Доступність посилання

ТОП новини

Як російське телебачення забуває про Донбас


Україна у підсумковому інформаційному випуску на каналі НТВ
Україна у підсумковому інформаційному випуску на каналі НТВ

Підсумкові інформаційні випуски та політичні ток-шоу на російському телебаченні, де тема Україна завжди була першою та основно, охололи до неї. Місце України посів ​коронавірус Covid-19. І хоч тема України тут інколи з’являється (теж здебільшого у контексті вірусу), про Донбас на російському телебаченні майже забули.

Тридцять перша хвилина. Саме на цій хвилині у підсумковому інформаційному випуску на російському каналі «НТВ» з ведучою Ірадою Зейналовою вперше з’явилася згадка про Україну та Донбас. А саме, темі Донбасу присвячено не більше 20 секунд, де мова йде лише про перекриття КПВВ між Україною та ОРДЛО.

Це при тому, що раніше з української тематики тут усе починалося, а інколи саме вона була основною. Так, в одному з двох останніх випусків програми «60 минут» про Україну вперше коротко згадали лише на 52-й хвилині, при цьому – ані слова про Донбас.

У недільних випусках новин на «Россия 1» та «Первом канале» про Україну та ситуацію на сході країни не було згадано жодного разу.

Очікувано, що тему ситуації в Україні та Донецькій і Луганській областях перекрив Covid-19. Навіть у тих програмах, де про Україну заходить мова, йдеться також саме про поширення Covid-19 та всі політичні, соціальні та економічні негаразди, який вірус може принести.

Це яскравий приклад того, як інформаційний порядок денний переключає цікавість аудиторії від однієї теми до іншої.

Якщо відстежити популярність пошукового запиту «Донбасс» та «Украина» у російському сегменті Google за останні 5 років, то видно, що обидва запити перебувають зараз у стабільному мінімумі.

Донбас у пошукових запитах Google (Росія)
Донбас у пошукових запитах Google (Росія)
Україна у пошукових запитах Google (Росія)
Україна у пошукових запитах Google (Росія)

А тренд до зростання мають саме запити «коронавирус» та «Covid-19».

Запит Коронавирус у російському сегменті Google
Запит Коронавирус у російському сегменті Google

ПОСЛЕДНИЙ ВЫПУСК РАДИО ДОНБАСС.РЕАЛИИ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Олександр Демченко

    Закінчив Донецький юридичний інститут МВС України у 2007 році. Працюю у медіа з 2008-го. У проєкті Радіо Свобода «Донбас.Реалії» – з самого старту, з 2016 року. Тут займався та займаюся написанням матеріалів, блогів, створенням відео, аудіо-контенту та навіть СММ. Впевнений, що важливу та цікаву інформацію можна знайти навіть там, де, здавалося б, оком нема за що зачепитися, а пальцем лише проскролити. Був мобілізований до Збройних сил України у травні 2023 року.

XS
SM
MD
LG