Доступність посилання

ТОП новини

Соціологогічні опитування засвідчують тотальну кризу довіри у суспільстві, яка виливається не в активних акціях протесту, а у настрої: "А пішли ви..."


Соціологогічні опитування засвідчують тотальну кризу довіри у суспільстві, яка виливається не в активних акціях протесту, а у настрої: ''А пішли ви...''

Київ, 30 травня 2001 - Шість з половиною місяців, які минули зі зникнення Георгія Гонгадзе і початку гучного суспільного скандалу, пов'язаного із "справою Гонгадзе", стали часом безпрецедентного падіння рівня довіри українських громадян до більшості владних інститутів і лідерів країни. Моніторингові всеукраїнські опитування Фонду "Демократичні ініціативи" і фірми "Социс" дають змогу наочно відстежити параметри цього падіння.

Рекордсменом тут є, безумовно, Леонід Кучма, рівень довіри до якого з початку "справи Гонгадзе" упав удвічі. У травні Леоніду Кучмі цілком довіряли тільки 9% опитаних, зовсім не довіряли - 55%. З-поміж державних інститутів, причетних до цієї справи, певне реноме, вдається зберегти хіба що Службі безпеки, безпосередньо не заангажованій у розслідування зникнення Гонгадзе - їй цілком довіряє приблизно стільки ж, скільки повністю не довіряє - трохи більше, ніж 20% українських; громадян.

А от прокуратура і, особливо, органи внутрішніх справ, чиї керівники постійно виступають із суперечливими твердженнями щодо "справи Гонгадзе", опинилися поза межами більш-менш прихильного ставлення.

Довіряють їм по 14% опитаних, зовсім не довіряють - 32% -прокуратурі, 46% - органам внутрішніх справ. Не в кращій ситуації і суд: цілком довіряє йому 15%, зовсім не довіряє - 34%. Власне, постраждали й засоби масової інформації - "четверта влада", яка, втім, за умов тиску з боку найголовнішої влади нормально виконувати свої функції не може. Торік рівень довіри до українських мас-медіа ненабагато відставав від рівня довіри до Церкви; тепер же 55% громадян настільки ж довіряють вітчизняним мас-медіа, настільки й: ні.

Отож соціологогічні опитування засвідчують тотальну кризу довіри у суспільстві; поки що ця криза виливається здебільшого не в активних акціях протесту, а у настрої: "А пішли ви..." Що буде завтра - це навряд чи можна достеменно спрогнозувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG