Доступність посилання

ТОП новини

Хто «вирощує» ціни на бензин і знижує його якість


Київ – Бензин і дизельне пальне в Україні дорожчатимуть до травня, а подешевшають не раніше осені – такої думки дотримуються провідні українські експерти, які сьогодні обговорювали проблему за круглим столом у Києві. Зі свого боку, представники Антимонопольного комітету та Держспоживстандарту відзначають нечесні дії гравців ринку та обіцяють жорсткі санкції. Кому ж вигідне дорожчання пального?

Події в Лівії стали радше інформаційно-психологічним приводом для подорожчання нафтопродуктів в Україні, вважає заступник директора центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Нереально високі ціни за умови надлишку нафти викликані тим, що котирування на ринку відірвані від реальності. Менше семи відсотків від усіх угод із продажу нафти завершуються поставкою. Крім того, рекомендована ціна на бензин в Україні на дві третини складається зі спекулятивних котирувань (середньоєвропейської ціни), майже третина – це податки, і десять – так звана брудна маржа, – пояснює експерт. – Чим вищі ціни, тим більше уряд збере податків. Отже, держава штучно імпортувала світову інфляцію, і ціни на нафтопродукти в Україні здебільшого спекулятивні».

Геннадій Рябцев нагадує, що невдалі спроби урядового регулювання ринку пального вже були у 2004 році, коли ціни на нього зросли на 40 відсотків.

На ціну впливає посівна і недооціненість ринку

Під іншим кутом зору дивляться на причини подорожчання паливно-мастильних матеріалів основні його споживачі в Україні – аграрії. Зокрема, заступник Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Стрижак переконаний, що подорожчання бензину є сезонним, і основна його причина – старт посівної кампанії.

Експертно-аналітична група, як визначає ціновий коридор в Україні, складається з представників ринку автомобільного пального, а відтак її рішення не є обов’язковими, вважає аналітик Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. Відтак формально її діяльність можна вважати санкціонованою владою картельною змовою, через яку ціни в Україні занижуються, каже він.

«Ринок є недооціненим. Ще одне підтвердження цього – ціни в Україні дещо відстають від європейських, а відтак мають потенціал для стрімкого зростання у квітні-травні. Окрім того, ми спостерігаємо, що Україна майже не закуповує 95-го бензину, натомість багато 92-го. Схоже, його продають як 95-й, і під виглядом бензину на ринок потрапляють коксохімічні та інші сурогати. За лаштунками ринку відбуваються зниження якості та нечесна конкуренція», – говорить аналітик.

На регулюванні ринку заробить провладний бізнес?

Частина представників ринку пального, зокрема, президент «Асоціації операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук, висловлюють переконання, що ціновий коридор та інші кроки влади з регулювання цін на бензин та дизпаливо мають відчутну корупційну складову.

Народний депутат-бютівець Михайло Волинець називає конкретних осіб, зацікавлених, на його думку, в нинішній ситуації на ринку. «Автозаправні мережі до весни зробили запас пального і тепер роблять, що хочуть. Це люди, тісно пов’язані із владою, й тому вона не втручається і дає їм можливість заробити. Зі свого боку, влада відклала запровадження європейських стандартів якості, давши змогу певним трейдерам продавати неякісний бензин за стандартами «Євро-2». Отже, до 2012 року ні копійки не буде вкладено у модернізацію, а це вигідно таким особам, як Коломойський і Фірташ», – зазначив депутат-опозиціонер.

Кожен третій літр – не бензин

Моніторинг Держспоживстандарту показав, що до третини автомобільного пального не відповідають навіть чинним стандартам якості, заявила заступник керівника відомства Владислава Хижняк. Вона запевнила, що вже влітку Держспоживстандарт матиме пересувні лабораторії, які дають змогу швидко виявляти і притягувати до відповідальності тих, хто продає неякісне пальне за завищеною ціною.

Відповідальність тих, хто вдається до нечесної конкуренції, буде більш суворою, штрафи становитимуть не менше ніж 5 відсотків від їхньої виручки, повідомив сьогодні заступник голови Антимонопольного комітету Юрій Кравченко.

«В Україні є резерв – видобуток та переробка нафти. Глибина її переробки на наших НПЗ не більша за 60%, тоді як на заході – 96%, – каже Кравченко. – Зайшла дорога нафта – виробництво бензину стало збитковим. Потрібне або ввізне мито, або подорожчання, і в підсумку платить споживач. Єдиний вихід – системна програма модернізації, яку мають ініціювати не так влада, як власники бізнесу».

Аналітики прогнозують, що через подорожчання бензину українці почнуть масово переходити на більш дешеві сорти бензину та скраплений газ. Попри це, окремі соцопитування свідчать, що дві третини водіїв згодні купувати високоякісний бензин, навіть якщо він подорожчає більш ніж на півтори гривні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG