Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

Прага, 5 березня 2001 року

Влада Грузії має намір створити комісію для вивчення фактів порушення прав людини, котрі наведені у цьогорічній доповіді Держдепартаменту США. Президент Грузії Едуард Шеварднадзе, коментуючи цьогорічну доповідь Держдепартаменту США про становище з правами людини у світі, заявив, що деякі наведені факти про порушення прав людини в Грузії містять низку неточностей. За словами Президента Грузії, це обумовлено тенденційністю місцевих першоджерел.

Разом з тим, Едуард Шеварднадзе зауважив, що багато чого у доповіді «розцінено абсолютно правильно і справедливо». А саму доповідь Держдепартаменту США Президент Грузії назвав «дружньою, доброзичливою порадою та вказівкою на недоліки». Едуард Шеварнадзе повідомив, що буде створено спеціальну комісію для вивчення усіх фактів, наведених у доповіді зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів.

Під час поліцейської операції у Боснії звільнено 177 жінок-іноземок, яких примушували займатися проституцією.

У перебігу лише однієї ночі в Боснії і Герцоговині звільнено 177 жінок із Румунії, Молдови, Росії та України, яких примушували займатися проституцією. Про це у неділю повідомив керівник місії ООН у Боснії і Герцоговині Жак-Пол Клейн.

Під час поліцейської операції, за участі міжнародних Сил зі стабілізації у цьому ре_іоні, заарештовано 223 особи, яких підозрюють у тому, що вони примушували жінок-іноземок займатися проституцією. Здебільшого, це власники 38 публічних будинків та нічних клубів.

За словами керівника місії ООН Жак-Пол Клейна, звільнених жінок найближчим часом відправлять на батьківщину.

Російські правозахисники звернулися до суду, аби скасувати нещовно легалізовану практику анонімних доносів до правоохоронних органів.

Загальноросійський громадський рух «За права людини» звернувся до Верховного суду Російської Федерації з позовом до ФСБ та Міністерства Юстиції. Правозахисники вимагають скасувати легалізацію практики анонімних доносів, запроваджену «Інструкцією про порядок розгляду пропозицій, заяв та скарг громадян», яку місяць тому затвердило ФСБ і зареєстрував Мінюст.

Російські правозахисники керуються тим, що практика анонімних доносів суперечить діючому кримінальному кодексу. А їхні побоювання базуються на тому, що анонімні доноси можуть перетворити будь-яку особу, котра має недоброзичливців – у підозрюваного. Окрім цього правозахисники побоюються, що силові відомства самі можуть інсценувати, нібито, «анонімний донос» на ту чи іншу особу, аби взяти її під свій контроль. А тут вже йдеться про підслуховування, перегляд пошти, проникнення до житла, так зване «копання» у приватному житті, тощо.

Якщо у Росії легалізована практика анонімних доносів не буде скасована, зауважують оглядачі, то як і за радянських часів, вона може набрати масового характеру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG