китаю до Одеси, немає і не може бути хворих на китайський коронавірус 2019-nCoV, але його все одно перевірять, запевнили у МОЗ.

А на круїзному лайнері Diamond Princess, який стоїть на карантині біля берегів Японії, виявили ще 44 нових випадків зараження коронавірусом. Загальна кількість заражених пасажирів на судні наразі складає 218 людей. Також захворів представник карантинної служби, який працював на судні.

Бунти курортників і паніка. Епідемія холери в Одесі 1970 року в архівних документах КДБ

Поки вчені шукають вакцину і способи зупинити поширення коронавірусу з Китаю, спалах захворювання обростає міфами і чутками. Паніка і неперевірена інформація – неминучі супутники будь-якої епідемії або масового захворювання.

У 1970 році в Одесі стався спалах холери – це була одна з найвідоміших епідемій в історії колишнього СРСР. В її поширенні звинувачували єгиптян і радянських офіцерів, віряни просили майбутнього главу Української православної церкви провести рятівну хресну ходу, а 16-річний школяр від нудьги надрукував листівки, в яких від імені Брежнєва закликав громадян не піддаватися паніці і спокійно помирати. Радіо Свобода розповідає, як на поширення смертельно небезпечної інфекції реагували мешканці, медики і КДБ.

Одеса у 1970 роках
Одеса у 1970 роках

Тримайте холодним розум за будь-яких обставин!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG