Доступність посилання

ТОП новини

Можемо побороти коронавірус за два тижні – Віталій Кличко


Віталій Кличко
Віталій Кличко

Він напружений, як перед боєм, і попри загальні рекомендації лікарів на час карантину, не торкатися обличчя, час від часу тре втомлені очі. За годину розмови усміхається лише, коли запитую про майбутнє після коронавірусу та про брата. Каже: «Якщо своїми непопулярними кроками, як мер міста я зберіг життя людей – цього буде достатньо. Мені популярності вистачає у всьому світі». Про жорсткі карантинні заходи, коронавірусний психоз, тести і апарати ШВЛ, комуналку і майбутнє метро в ексклюзивному інтерв’ю Київського міського голови Віталія Кличка.

Інна Кузнецова: Кияни, і не лише, знають про те, що ви любите прогулянки на Труханів острів на велосипеді. Чи збереглися ці поїздки на час карантину?

– Це не прогулянки. Це тренування. Мій принцип – у здоровому тілі, здоровий дух. І двічі-тричі на тиждень я дійсно проїжджаю Трухановим мостом, поєдную і тренування. І немає нічого кращого, ніж самому слідкувати за всіма подіями, які відбуваються у місті, і нічого кращого за велосипед знайти не можна.

Але зараз у мене і часу не вистачає, тому що достатньо напружений графік. Дві третини людей з мерії ми відпустили на дистанційну роботу. Вони знаходяться зараз вдома. І нам потрібно в нових умовах вибудувати роботу так, щоб і адміністрація, і мерія працювали ефективно.

– Я не дарма запитала стосовно цих поїздок на свіжому повітрі і на велосипеді. Я розумію, що поїздка на велосипеді – це сам на сам, без нікого. Але, з іншого боку, багато людей, киян хочуть ходити, гуляти парками. Коли вас зустрінеш, завжди запитуєте: чи були ви в такому-то парку. Зараз в парк зась.

Нам потрібно залишатися вдома, щоб розірвати ланцюг передачі інфекції

– Дійсно зараз після зими всі кияни хочуть проводити більше часу на вулиці. На наступному тижні вже тепліша погода буде. Але тим не менше я не втомлююся звертатися до киян: нам потрібно почекати тиждень, два для того, щоб пройти цей такий час, коли розповсюдження вірусу може призвести до критичної ситуації. Нам потрібно залишатися вдома і розірвати цей ланцюг передачі інфекції. Ми бачимо позитивний приклад, в Китаї розповсюдження цієї хвороби майже немає і кількість хворих мінімізована.

– Київ оголосив карантин першим в країні, ще до появи перших інфікованих. Очевидно, ви вже аналізували, що було зроблено правильно, а де потрібно було діяти інакше?

– Я переконаний, що ми зробили правильні кроки. Місто Ухань – побратим міста Києва. Після трагедії в Ухані всі експерти казали, ця проблема може стати світовою (так воно і проходить, за тим сценарієм), тому ми запровадили жорсткі заходи обмеження пересування містом.

Обмеження пересування і закриття шкіл – в Україні були зроблені вчасно

Багато людей були незадоволені і нам потрібно було багато часу пояснювати. Після тих подій, які відбулися в Італії, багато людей вже дивляться на цю ситуацію по-іншому. Але тим не менше я можу сказати, що ці кроки – обмеження пересування, закриття шкіл та дитячих садків – були зроблені вчасно. І на сьогодні Україна займає останні місця (я сподіваюся, що так і залишиться) по розповсюдженню коронавірусу.

Хто такий Віталій Кличко?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Перші випадки коронавірусу в Україну були імпортовані

Перші випадки коронавірусу були імпортовані з інших країн. Нам потрібно було обмежити повітряне пересування між Києвом та іншими містами набагато швидше. Це була помилка. Але це не в компетенції міста Києва, це у компетенції Міністерства транспорту і інфраструктури.

– Чи обговорювали ви з міністром інфраструктури питання обсервації людей, які прибували так масово до України? Багато з них залишалися в Києві. Дехто залишається і зараз, до речі. Я розумію, що це не зовсім ваше питання, але воно лягає на плечі мерії, оскільки люди, які пішли з обсервації, частково «розсмокталися» по місту.

– Для нас було несподіванкою. І ми отримуємо інформацію вже постфактум, коли прилітає літак, коли вже люди приїжджають до міста. Я спілкувався з міністром інфраструктури Криклієм і попрохав: будь ласка, якщо таке відбувається, нас потрібно вводити в курс справ.

Для нас також було несподіванкою, що для всіх людей, які прийшли на обсервацію, був виділений готель «Козацький», який знаходиться на майдані Незалежності. Це центр міста. І питання багатьох було: це логічно чи ні, робити обсервацію в центрі міста, якщо там може бути вогнище захворювання? Готель «Козацький» – не є муніципальною власністю, це не власність міста. І з нами, на жаль, консультації не велися. Я після цього зателефонував. І мені пообіцяли, що про наступні кроки всі будуть інформувати нас.

У Києві для обсервації є місця в лікарнях, а не в готелях

Ми готові надати допомогу. У нас для обсервації є місця в лікарнях, а не в готелях. Наприклад, чорнобильська лікарня на Лісовому масиві, де є 200 ліжок, і всі умови для того, щоб люди були на обсервації.

Тобто я переконаний, що це брак комунікації. І звернувся до всіх міністрів: однозначно потрібно інформувати місто Київ щодо тих кроків, які робить держава. Я вдячний, що Кабмін прислуховується до наших порад. Багато речей, які ми пропонуємо, були вже зроблені керівництвом країни.

– Чи є у вас щільний контакт з новим прем’єр-міністром України паном Шмигалем?

– Так, ми постійно у контакті. І, як потрібно, ми звіряємо годинники, можна так сказати.

– Чи відбуваються якісь зустрічі на рівні глави держави?

– Однозначно. Ми провели вже два селектори в Офісі президента безпосередньо з президентом України, прем’єр-міністром, з ключовими міністрами, з міністром охорони здоров’я. Тобто координація зараз вже набагато краща, ніж була.

– Що заважало раніше? І хто допомагав у налагодженні цієї координації?

– Нас врешті-решт почули. І на сьогодні на всіх селекторах зараз є присутніми мери українських міст. Тому що, в першу чергу люди на місцях звертаються до мерів за допомогою. І ми всі, ті, хто в першу чергу бере удар, повинні вирішувати швидко ті виклики, які на сьогодні є. І в цьому напрямку вкрай важлива координація центральної влади та місцевого самоврядування.

– Ми ставили «нічний чат» з запитаннями до вас. Дехто дякує за те, що робите, а дехто, навпаки, незадоволений, багато хто пише про те, що це надзвичайно жорсткий карантин, в інших країнах такого немає. Наприклад, незадоволені тим, що зачинене метро. Запитують: коли воно запрацює?

Ми отримали велику папку рекомендацій від Уханю, що потрібно запроваджувати

– Ми робимо кроки виключно на базі експертів, тих людей, які є фахівцями - вірусологами. Ми отримали велику папку рекомендацій від міста Ухань, що нам потрібно запроваджувати.

Так, дійсно, це незручності. Так, дійсно, люди не можуть бути щасливими від того, що обмежений рух транспортом, що зупинилося метро. Перший раз за всю історію існування київського метро, воно зараз не працює. Але це вимушені кроки. Для того, щоб в нашому місті не сталася така ситуація, як в Іспанії, Італії, щоб не сталося так, як у Нью-Йорку, де колапс медичної системи, коли єдина допомога у цих каїнах, де медична допомога так розвинута, не можна порівнювати медичну систему цих країн з нашою українською, де одна рекомендація: залишайтеся вдома. І те, що на сьогодні в місті Києва трішки більше 160-и хворих (​розмова відбувалась ввечері четвергаред.) на коронавірус – це є також результатом того, що вчасно були зроблені заходи. Тому що здоров’я та життя людей є ключовим пріоритетом.

Якщо своїми непопулярними кроками я, як мер міста, зберіг життя людей – цього достатньо. Мені популярності вистачає у світі

Я розумію, що хтось каже, що можна було так робити чи інакше – будь ласка, але ми спираємося на досвід, і досвід цей дуже гіркий, трагічний. Подивіться, будь ласка, в день помирає по 700, 800, 900 людей в тих країнах, які проґавили і зверхньо поставилися до цієї проблеми! І можу також сказати таку річ тим критикам. 8 березня в Іспанії було тільки 600 хворих. Минуло три тижні – 85 тисяч! І якщо своїми непопулярними кроками, як мер міста я зберіг життя людей – цього буде достатньо. Мені популярності вистачає у всьому світі. Але я роблю все, що від мене залежить, для того, щоб місто далі працювало, для того, щоб кияни були здоровими і продовжували жити.

– Дехто вважає, що через те, що в Україні не так багато тестів ПЛР, тому і статистика дещо інша, ніж в інших країнах.

Лікарі ж говорять про те, що люди з симптомами коронавірусу, лежать в терапевтичних та в пульмонологічних відділеннях, і тести не показують, що в них є COVID-19, а при цьому клініка саме така. Як від цього убезпечитися? Наскільки хороші ці тести? І наскільки ці лікарі у цих лікарнях у терапевтичних відділеннях і пульмонологічних захищені?

– Тести показують від 70% до 90% вірогідність того, що людина хвора. Але якщо тест позитивний, однозначно йде повторне дослідження в лабораторії, де вірогідність вже 99%. Дійсно, тестів поки що не вистачає для того, щоб робити масове тестування. Кожна людина, яка має симптоми, звертається до лікаря, і тільки лікар може поставити діагноз, чи потрібно цю людину тестувати, чи ні.

Це ажіотаж, психоз, можна так назвати, що кожна людина навіть чхнула чи навіть підвищилася температура, то кожен думає, що це вже коронавірус. І тільки лікар може фахово сказати, чи потрібно цю людину направляти, чи є симптоми на перевірку на корона вірус.

Якщо у вас є симптоми, звертайтеся до лікарів

Дійсно зараз поширена конспірологія, що серед нас тисячі людей вже хворіють, і розповсюдження немає тільки тому, що їх не тестували. Прохання: якщо у вас є симптоми, то звертайтеся до фахівців, до лікарів.

– Наскільки ви довіряєте статистиці? Тому що є люди, які сумніваються в тому, що статистика, яку дають, правдива. До нас зверталися мешканці Святошинського району міста. Вони вважають, що там в одному лише мікрорайоні більше хворих (бачили, до кого приїздила швидка, у них чати), більше інфікованих, ніж свідчить статистика по району.

– Я ще раз хочу звернутися до кожного, хто нас зараз чує: спирайтеся, будь ласка, виключно на офіційну інформацію. Ми спираємося також на досвід інших країн. Ми спілкуємося з вірусологами не тільки України, а й інших країн, беремо поради. Кожного дня обмінюємося інформацією. І наше завдання – зробити все для того, аби розповсюдження цієї хвороби не відбулося.

Зараз розпочався коронавірусний психоз. Довіряйте людям, які мають фахову освіту, а не тому, що сусід чи бабуся сказала

Дійсно, зараз коронавірусний психоз почався. Будь ласка, не звертайте на це увагу. Довіряйте тим людям, які мають фахову освіту, а не тому, що сказав сусід, що щось там не те, що у нас пів будинку хворіє вже і так далі. Чуток достатньо багато. І на сьогодні в такій ситуації ці чутки падають на такий благодатний грунт розповсюдження. Спирайтеся виключно на офіційну інформацію!

– Владислав Проноза запитує: «Коли в Києві кожен бажаючий зможе зробити ПЛР-тест на коронавірус?».

– Тест на коронавірус потрібно зробити, якщо у вас є симптоми. Якщо людина себе почуває добре... Давайте будемо прямо говорити, для чого робити цей тест. Щоб бути впевненими, і щоб не було таких думок, що хвороби немає. На сьогодні весь світ, біля 9 мільярдів людей, думає, яким чином їм не захворіти на коронавірус.

Зараз я, спілкуючись з США, Німеччиною, Іспанією, Австрією, отримую інформацію, що нестача масок в розвинутих країнах, тому що всім одночасно стали потрібні маски, яких недостатньо. Зараз усім потрібні тести. Я звертався до мера Гамбургу, в якому я не чужа людина, майже 20 років я мешкав у Німеччині, з проханням отримати апарати штучної вентиляції легень. Мені мер Гамбургу каже: вибачте, будь ласка, у нас також велика потреба, ми чекаємо, ми замовили, у нас їх немає. На сьогодні потрібна велика кількість предметів медичного захисту, обладнання, тестів. Зараз великий попит.

– А скільки, до речі, зараз в Києві є апаратів штучної вентиляції легень?

У Києві апаратів штучної вентиляції легень – 380. Ще 17 замовлено

– На сьогодні апаратів штучної вентиляції легень у місті Києві більше, ніж в інших містах України – 380. Ще 17 замовлено, вже проплачено. Ми очікуємо надходження цих апаратів штучної вентиляції легень наступного тижня чи через тиждень. У нас в місті Києві 400 тисяч масок вже прийшло. Ми ще 300 тисяч мали. Тобто 700 тисяч. Замовили ще мільйон. Очікуємо поставок.

– Ваш радник Максим Бахматов писав в мережі «Фейсбук», що вони перевіряли 17-у лікарню, старі корпуси якої готуються про всяк випадок до того, щоб приймати хворих на коронавірус. Там перевіряли наявність ШВЛ. На жаль, з 24-ох, які є, виявилося, що не всі працюючі – шість взагалі не працює, а 10 не відповідають вимогам.

– Загальна кількість апаратів штучної вентиляції легень в місті Києві 440. Частина з них дійсно, потребує ремонту. На сьогодні в місті Києві 380 апаратів штучної вентиляції легень, які працюють. На всі інші замовлене обладнання, тому що кожен апарат – це механізм, їх потрібно обслуговувати.

Зараз розповсюджують інформацію, що все пропало, нічого не працює. Одна ситуація – статистика, зовсім інша – коли ти приходиш особисто... Якщо кажуть: в Олександрівській лікарні є віп-палати. Щоб нікого не слухати, я пішов в Олександрівську лікарню, нікого не попереджаючи, кажу: показуйте мені, будь ласка, де у нас віп-палати. Особисто перевірив всі поверхи інфекційного відділення. Нічого не знайшов. Навіть знайшов депутата Шахова, в якого умови були гірші, ніж там, де лежали студенти. У студентів палата була набагато більша.

У 9-й інфекційній лікарні був. Також особисто перевіряв. І всі медики, які там працюють, підтвердили, що достатньо і обладнання, і захисту, одягу, рукавичок, масок, респіраторів і так далі. Тобто запас є в сьогоднішніх умовах на 4 тижні. А якщо ситуація буде змінюватися і буде збільшуватися кількість хворих, то це може призвести до зовсім іншої ситуації, коли буде не вистачати. На сьогодні ситуація контрольована. Я не спираюся на якісь статичні дані. Я особисто перевіряю і говорю офіційно.

– Питання утилізації витратних матеріалів. Тобто лікарі мають маски, халати, фартухи і так далі, вони у цьому працюють. І все доволі часто треба міняти. Куди це потім дівають?

– Я можу сказати, що є багаторазові спеціальні захисні костюми. Що стосується масок, то також є спеціальні маски чи окуляри багаторазові. Все інше, те, що одноразове, є спеціальний протокол утилізації, для того, щоб не було розповсюдження інфекції. І можу заспокоїти всіх тих, хто думає, що десь, кудись це викидають на вулицю. Все дезінфікується і спалюється.

–Так само цікавить питання стічних вод. Медики миються, хворі на коронавірус миються. Як це опрацьовується, хлорується?

– У кожному відділенні є спеціальна каналізація, де спочатку, коли стічні води вже виходять у ключову каналізацію, ця вода повинна проходити дезінфекцію. Це речі, які прописані не сьогодні. Завжди так було. Тому що в інфекційні відділення можуть потрапити люди, які можуть заразити різними хворобами інших. Для того, щоб цього не відбувалося, є чіткий алгоритм, який прописаний роками.

– Є люди, які лікуються вдома. У них не надто висока температура, вони не потребують того, щоб знаходитися у стаціонарі під наглядом лікарів, але вони знаходяться на самоізоляції. Як з цим? Чи місто опрацьовувало питання більшого хлорування води чи ще чогось?

Транспорт у Києві дезінфікується двічі на день

– Ми робимо зараз всі протиінфекційні заходи в місті Києві, що стосується поливу вулиць, зупинки транспорту. Транспорт, який на сьогодні використовується у службовому напрямку, дезінфікується двічі на день. Кожна людина, яка знаходиться на самолікуванні, залишається вдома. Це люди, у яких немає тяжких симптомів. Вони знаходяться під наглядом лікарів. І кожен з лікарів дає алгоритм дій, що і як потрібно робити робити, щоб ця інфекція не заражала інших людей. Більше того, у кожного після цього проводять дезінфекцію у будинку чи у квартирі, де ця людина мешкала.

– Ви кілька днів тому говорили на одному з онлайн-брифінгів про те, що буде здійснюватися моніторинг того, як люди порушують питання самоізоляції, карантину. Яким чином відбуватиметься цей моніторинг?

Я знаю, що в деяких країнах QR–коди спеціальні. Наприклад, мерія Москви, до речі, пропонує користуватися тими кодами. У Варшаві, здається, колеги розказували, що там телефонують людині і просять вийти на балкон. Прилітає дрон, фотографує – значить, вона на місці, вдома.

– Дронів у нас немає. Ми поки що не запроваджували таку практику. Але ми користуємося практикою тією, що якщо людина приїжджає на обсервацію, у неї є спеціальний формуляр, який вона повинна заповнити, де вона зобов’язується 2 тижні знаходитися на самоізоляції. У будь-який момент, лікарі чи поліція можуть прийти і перевірити, чи людина знаходиться вдома, чи ні. Якщо людина відсутня і порушує підписаний договір самоізоляції, тоді йде штраф.

– Кажуть, що політик – людина, яка думає про наступні вибори, а державний діяч – це людина, яка думає про наступні покоління. Я не заглядаю зараз в наступне покоління, але заглядаю на післякарантинний період. Чи маєте ви якісь плани про те, як бізнес, місто буде виходити з цього карантину?

– Я починаю усміхатися. На цю тему ми дискутували. Тому що на минулій нараді я казав такі слова класика: не кожен може заглянути у завтрашній день. Але нам потрібно заглянути і бачити, яким чином ми будемо виходити з карантину, яким чином нам потрібно зробити алгоритм (ми зараз над цим працюємо), яким чином буде робитися поступове послаблення, яким чином ми далі будемо запускати транспорт, відкривати бізнес і повертатися до нормального життя. Ми над цим працюємо і пропрацьовується алгоритм. І обов’язково, коли зменшиться кількість захворювань, коли вона буде знижуватися, ми вже будемо пропонувати алгоритм дій далі, що потрібно робити.

– Але зараз люди втрачають гроші. Місто в принципі втрачає кожного дня, з ухваленням закону антикризового №3275. Там сума величезна – 1400 мільйонів на місяць. Так?

– Ви кажете про бюджет міста?

– Так. Втрати бюджету міста.

– Більше. Втрати 1 600 мільйонів. Ми порахували попередньо. Попередньо. Це не остання цифра.

– За рахунок чого ці гроші будуть повертатися в бюджет? Тому що далі виникне питання оплати всього, а їх не буде.

–До мене звертаються люди і кажуть: ви бачите, мій бізнес зараз закрився, дайте мені працювати, тому що я втрачаю гроші і так далі. А я ставлю запитання у відповідь: а скільки коштує твоє здоров’я, скільки коштує здоров’я твоїх мами чи тата, чи твоїх близьких? Тому що це не іграшки. Ми бачимо, що в деяких країнах відсоток людей, які помирають, до 10%. Кожен десятий! Зараз шалені цифри. У день помирає, я вже казав, 700, 800, 900 людей. І це не жарти. Це дуже серйозно. І тому, вибачте, ми будемо втрачати. Це вимушені кроки. Це непопулярні кроки. Це зупинка київська транспорту, це зупинка бізнесу. Але коли стоїть питання здоров’я та життя, то здоров’я і життя, без сумніву, є пріоритетом.

Так, дійсно, місто втрачає. Так, дійсно, на сьогодні не тільки Україна втрачає, а й всі країни зараз рахують збитки, які обраховуються трильйонами доларами тільки у США. Ніхто не може наперед прорахувати. І всі говорять зараз про велику фінансову кризу, найбільшу після Другої світової війни.

Перекинули на медичну галузь 894 мільйони – на зарплату медикам

Ми провели зараз засідання Київради, переглянули бюджет. Зараз перекинули на медичну галузь 894 мільйони. Це додаткові гроші на зарплату працівникам медичної сфери, особливо інфекційних відділень від 5 до 10 тисяч гривень додатково до зарплати. Вкрай важливо підтримати тих людей, які знаходяться на сьогодні на передовій. Це не перебільшення. Люди ризикують своїм здоров’ям, здоров’ям своїх рідних. І вони повинні отримувати нормальну зарплату. Не зважаючи на складні умови, ми зробили такі кроки, розуміючи, що повинні підтримувати наших медиків. Якщо ми втратимо наших медиків, я навіть не хочу говорити про наслідки.

Ми зараз переглядаємо бюджет у зовсім інших умовах. І немає сумнівів, що буде недовиконання бюджету, надходження в бюджет те, яке ми планували. Ми повинні жити вже в нових реаліях. Але тим не менше можу сказати, що місто не повинне зупинятися у своєму розвитку. І тому я дуже радий, що відкрилася частина розв’язки на Шулявському мосту, два з’їзди зроблено. Зараз зроблений з’їзд на вулиці Богатирській. Відкритий шлях, де були довгий час ремонтні роботи. Зараз продовжується будівництво Подільсько-Воскресенського мосту. Життя в місті не повинне зупинятися. І місто повинне далі жити.

– Що зі станціями метро, які будувалися, на Виноградар зокрема? Чи зупинене будівництво?

–Будівництво не зупинене. Воно попередньо профінансоване, роботи йдуть. І я зроблю, не зважаючи на складні умови, все для того, щоб вчасно метро відкрилося. Буде складна ситуація. Але моє завдання – щоб місто Київ розвивалося, не зважаючи на багато складних викликів, які на сьогодні є.

– Запитання від одного з дописувачів про те, коли відкриють станцію «Львівська брама»?

«Львівська брама» зроблена, але там є великі проблеми з тим, щоб зробити ескалатор

– Станція «Львівська брама» зроблена, але там є великі проблеми з тим, щоб зробити ескалатор. І це коштуватиме більше мільярда гривень. Тому що станція дуже глибокого залягання. Якщо зараз ми говоримо про те, чи відкрити нову станцію, чи зробили ескалатор, тому що одна станція – це приблизно 1,5-2 мільярда. І зараз кошти кинуті на те, щоб запустити метро на Троєщину, запустити метро на Виноградар. Але станція «Львівська брама», я переконаний, в найближчому майбутньому є пріоритетом для того, щоб також відкрити. Вона під землею є, нам потрібно тільки зробити ескалатор.

– Ви говорили про медиків. А ще – питання комунальних служб. Ми згадували про те, що комунальні служби мають працювати і проводити дезінфекцію в тих будинках, де виявлено коронавірус. Разом з тим деякі компанії, які працюють з мешканцями, кажуть, що оплата за комунальні послуги, за комірне зменшилася через коронавірус. У людей немає грошей, аби сплачувати. А далі, очевидно, буде ще гірше, тому що люди не зароблятимуть. Чи немає відтоку кадрів в комунальному господарстві?

Звернулися до Кабміну: зменшити ПДВ за комунальні послуги

– Ми звернулися до Кабміну: зменшити ПДВ плату за комунальні послуги, це зменшить вартість комунальних послуг. Дійсно зараз є провисання з оплатою комунальних послуг. Це можна зробити онлайн. Ми пропонуємо це.

Я ще раз можу сказати, що ця проблема коронавірусу – це не просто проблема, це ланцюг багатьох процесів, які є в місті. І нам потрібно далі вирішувати питання.

Дезінфекція робиться в усіх будинках. У Києві їх 11,5 тисяч

Хочу також зробити акцент на тому, що дезінфекція робиться не лише в тих будинках, де виявлені люди, які хворі на коронавірус, а у всіх будинках. Хочу ще раз нагадати, у Києві 11,5 тисяч будинків. 8 тисяч знаходиться в комунальній власності. У всіх тих будинках, які знаходяться в комунальній власності, ми контролюємо. І також звертаємося до будинків приватної власності, контролюємо, щоб обробіток ліфтів і громадського простору завжди відбувався.

– Запитання від Олега Федорова з твітера: «Чи є рішення стосовно оплати комунальних послуг таке, як відстрочка, компенсація, дотація саме на період карантину, оскільки не буде грошей у людей?».

– Ми зараз розглядаємо різні алгоритми, як зменшити навантаження на сплату комунальних послуг. Але скасувати оплату комунальних послуг ми не можемо, тому що це призведе взагалі до того, що послуги не будуть надаватись. Для кожного з нас вкрай важливо мати вдома воду, опалення, електрику. Сфера житлово-комунальних послуг також залежить від фінансування.

І я хочу звернутися до всіх. Вчасно сплачуйте за житлово-комунальні послуги, якщо ви їх хочете отримувати. Це перше. По-друге, ми однозначно зараз будемо знаходити механізм, щоб це відбувалося справедливо для того, щоб люди могли це робити.

– Запитує Наталя Діхтяренко: «Чи плануєте ви з відповідними фахівцями за час карантину розробити нову схему маршрутів громадського транспорту та запустити транспорт за новими маршрутами після карантину, щоб назавжди позбавити місто від маршруток, оскільки вони у скрутний час для міста самоліквідувалися?».

– Після карантину ми будемо запускати транспорт. Але на сьогодні ми не можемо відмовитися взагалі від маршруток, тому що вони перевозять достатньо велику кількість пасажирів.

Робимо все, щоб зараз витиснути маршрутки

Ми робимо все для того, щоб зараз «витиснути» маршрутки. Тому закуповуємо зараз 200 нових автобусів (за останні роки вже закупили 100 – ред.). Вони вже проплачені. І найближчим часом я буду готовий їх презентувати. Нами закуплено за останній час 63 нових, сучасних трамваї і 121 тролейбус. Тобто новим, сучасним транспортом з кондиціюванням, з низькою підлогою і з ціною меншою, ніж у маршрутках, ми зробимо все для того, щоб ці маршрутки витіснити з міста Києва. І це наше завдання. Просто заборонити – це легкий шлях, але тим не менше вони також виконують свою функцію. Наша стратегія – це громадський транспорт, сучасний, комфортний транспорт, який зможе витіснити і замінити ті маршрутки, які на сьогодні вже морально застаріли.

– Питання вимушених безхатьків. Тобто є безхатьки, до яких місто, так би мовити, звикло, а є такі, які з’явилися буквально під час карантину, оскільки люди працювали тут, жили в хостелах, зараз роботу втратили, а доїхати до своїх районних центрів десь далеко не можуть. Дехто живе на майдані Незалежності, їх звідти ганяють. Вони харчуються на майдані Незалежності, їх підгодовують волонтери. Як бути з ними?

– Я хочу на сьогодні подякувати фондам, які піклуються незахищеними верствами населення, також безхатьків годують.

На сьогодні зроблено в багатьох містах обмежене пересування. Ще раз наголошую: для того, щоб передача інфекції з одного міста в інше не відбувалася. Наш Центр соціального захисту працює. Вам потрібно зателефонувати 1551, звернутися з проханням, залишити свої контакти. Однозначно ми з вами зв’яжемося.

Президент запевнив, що будуть виплати для кожної людини, яка звернеться за допомогою

Але на сьогодні, давайте я буду говорити відверто, ми не можемо розвозити усіх по інших містах України для того, щоб вони приїхали додому. Я тільки що зустрічався з міністром соцзахисту України, обговорювали і з президентом України Володимиром Зеленським питання, що стосується підтримки людей, які на сьогодні залишилися без роботи, без грошей. Їм потрібно якимось чином виживати. Місто саме не впорається з цим. Це завдання на державному рівні. І мене запевнив і президент, і міністр соцполітики, що буде однозначно виплата для кожної людини, яка звернеться за допомогою для того, щоб пройти нам ці складні часи.

– До речі, скільки перепусток на користування громадським транспортом видало місто? Хизувався мер Дніпра Філатов, що вони 100 тисяч видали. Скільки у вас?

– Враховуючи те, що Київ удвічі більший за Дніпро, у місті Києві знаходиться багато державних установ, у Києві видано 250 тисяч перепусток, спецперепусток, перепусток для проїзду громадським транспортом. Щодня проїжджає близько 40 тисяч людей тим транспортом, який на сьогодні розвозить людей, які працюють на підприємствах життєзабезпечення міста.

– З вашої точки зору, цієї кількості громадського транспорту, достатньо чи ні?

– За вимогами, щоб люди не стояли і не було щільності, вистачає. Ми контролюємо. Якщо є додаткові сигнали чи потреба, ми готові випускати набагато більше транспорту. Але на сьогодні таких випадків, наскільки мені відомо, немає. Якщо є потреба, то ми збільшуємо кількість транспорту. Але на сьогодні тієї кількості комунального транспорту, який курсує дорогами столиці, вистачає.

– Одне дуже малоприємне запитання, але, на жаль, нікуди від цього не подінешся. Ви говорили про те, що є вже померлі від коронавірусу. Як вирішується питання поховання? Це спеціальні пакети, закриті труни, кремація?

– Є протокол лікарів для того, щоб розповсюдження інфекції не відбувалося. Стосовно цього протоколу церемонії поховання скасовані і прописана у цьому протоколі кремація.

– Ви просили брата чи він сам запропонував звернутися до людей з тим, щоб закликати їх залишатися вдома. До кого зверталися ще? І наскільки це дієво?

– Він зараз знаходиться в Маямі у США зі своєю донькою. І розказує мені про жорсткі правила пересування. Навіть виходити на вулицю заборонено! Там зараз досить спекотно, всі пляжі порожні, нікому не дозволяють виходити. Всі знаходяться вдома. І навіть в Маямі, на островах, підняті мости і пересування по місту також вкрай обмежене.

Більше того, один з найбільших епідеміологічних інститутів США, який знаходиться також у Флориді, Володя був там і казав, що лікарі скаржаться на те, що навіть в університеті, який займається медичними проблемами, зараз також не вистачає респіраторів. Тобто ця проблема великого попиту стосується не тільки Києва, України. Це стосується всього світу. Одночасно всім стали потрібні маски захисні, респіратори..

Я звернувся до нього з проханням підтримати і звернутися до своїх фанів, до людей, для яких він є авторитетом, з проханням дотримуватися заходів, які існують і прописані, на жаль, кров’ю десятків тисяч померлих по всьому світу від коронавірусу. Це вкрай важливо. І я йому хочу подякувати за це.

– Якщо подумати знову ж таки про майбутнє, як ви оцінюєте, як швидко закінчиться карантин?

– Я сподіваюся, що швидко. Сподіваюся.

У Києві можемо через 2 тижні побороти інфекцію, але це залежить від кожного з нас

Що стосується обмеження карантину в місті Києві, ми можемо через 2 тижні побороти цю інфекцію, але це залежить від кожного з нас. Нам потрібно зробити все для того, щоб цей ланцюг передачі інфекції від людини до людини обірвався.

Ми пройдемо цей непростий виклик хвороби. Нам потрібно пройти виклик фінансових випробувань для кожного, для бюджету і міста, і кожної родини. Але, якщо ми будемо відповідально ставитися до кожного кроку, до порад і до всіх дій, ми зможемо це подолати. Я переконаний в цьому.

ПОВНІСТЮ РОЗМОВА З ВІТАЛІЄМ КЛИЧКОМ У ВІДЕОВАРІАНТІ ІНТЕРВ’​Ю

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG