Доступність посилання

ТОП новини

Цілком ймовірно, що впродовж наступних тижнів буде розпочато виплату компенсацій колишнім підневільним третього рейху


Цілком ймовірно, що впродовж наступних тижнів буде розпочато виплату компенсацій колишнім підневільним третього рейху

Берлін, 23 травня 2001 - «Нарешті після тривалих та складних дискусій ми можемо констатувати наявність правових ґарантій для німецьких підприємств», - заявив голова Бундестагу Вольфґанг Тірзе. Рішення німецького парламенту стане останньою формальністю, яку буде виконано, аби почати виплати компенсацій колишнім невільникам третього рейху. Напередодні ініціативна група німецької економіки заявила, що вважає рівень правових ґарантій США достатнім. Такого висновку дійшли засновники фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» тоді, як у США було відхилено всі найважливіші майнові претензії колишніх невільників до німецьких концернів та банків.

Канцлер Німеччини Ґергард Шредер з полегшенням та задоволенням відреагував на заяву ініціативної групи німецької економіки. Глава уряду ФРН висловив переконання, що у питанні виплат компенсацій колишнім підневільним робітникам жодних затримок більше не буде. Як повідомив голова парламентської фракції соціал-демократів Петер Штруґ, вже наступного тижня Бундестаг має намір розглянути питання про визначення рівня правових ґарантій. Як заявив експерт з правових питань парламентської фракції зелених Фольк Ербек, тепер представники німецької політики та економіки на знак примирення можуть подати руку колишнім невільникам.

Незважаючи на те, що в справі виплати компенсацій вдалось усунути останню перешкоду, гіркий присмак все ж таки лишився. Як сказав адвокат Міхаель Вітьє, ніхто не забуде, як безтактно німецькі концерни і через п’ять десятиліть після голокосту повелися з колишніми рабами третього рейху. За даними представника федерального інформаційного центру для жертв нацизму Лотора Еверса, з часу ухвалення Бундестагом закону про створення компенсаційного фонду померло близько 50 тисяч колишніх підневільних робітників. У розмові для німецького радіо він закликав ухвалити рішення про продовження терміну подання документів на виплати компенсацій.

Нагадаю, що колишні остарбайтери в Україні можуть подавати заяви на виплату компенсацій до 11 серпня. До того ж, як наголосив представник федерального інфомаційного центру для жертв нацизму Лотор Еверс, згідно з німецьким законодавством, для подання заяви на виплату компенсацій не потрібно мати доказів про залучення до примусової праці. Сьогодні в світі є близько півтора мільйони осіб, які можуть претендувати на виплати з компенсаційного фонду, бюджет якого становить 10 мільярдів марок. Фонд було наповнено коштом державних інституцій та внесків німецьких концернів. Кожна сторона взяла на себе внесення половини суми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG