Доступність посилання

ТОП новини

«Лінію Вагнера» на Донбасі вже можна побачити на супутникових знімках: де саме


Один із перших знімків «Лінії Вагнера» на Донбасі, жовтень 2022 року
Один із перших знімків «Лінії Вагнера» на Донбасі, жовтень 2022 року

На знімках, зроблених супутниками європейської системи Sentinel, можна побачити лінію оборони, яку російські окупанти будують на захопленій частині Донбасу. Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) проаналізували їх та порівняли з більш ранніми зображеннями цих територій.

Наприкінці січня цього року Бреді Африк з Американського інституту підприємництва оприлюднив карту визначених місць побудови фортифікацій, які створює Росія на окупованій частині України.

Якщо за супутниковими знімками Sentinel простежити окремі координати траншей та оборонних споруд, наведених Африком, можна побачити, що на окупованій частині Донбасу вони зливаються у чітку суцільну лінію.

На старіших зображеннях сервісів супутникових карт Google Maps, Bing, а також російського Яндекс Карти, лінія відсутня. Сервіси подають знімки території України максимум станом на початок або ж середину 2022 року – відтоді вони не оновлювались. Багато локацій востаннє були зняті ще до повномасштабного вторгнення РФ.

На одній і тій самій ділянці місцевості лінія проглядається лише на одному з відкритих сервісів перегляду супутникових знімків місцевості (виділено червоним)
На одній і тій самій ділянці місцевості лінія проглядається лише на одному з відкритих сервісів перегляду супутникових знімків місцевості (виділено червоним)

Ось приклад супутникового знімку Sentinel, що був зроблений біля Сватівського водосховища на північний схід від окупованого Сватового.

На багатьох ділянках лінію окопів та траншей добре видно на супутникових знімках Sentinel
На багатьох ділянках лінію окопів та траншей добре видно на супутникових знімках Sentinel

Ось вона ж на схід від села Аношкіне Луганської області. Від попередньої точки біля Сватового – сюди 44 кілометри навпростець.

А це вже далеко на південь від Сватового – 82 кілометри прямо на захід від Вікторівки, на адмінкордоні між Донецькою та Луганською областями.

Не скрізь можна визначити, чи лінія траншей безперервна, але можна простежити її на ділянці від російсько-українського кордону біля Троїцького в Луганській області до Воздвиженки неподалік Світлодарська на Донеччині.

Із цих супутникових знімків можна зробити висновок, що це та сама оборонна лінія, яку у ЗМІ ще називають «лінією Вагнера» або «лінією Пригожина», оскільки займається її зведенням засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. Перші згадки про фортифікації з’явилися у жовтні – російські медіа тоді досить активно це висвітлювали.

Призначення «лінії Вагнера» на окупованому сході України – стримати можливий наступ ЗСУ з ціллю звільнення територій.

На півночі «лінія Вагнера» переходить у лінію нових оборонних споруд на території вже Російської Федерації, у прикордонних з Україною Бєлгородській та Курській областях. Навіть самі росіяни називають її «засечной чертой». Почали будувати її ще на початку осені 2022 року на тлі невдач на фронтах в Україні, певно, побоюючись наступу українських військ на територію РФ.

На півдні за «лінією Вагнера» розташована Донецько-Горлівська агломерація та лінія фронту, що зберегла свої обриси практично незмінними від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Масштаби будівництва, про які розповідали розвідки та західні ЗМІ – дійсно вражають. Але мова йде, швидше, про протяжність «лінії Вагнера» на сотні кілометрів. А от її ефективність викликає питання, бо являє вона собою лише траншею в одну смугу за відсутності інших фортифікацій.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

XS
SM
MD
LG