Доступність посилання

ТОП новини

«Кредит МВФ Україні не допоможе», «Сорос звільнив Вакарчука»: ключові антизахідні наративи минулого тижня


(Рубрика «Точка зору»)

«Інтерньюз-Україна» і UkraineWorld.org

ГО «Інтерньюз-Україна» та UkraineWorld.org відстежують антизахідні наративи в Україні, які спрямовані на підрив довіри до демократії та інтеграції України до ЄС і НАТО, й публікують регулярні щотижневі та щомісячні звіти, а також висвітлюють конкретні меседжі, щойно вони з'являються.

Із 8 по 15 червня в інформаційному просторі України найбільш поширеними були такі антизахідні наративи:

  • Україна продала все заради кредиту МВФ, але він не врятує її економіку;
  • глобалісти, яких очолює Сорос, звільнили Вакарчука і тепер шукають йому заміну;
  • глобалісти організували істерію навколо коронавірусу та протести у США.

Розгляньмо ці наративи детальніше.

«Кредит МВФ Україні не допоможе»

Минулого тижня Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду у розмірі 2,1 мільярда доларів. Антизахідні діячі, які тривалий час поширювали меседжі проти МВФ, відреагували на це твердженням, що цей кредит не врятує Україну від економічної кризи.

Наталія Королевська, народна депутатка від проросійської «Опозиційної платформи – За життя», заявила, що в обмін на 5 мільярдів доларів у рамках програми очікування (stand-by) з МВФ «Зе-команда» согласилась устроить распродажу украинской земли, заморозить пенсии». Також, за словами Королевської, український уряд перевів контроль над енергетичною, банківською, судовою, митною та податковою сферами «во внешнее управление». «Такой подход власти называется – продать все, но остаться бедными», – наголосила Королевська.

Анонімний Telegram-канал «Соросята» писав, що «трудно опровергнуть факт такой себе гибридной оккупации Украины частным фондом [МВФ]». «Когда тебе дают в ДОЛГ деньги, выставляя жёсткие, практически геноцидные условия, это не помощь, это скорее всего кабала», – йдеться у дописі на каналі.

Юлія Тимошенко, лідерка партії «Батьківщина», в ефірі «Україна 24» заявила, що позика, отримана від МВФ, – «це ковток фінансового наркотику». «Сьогодні й без того кожна третя гривня йде не на пенсії, не на зарплати, а на повернення боргів. Тому президентові та прем’єру не про це потрібно було з МВФ говорити. У нас була можливість близько трьох мільярдів доларів взяти по ставці удвічі нижче та без будь-яких умов. Але через те, що люди, які очолюють країну, навіть не знають про це – така можливість була втрачена», – заявила Тимошенко.

У коментарі каналу «112 Україна» політичний коментатор Тарас Загородній стверджував, що Україна повинна зосередитися на власній економіці. «Умови, які висуває МВФ, в дійсності кабальні для України і де-факто зарубіжні країни викачують значно більше ресурсів з нашої країни за рахунок тих же самих державних закупівель, за рахунок зниження імпортних мит, за рахунок заходу на наш ринок інших виробників. Тому втрати [через співпрацю із Заходом] значно більші [ніж позика МВФ]», – пояснив Загородній.

«Сорос звільнив Вакарчука»

У квітні ми помітили наратив про те, що Джордж Сорос шукає заміну партії «Голос». Ця розповідь відродилась минулого тижня, адже лідер «Голосу» Святослав Вакарчук оголосив, що він складає свій депутатський мандат.

Ірина Паламар, голова Української асоціації тваринників, блогерка та часта гостя телеканалів, які асоціюють з Медведчуком, заявила під час ток-шоу на каналі «ZIK», що «Вакарчук не справляется с поставленными задачами западных структур», і тому його звільнили. Паламар заявила, що «глобалисты с Соросом во главе контролируют «Голос» и критическое большинство депутатов из «Слуги народа», а їх кінцевою метою є «достать все ресурсы [з України]».

Олександр Лазарєв, політичний коментатор, підкреслив у ефірі «ZIK» що Вакарчук подав у відставку, тому що він і його партія фактично виконали своє завдання – вони «открыли двери для грабежа України». «Голос», как и подобает голосу Сороса, проголосовал за дерибан земли и антибанковский закон», – заявив Лазарєв.

Дмитро Співак, політик і коментатор, стверджував в ефірі «112 Україна», що Вакарчука обрав лідером «Голосу» сам Джордж Сорос і доручив Віктору Пінчуку реалізувати цей план, але Вакарчук не впорався. «Соросята не остановятся. Им нужен новый лидер. По моей информации, готовят Сенцова», – зауважив Співак.

«Захід організував істерію навколо коронавірусу»

Раніше ми помітили розповідь про те, що Захід якимось чином відповідальний за пандемію коронавірусу. Цей наратив відродився минулого тижня у зв'язку з протестами в США.

Ірина Паламар, голова Української асоціації тваринників, висловила надію, що «цветные революции в США будут подавлены», оскільки всі ці події є ні що інше, як «проделки Сороса и других глобалистов, которые кошмарят весь мир». Паламар також нагадала, що «эти глобалисты создали истерию вокруг коронавируса». «Все мировые СМИ включились и всех отправили домой, в карантин, в маски одели. [...] Мы ждем, когда все-таки победит Трамп и эти цветные революции, и это коронабесие», – сказала Паламар.

Дмитро Співак, політик і коментатор, поцікавився в ефірі каналу «ZIK», чому епідемічна ситуація в США не погіршилася через протести. «На улицы городов США вышли миллионы людей – без масок, без необходимого расстояния, без вообще каких-либо защитных вещей. Если идти логически, то пандемия должна была просто захлестнуть Соединенные Штаты Америки, о чем вам скажет логически любой врач. А здесь я ставлю три точки – ничего этого не произошло. Более того, тенденция заболеваемости, по крайней мере – официальные цифры, о которых мы можем сами судить, пошла в другую сторону [Співак тут маніпулює, адже у США немає зменшення кількості зареєстрованих випадків коронавірусу]», – заявив Співак.

ПРИМІТКА. ЧОМУ МИ РОБИМО ЦЕ ДОСЛІДЖЕННЯ​

За останні роки, особливо після минулорічних виборів, антизахідні та антидемократичні наративи дедалі більше ширяться в українському інформаційному просторі. Вони спрямовані на підрив довіри до демократії та створення страшного образу «Заходу» («Європи», «Америки», «Сороса», «МВФ»), який намагається знищити суверенітет України. Такі наративи, як правило, поширюють російські та проросійські інформаційні джерела. Однак тепер до них приєднуються все більш помітні «реваншистські» політики епохи експрезидента Віктора Януковича (Андрій Портнов, Олена Лукаш тощо); сили, близькі до олігарха Ігора Коломойського та навіть експрем'єрки Юлії Тимошенко.

ГО «Інтерньюз-Україна» та UkraineWorld.org у співпраці з SemanticForce and Looqme здійснюють моніторинг таких наративів. Ми публікуємо регулярні щотижневі та щомісячні звіти, а також оперативно висвітлюємо конкретні меседжі, щойно вони з'являються.

Матеріал ГО «Інтерньюз-Україна» і UkraineWorld.org

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG