Доступність посилання

ТОП новини

Заліснення України: дві сторони медалі


Київ – Державне агентство лісового господарства планує у найближчі роки створити нові ліси на площі понад 2 мільйони гектарів. Більшість із них буде висаджено у центральних та південних – степових – районах України. Таку стратегію збільшення лісів в Україні незалежні експерти вважають неприйнятною. Між тим окремі землевласники заявляють, що влада забороняє їм садити ліс на своїй території.

2011 рік Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародним роком лісів. Цього року Україна планує висадити 56 тисяч гектарів лісу, повідомив у четвер голова Державного агентства лісового господарства Віктор Сівець. За його словами, паралельно уряд споруджуватиме спеціальні дороги для обслуговування і використання лісу і проведе вирубку всихаючих ділянок смерекових лісів у Карпатах, які будуть замінюватися більш стійкими до хвороб буковими лісами.

Із двох мільйонів гектарів лісу, які Держлісагенція планує закласти у найближчі роки, більша частина з’явиться у центральних та південних степових регіонах, обіцяє Віктор Сівець.

«Садити ліси у степових зонах необхідно, оскільки доведено, що це перешкоджає ерозії та збільшує родючість ґрунтів. Клімат стає більш суворим, але змінюються і технології садіння, використовуються вологонакопичувачі. Спочатку робляться проекти заліснення та вся документація. Чи будуть ліси займати ділянки цілинного степу? Ми будемо розбиратися у кожному конкретному випадку», – зауважив голова Державного агентства лісового господарства.

Віктор Сівець також запевнив, що зараз розробляється законодавчий механізм, який дасть можливість висаджувати ліси переважно на колишніх сільськогосподарських землях, які виснажилися чи зазнали ерозії.

Краще гарний степ, ніж поганий ліс – екологи

Утім, представники незалежних природоохоронних організацій вважають таку концепцію розвитку лісівництва небезпечною для довкілля. Таку думку озвучив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Понад 92% території українського степу – сільськогосподарські землі, і саджати ліс там практично ніде. Єдиний механізм, який існує – це виділення під ліс степових ділянок, які в земельній документації відносять до еродованих земель. Хоча степ є найменш збереженим, а отже – найбільш цінним ландшафтом України», – говорить еколог.

Олексій Василюк нагадує і про те, що лише третина лісів, висаджених на півдні України, виживають. При цьому він навів приклад Луганської області, де, за фотографіями з космосу, значна частина штучних насаджень засохла та вигоріла.

Фермер хоче посадити ліс, але бюрократія – проти

Водночас приватні землевласники, які мають ділянки у лісовій кліматичній зоні, стикаються із забороною висаджувати ліс.

Фермер із Київщини Микола Смоля розповів: «Половина моєї ділянки заболочена, непридатна до сільського господарства. Я спробував садити там ліс – мене почали штрафувати. Спробував узаконити лісову ділянку – всі міністерства та відомства відповідають, що закон дозволяє фермерові саджати ліс (стаття сьома закону «Про фермерське господарство»), але практичного механізму для цього не існує».

Держлісагенція відстоює ідею збільшення лісів в Україні, однак реальні дії в цьому напрямку часто мають іншу приховану мету, свідчить експерт-дорадник з аграрних та лісових питань Павло Попович.

«Аграрії, які мають бажання садити ліс та користуватися ним, позбавлені такої можливості, – каже він. – Натомість ті місця, де проходять весняні акції висадження лісу, за деякий час виводять з лісового фонду і віддають під забудову. Заможні люди будують свої котеджі у спеціально створеній лісовій зоні, від чого така нерухомість стає більш коштовною».

Програма відтворення лісів в Україні на 2011 рік передбачає, що молоді ліси зашумлять у Поліссі на 15 тисячах гектарів, у Карпатах на 8 тисячах – переважно на місцях попередніх вирубок. Тоді як у Степу та Лісостепу посадять 32,5 тисяч гектарів молодого лісу, більше від половини з якого – на новому місці.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG