Доступність посилання

ТОП новини

Це вам не жарти: сербський президент вбачає у коронавірусі ще одну причину налити чарку


Президент Сербії Александар Вучич (праворуч) не зміг втриматися від жартів на зустрічі з медичними фахівцями та епідеміологами 26 лютого у Белграді
Президент Сербії Александар Вучич (праворуч) не зміг втриматися від жартів на зустрічі з медичними фахівцями та епідеміологами 26 лютого у Белграді

Енді Гейл

Міла Джурджевич

Навіть якщо новий коронавірус поки не дістався Сербії, глобальна пандемія це не жарт. Але це не зупинило вищих чиновників у Белграді від висування дивної теорії змови або ж перетворення COVID-19 на ще одну причину для того, щоб випити.

Наразі Сербії вдається триматися подалі від коронавірусу, проте чиновники цієї країни мають більше складнощів з боротьбою проти «інфодемії», про яку попереджають у Всесвітній організації охорони здоров’я, тому що вона може погіршити проблему з COVID-19.

Протягом кількох днів минулого тижня президент та міністр закордонних справ Сербії висунули непідкріплену фактами теорію змови про те, що вірус, який убив тисячі людей у всьому світі та заразив майже 91 тисячу, є частиною економічної «війни» з Китаєм. Також пролунав жартівний натяк на те, що вживання алкоголю може запобігти поширенню вірусу.

Приблизно три тисячі китайців померли від COVID-19, симптоми якого нагадують пневмонію. Але вірус також заразив понад 10 тисяч людей і за межами Китаю, включаючи спалахи, які вбили десятки людей в Ірані, Італії та Південній Кореї.

Серед всіх країн на Балканах Хорватія повідомляє про дев’ять підтверджених випадків зараження COVID-19, Греція – вісім, а Північна Македонія – про один. Але ніхто в цих країнах наразі не помер від вірусу. У Сербії також немає підтверджених випадків.

Після зустрічі з медичними спеціалістами та епідеміологами 26 лютого президент Александар Вучич виступив з питаннями щодо ефективності вживання алкоголю для вбивства вірусу, щоб пожартувати.

«Знову ж таки, я жартую за свій рахунок», – сказав він. «Після того, як мені сказали, і тепер я бачу, як американці наполягають на тому, що це правда – коронавірус не поширюється там, де ви маєте алкоголь, тож я знайшов собі додаткову причину випити один стаканчик на день, так що ... Але це не має нічого спільного з цим алкоголем (спиртним напоєм), я просто це придумав, щоб ви знали».

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наголосила, що зовнішнє використання алкоголю не корисне для вбивства вірусів, які вже знаходяться всередині організму.

Потім настала черга сербського міністра закордонних справ Івіки Дачича.

Повернувшись з дводенного візиту до Китаю, Дачич та його команда пройшли спеціальний скринінг на вірус у белградському аеропорту імені Ніколи Тесли.

Тоді Дачич, колишній прем’єр-міністр та колись помічник сербського лідера Слободана Мілошевича, який повернув своїх соціал-демократів назад у політичну течію після військових конфліктів 1990-х, двічі виходив на сербське телебачення з припущеннями про те, що коронавірус був іноземним заговором проти китайської економіки.

«Китай є другою за величиною економікою у світі сьогодні, тому не виключено, що [криза коронавірусу] є частиною спеціальної війни проти Китаю», – розповів Дачіч приватному каналу Pink TV.

Щоправда, в деталі він не вдавався.

Через два дні, 1 березня, Дачич сказав сербському суспільному мовнику: «Китай дуже обережна країна. Вони поки що не заявляють про це, вони проводять тестування, але я чув від них інформацію, що вони підозрюють, що вірус не органічного походження, а навпаки, був створений у лабораторії, і тепер потрібно детальніше визначити, як він виник, чому він виник та як потрапив до Китаю».

Китайські чиновники ніколи публічно не стверджували, що за спалахом стоїть іноземна держава. Перші випадки захворювання почали реєструвати наприкінці минулого року в місті Ухань.

Величезні частини Китаю зрештою були паралізовані через комендантські години, карантини та інші заходи для зупинення поширення вірусу. Багато країн тимчасово заборонили поїздки до Китаю та інших місць.

4 березня Італія, яку коронавірус вразив найбільше серед європейських країн, оголосила, що закриє всі школи до середини березня.

Економісти по всьому світу знизили прогнози щодо економічного зростання.

Міжнародний валютно-фінансовий комітет, який звітує перед керівництвом Міжнародного валютного фонду (МВФ), 4 березня визнав, що «економічний та фінансовий вплив ... відчувається в усьому світі, створюючи невизначеність та завдаючи шкоди у прогрозах на найближче майбутнє».

Драган Джуканович, професор політології у Белграді, попередив, що подібні інсинуації з боку головного дипломата країни «можуть сприяти ... порушенню відносин країни з іншими акторами».

Чиновники ВООЗ, які перебувають на передових лініях боротьби зі спалахом нового вірусу у всьому світі, неодноразово попереджали про масову «інфодемію», тобто надлишок інформації, інколи точної, а інколи ні, яка ускладнює знаходження достовірних джерел та надійних порад для людей, які їх потребують.

Організація навіть створила «команду ВООЗ з питань комунікації технічного ризику та соціальних медіа» для відстеження та протидії «міфам та чуткам».

«Через високий попит на своєчасну та достовірну інформацію про [COVID-19], групи ВООЗ з питань технічного ризику та соціальних медіа тісно співпрацюють, щоб відстежувати та реагувати на міфи та чутки», – сказали у ВООЗ.

Міністерство охорони здоров’я Сербії запустило спеціальний веб-сайт, який принаймні двічі на день звітує про тестування та інші теми, пов’язані з коронавірусом, та містить поради щодо зменшення ризиків, щоб уникнути паніки.

4 березня міністерство підтвердило, що у Сербії ніхто ні у кого не виявили випадків зараження.

«Заява міністра закордонних справ – це безвідповідальна, політична реакція», – сказав епідеміолог та професор на пенсії Зоран Радованович в коментарі балканській службі Радіо Свобода.

«Це відхилення від реальної ситуації є лише згубним», – вважає він. «Навпаки, якщо така дезінформація з інтернету буде доповнена заявами експертів чи політиків різних прес-конференцій, які можуть лише звести громадян з розуму, то ефект ще більше руйнівний».

Влада Сербії розпочала можливе кримінальне розслідування щодо анонімного аудіокліпу на одну хвилину, який розповсюджується у месенджері Whatsapp.

У ньому жіночий голос стверджує, що лікар з белградської клініки інфекційних та тропічних захворювань зателефонував їй, щоб сказати, що коронавірус був підтверджений у Сербії та що в клініці померли двоє людей.

Лікарям, як стверджував голос, наказали не ділитися будь-якою інформацією з громадськістю.

«Співробітники департаменту Міністерства внутрішніх справ по боротьбі з високотехнологічною злочинністю на підставі ордера прокуратури інтенсивно працюють над виявленням особи, яка зробила цей аудіозапис, оскільки є підстави підозрювати, що вона вчинила злочин – спричинення паніки та безладу», – йдеться у повідомленні міністерства.

Анонімні, високоактивні сербські твітер-акаунти поширювали звинувачення, які включали опис нового коронавірусу як «ідеального інструменту для маніпулювання людством, поширення страху та знищення Китаю. Штучний вірус, створений на кухні Великобританії ...»

Підозрілий, в основному сербськомовний акаунт у фейсбуці пов’язаний зі статтею веб-сайту про теорії змови, вказав на начебто криптовалютні зв’язки між Фондом Білла та Мелінди Гейтс та спалахом коронавірусу (і інші, як Ебола та Зіка). Зрештою, Facebook позначив їх як «неправдиву інформацію».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG