Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Македонiї i албанськi повстанцi, за посередництвом НАТО i ЄС, досягли домовленостi про перемир’я. Однак, бої продовжилися i минулої ночi


Уряд Македонiї i албанськi повстанцi, за посередництвом НАТО i ЄС, досягли домовленостi про перемир’я. Однак, бої продовжилися i минулої ночi

Бєлград, 6 липня 2001 – Мiнiстр оборони Македонiї Владо Бучковський у четвер заявив, що досягнено домовленостi про перемир’я з албанськими повстанцями. Вiдповiдний документ, зa посередництвом представника НАТО Пiтера Фейта, пiдписали начальник Генштабу Панде Петровський та полiцейський генерал Рiсто Галевський, а в iм’я повстанцiв колишнiй депутат у парламентi Македонiї Алi Ахметi, який називає себе полiтичним представником Нацiональної визвольної армiї.

Мiнiстр Бучковський повiдомив журналiстам, що вiд 15 липня у Македонiї буде розташовано миротворчi сили НАТО пiд назавою ЕмФор. Їхнiм завданням мало б бути протягом пiвтора мiсяця роззброїти повстанцiв. Бучковський скaзав, що буде амнiстовано лише тих албанських бойовикiв, якi не скоїли злочини.

Тим часом група македонських та iноземних експертiв прискорено опрацьовує проект нової конституцiї, який протягом вихiдних мали б обговорити президент Борис Трайковський з лiдерами македонських i албанських партiй. Посередниками в цьому складному процесi є представник ЄС Франсоа Леотар, спецiальний посланець США Джеймс Пердью та французький експерт Робер Бадентер, який ймовiрно пiдготував основи для найвищого правового акту країни.

Лiдер Демократичної партiї албанцiв Арбен Джаферi заявив, що албанцi не вимагають федералiзацiї країни, але лише пропорцiйну участь в державних органах, Збройних силах i полiцiї та рiвноправнiсть для своєї мови у всiх державних iнституцiях.

Урядовцi у Скоп’є виступають проти скликання мiжнародної конференцiї про врегулювання кризи, запропонованого окремими сусiднiми країнами. На їхню думку, йдеться про суто македонську кризу й втручання сусiдiв не потрiбне.

Хоча перемир’я стало чинним, у п’ятницю вранцi надiйшли повiдомлення про продовження боїв неподалiк Тетово та в селi Радуша, на двадцять кiлометрiв вiд столицi. У Тетово поранення отримало 11 осiб мирного населення.

Оглядачi у Скоп’є не подiляють оптимiзму урядовцiв та iноземних посередникiв. Вони, зокрема, сумнiваються в тому, що повстанцi готовi здати зброю. Усе залежить вiд переговорiв, якi триватимуть протягом вихiдних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG