Доступність посилання

ТОП новини

Кучма боїться неправедного суду


Київ – Екс-Президент України Леонід Кучма заявляє, що готовий заприсягтися, що не віддавав злочинного наказу вбивати журналіста Георгія Гонгадзе. Про це він заявив сьогодні після чергового допиту у Генеральній прокуратурі. Тим часом Віктор Янукович називає цілком природним порушення кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми. На його думку, у правовій державі потрібно нарешті дати відповідь на те, що вже багато років всім відомо.

«Я ще раз, і скільки разів завгодно, готовий заприсягтися і на Конституції, і на Біблії, що я такого злочинного наказу (убити журналіста Гонгадзе – ред.) не давав і не міг, по суті, дати. Не міг! Ось головна відповідь на той допит, який сьогодні відбувався за обвинуваченням», – сказав Леонід Кучма сьогодні після відвідування Генпрокуратури.

Він також заявив, що плівки колишнього офіцера Управління державної охорони України майора Миколи Мельниченка сфальсифіковані і що він побоюється фальсифікації правосуддя.

«Найголовніше сьогодні, у моєму розумінні, щоб не було бажання сфальсифікувати правосуддя», – заявив колишній Президент. При цьому він наголосив, що слідство «хоч і тверде, але підхід нормальний».

Кучма запевнив, що останнім часом не телефонував нинішньому главі держави Вікторові Януковичу. «У мене ніколи у першого не було ініціативи зателефонувати. І не буде ніколи», – сказав Кучма.

Водночас на запитання журналістів, чи чув він слова Януковича про те, що його справа є не політичною, а порушена для встановлення істини, Кучма відповів: «Я б на місці Президента так само один до одного говорив».

Водночас на уточнююче запитання, чи довіряє він словам Януковича, екс-Президент зазначив, що йому хотілося б вірити, «що правосуддя хоче дійти істини. А якщо ні, то ні».

Наступний допит Кучми у ГПУ має відбутися у середу, 30 березня. На цей день попередньо запланована і його очна ставка із екс-охоронцем майором Мельниченком.

Янукович: «Досить спати на снодійних таблетках»

Віктор Янукович, перебуваючи із офіційним візитом у Сингапурі, уперше прокоментував факт порушення карної справи проти екс-Президента Кучми. Він, зокрема, зазначив, що у правовій державі потрібно нарешті дати відповідь на те, що вже багато років всім відомо.

Відтак Янукович називає цілком природним порушення кримінальної справи стосовно Кучми. За його словами, «треба набратись терпіння і культури певної суспільству, щоб не робити ніяких сенсацій, – є процедура, яку необхідно пройти».

Президент зауважив, що для фахівців, юристів нічого дивного у цьому процесі немає. «До речі, як і немає ніяких свіжих новин в цій справі. Тобто вони всі давно відомі, тільки зараз вони складаються у певний процес, який вже іде на завершення і треба отримати відповідь», – сказав Янукович. Він зауважив, що багато років держава не давала відповіді на це запитання, і потрібно це зробити зараз.

Водночас глава держави відкинув тезу, що в цьому процесі є політична складова. «Плітки, що цей процес перетворюється на сучасний політичний процес, я скажу, це тільки плітки», – запевнив Янукович.

«Безумовно, неприємно Леонідові Даниловичу, йому, як кажуть, не позаздриш, але треба завершувати, врешті-решт, колись. І досить спати на снодійних пігулках: треба колись жити. А для цього необхідно дати відповідь на це питання – і закінчити», – сказав Президент.

При цьому він наголосив, що в даному випадку відповідь може дати лише суд, і в правовій державі ніхто не може звинувачувати людей без рішення суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG