Доступність посилання

ТОП новини

Угорський закон про етнічні громади


Угорський закон про етнічні громади

Прага, 21 червня 2001 – Новий закон про угорські етнічні меншості в Румунії і Словаччнині, який парламент Угорщини ухвалив минулого вівторка, викликав обурення у Братіславі й Бухаресті. Новий закон передбачає широку підтримку етнічних угорців у сусідніх країнах.

Згідно з новим законом, за який проголосувала переважна більшість членів угорського парламенту, а точніше – майже всі угорські законодавці, відтепер представники угорських етнічних громад у сусідніх з Угорщиною країнах отримають спеціальні ідентифікаційні документи, які дозволять їм тимчасово працювати і вчитися в Угорщині, платити тут податки і пенсійну страховку і мати право на соціальну допомогу. Етнічні угорці із сусідніх країн зможуть без перешкод вчитися в угорських учбових закладах, користуватися бібліотеками та іншими культурними й освітніми засобами.

Нині на території Румунії, Словаччини, України, Сербії і Словенії живе понад три мільйони угорців, які, як можна думати, з ентузіазмом привітали новий закон. Багато з них бажали б отримати подвійне громадянство. Десятки тисяч етнічних угорців із сусідніх країн дотепер працювали в Угорщині по суті нелегально і нарікали, що працедавці використовували це, щоб недоплачувати їм.

Проте уряди Словаччини і Румунії, де відчувається особливе міжетнічне напруження і час від часу вибухають конфлікти корінного населення з етнічними угорцями, заявили, що новий угорський закон є втручанням у внутрішні справи їхніх країн і що вони вжиють відповідних заходів для того, щоб не дати можливості громадянам угорського походження скористатися з оголошених Будапештом привілеїв. Останніми роками, як зауважують оглядачі, словацьке і румунське керівництво доклало зусиль до того, щоб знівелювати міжетнічні розбіжності. Представники угорських громад зайняли міністерські посади в обох країнах. Нинішній крок угорського парламенту, як вважають в Бухаресті і Братіславі, знову ставить під загрозу міжетнічний спокій. У середу президент Румунії Ільєску заявив, що угорський ідентифікаційний документ не може мати місця на румунській території. Міністр закордонних справ Румунії зайняв ще чіткішу позицію. Виступаючи у Клужі, головному місті Трансільванії, де живе найбільше етнічних угорців, він заявив про намір Бухареста вжити всіх необхідних заходів, щоб припинити реалізацію нового угорського закону. До речі, угорський ідентифікаційний документ з фотографією мав би набрати чинності від січня наступного року і видаватися, як пашпорт, на п’ять років. Критики нового закону підкреслюють, що він відкриває зелене світло для дискримінації представників інших етнічних громад на території Угорщини та етнічних більшостей у сусідніх країнах. Однак, у середу прем’єр-міністр Угорщини Орбан став на захист нового закону. Ми є піонерами у цій ділянці, каже він, і ми навіть запозичили окремі елементи із словацького і румунського законодавства. Замість обурюватися й полемізувати, заявляє Орбан, я пропоную радше повчитися один від одного.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG